Nootide nimekirjast leiame tihti hõrgutisi nagu šokolaad, mesi, karamell, konjak, suhkruvatt ja vanill, mis tipu- ja südamenootides sageli segunevad patšuli, lillede ja muskusega. Algselt olid gurmeeparfüümid osa idamaisest lõhnaperest ja paljud parfüümid langevadki mõlemasse kategooriasse, olles "idamaised gurmeelõhnad" või isegi "idamaised vanillilõhnad". Viimasesse kategooriasse kuulub klassikaline Guerlaini "Shalimar", mis oma ajastule (kahekümnendad) uudse vanillidoosiga tõeliselt revolutsiooniliselt mõjus ja mida tinglikult ehk esimeseks gurmeepafrüümiks võib pidada; esimese kaasaegse gurmeeparfüümi leiutamise au aga kuulub vaieldamatult Thierry Mugler'le ja tema kurikuulsale "Angelile".

Eesrindlikud inglid

Aastal 1992 segasid "ninad" Olivier Cresp ja Yves de Chirin kokku kemikaali nimega etüülmaltool (lõhnab kui suhkruvatt) ja megakoguse kamprihõngulist patšulit, tilgutasid hulka natuke puuvilju ja lilli, ja legend sündiski. "Angel" on sestpeale olnud müügiedetabelite esikümnes, sama palju armastatud kui vihatud. Tol hetkel valitsesid turgu puhtad, karged, mere- ja metsahõngulised lõhnad nagu "CK One" ja "L'Eau d'Issey"; eesti lugeja ehk mäletab viimasest inspireeritud Yves Rocher' "Ming Shud"... "Angel" mõjus uudse ja põnevana, võrgutavana, aga ka hubase ja lausa kodusena. Kõik moemajad hakkasid välja laskma nn omaenda "Angeleid", püüdes osa saada uue žanri hullumeelsest müügiedust. Ühiseks nimetajaks on neil saanud termin fruitchuli (fruit+pachouli ehk erinevad puuvilja ja patšuli kombinatsioonid). Paljud neist on saanud äärmiselt populaarseteks ja igal aastal on müügiedetabelite esikümnes vähemalt kuus gurmeeparfüümi! Ka Mugler ise on tootnud hulgaliselt “flänkereid” mitmes eri kontsentratsioonis, viimati "Angel Muse" alles eelmisel aastal.

Magus elu = ilus elu

Parfüümihuviliste suhkrulembus pole sest peale kuhugi kadunud. Aina enam depressiooni ja masendusse vajuv ühiskond otsib uusi moodusi, kuidas end lohutada ja rõõmustada. Toit, eriti aga maiustused, on tuntud halva tuju leevendajad. Juba lapsest peale oleme harjunud saama kommi, kui oleme kurvad või lausa nutused. Šokolaad tõstab nimelt ajus serotoniini taset, mis on vastutav heaolutunde eest. Uuema teooria kohaselt ei maitse magus magusalt mitte maitsenäsade töö tõttu meie keelel, vaid hoopis tänu meie ninale. Süües vanillijäätist, samal ajal rosmariinioksa nina all hoides, tundub meile, et sööme hoopis rosmariinijäätist, samas kui nina kinni hoides Jelly Beanse (kõigemaitselisi kummikomme) süües kõik ühtviisi magusad tunduvad. Lõhnaretseptorid vastutavad selle eest, kas toit maitseb ja kuidas. Pole ime, et parfüümitootjad on selle enda kasuks tööle pannud. Rahvusvahelise parfüümientsüklopeedia toimetaja Elena Vosnaki arvab, et magusad lõhnad on võrdväärsed pitsaga, mis on televiisori ees (koos poole liitri jäätise ja dieetkoolaga) alla kugistatud pärast seda, kui oleme elult löögi saanud või lihtsalt masenduses. Just siis, kui võinuks oodata kerget suhkruküllastumust, juhtus uus parfüümiime: nimelt aastal 2012, kolmkümmend aastat pärast "Angelit", tõi Lancome välja "La Vie Est Belle'i", tõlkes "elu on ilus". Mustsõstra, iirise, pralinee, patšuli ja vanilli järele lõhnav gurmeepomm kuulutab, et oleme ise oma õnne sepad ja et rõõm peitub väikestes asjades – ehk siis antud juhul suhkruse lõhna kandmises. Ilmselt on nad millelegi jälile saanud, kuna see parfüüm on nii populaarne, et igaüks ja igaühe vanaemagi kasutab seda, east hoolimata. Isegi pirtsakad pariislannad jumaldavad seda lõhna!

Pidu võib alata

Siin peitubki gurmeeparfüümide edu võti: nad mõjuvad ajatult, eatult ja hubaselt, olles võrreldavad tassist kakaost või koogitükist saadava naudinguga. Vaid vähesed suudavad vastu panna. Lõhnanoodid on nii isuäratavad, et tekib tahtmine need sõna otseses mõttes nahka pista või kandja pealt ära limpsida. Gurmeeparfüümid on tavaliselt väga kauakestvad ja võimsa projektsiooniga, luues kandja ümber peaaegu nähtava lõhnapilve – omaenda hõrgu mulli, millesse sulada, kui väljas on külm ja vihmane või pakane paugub. Gurmeeparfüümid sobivad talviseks perioodiks ka seetõttu, et seostuvad külluse ja rõõmuga: taaskord, toidu küllus, eriti magusa küllus, seostub tihti pidude hooajaga, kus lauad on lookas koogi ja kommide all, pere ja sõbrad istuvad koos tule ääres, küünlad valgustavad pimedat ööd... Vähemalt minu silme ette kerkib selline pilt ja tõepoolest on ilmatu mõnus torgata nina magusalt lõhnava sooja salli sisse!

Detsember on eriti hea aeg gurmeeriiul üle vaadata ka juhul, kui muidu magusad lõhnad eriti ei tõmba. Jõulupidude ajal võib ju ometi midagi uut katsetada! Muide, valik on selles žanris nii lai, et leidub parfüüme igale maitsele. Mõnikord on gurmeenoodid tagaplaanil või sulanduvad nii hästi lillebuketti, et vahel ei saa arugi, kus siis see kohv või šokolaad veel istub. Siinkohal toon ära väikese nimekirja erinevatest gurmeelõhnadest, mida tasuks kindlasti proovida või isegi kingipaki sisse libistada.

Valik erinevaid gurmeeparfüüme

Guerlain "Mon Guerlain": idamaine puidulõhn, milles värskendav lavendel seguneb hõrgu vanilli ja tonkaga ning loob natuke puudrise lõhnaloori, mis on piisavalt magus, et meeldida gurmeesõpradele, samas piisavalt karge, et mitte muutuda läilaks. Soe ja naiselik parfüüm, mis sobib küpsemale naisele nii tööle kui peole. Olen seda viimasel ajal tihti kandnud ja igast ilmakaarest komplimente kogunud!

Juicy Couture "Viva La Juicy Sucre": ärge laske end kitšilikust, üle võlli nunnust pudelist heidutada: Juicy Couture'i lõhnad on alati nii nooruslikud ja värsked, et toovad vägisi naeratuse näole. Kõigile "Vivadele" omasele segule vanillist, marjadest ja gardeeniast on nüüd lisatud vahukoort, mandleid ja kakaod, nii et tühja kõhu peale palume mitte nuusutada! Hea valik noorele neiule jõuluõhtuks või uusaastapeoks, mil miski pole ei liiga sädelev ega liiga magus.

Tom Ford "Black Orchid": eelmisega võrreldes nagu öö ja päev, kuulub must orhidee siiski gurmee territooriumile, kuna sisaldab kakao, musta trühvli ja puuviljanoote. “Black Orchid” on midagi teisest maailmast – ühtaegu mõrkjas ja magus, maalähedane ja puuviljane, ehitab see parfüüm sinu ümber mitte loori, vaid müüri. Äärmiselt tugeva karakteri ja projektsiooniga pafüüm, mis nõuab kandjalt iseloomu ja küpsust. Muide, sobib ka meestele!

Penhaligons "Equinox Bloom": pruuni suhkru ja frangipane’i duo on ühtaegu värske ja kreemine; parfüümimeister Olivier Cresp, kes muide lõi ka "Angeli", inspireerus kellaviieteest röstsaia, muffinite ja meehõngulise teega. Äärmiselt "toidune" ja frangipane’i tõttu natuke eksootiline gurmeelõhn (frangipane kasvab Kariibi mere saartel ja Mehhikos ning esineb paljudes idamaistes lõhnades, muide ka päikesekreemides), mis sobib intiimseteks hetkedeks pere ja sõprade seltsis.

Dior "Hypnotic Poison": kunagi kandsin ma seda igapäevaselt kilejope ja kummisaabasatega – siis, kui mul veel parfüümidest aimu polnud. Keegi mainis mulle, et see on tegelikult õhtuparfüüm, mis sobib hästi punase kleidiga, ja tal oli muidugi õigus! “Hypnotic Poison” on seksikas lõhn, mõeldud naisele, kes ihkab olla tähelepanu keskpunktis. Parfüümi nootide seast leiame kookose, ploomi, vanilli, mandlid ja aprikoosi lisaks roosile ja tuberoosile, millest viimane on üks magusamalt lõhnavaid lilli parfümeerias. Lööb hingetuks. Heas mõttes.

YSL "Manifesto": väärikas pudelis vanilline mustasõstralõhn, mis toob silme ette hubased õhtud hõõgveini juues. Keegi parfüümikogukonnast on maininud, et reklaamis lilla värvi sees püherdav Jessica Chastain ütleb rohkem kui tuhat sõna. Seda parfüümi kandes tunnen alati, justkui hõljuksin lillas või sügavpunases kärakases puuviljamullis. Kindla peale lükkab peo käima!

Prada "Candy": kui Toffifee oleks parfüüm, siis see lõhnaks niimoodi. Puhas iiris-karamell vedelal kujul, lisaks näpuotsaga puudrist muskust. Mis peamine: see parfüüm mõjub väärikamalt kui Britney "Fantasy" või eespool mainitud "La Vie Est Belle". Prada "Candy" ei ole nõudlik parfüüm ning sobib pea igas eas naisele igaks elujuhtumiks. Noh, vast matusele mitte... Sellest nimekirjast kindlasti kõige isuäratavam, plussiks Prada kvaliteedipitser. Lisaks teeb too roosa-oranžikirju pudel alati tuju heaks!

Gurmeeparfüümid mõjuvad ajatult, eatult ja hubaselt, olles võrreldavad tassist kakaost või koogitükist saadava naudinguga.