Soovid arstiga arutada, missugused on rasestumisvastaste vahendite vahetamise plussid ja miinused? Dr Mysore jagab nippe, millest alustada:

1. Kui kaalud spiraali kasutamist, palu arstil läbi rääkida selle sisestamise protsess ja kogemus.

2. Kui vahetadki vahendi välja, kasuta vähemalt esimese seitsme päeva jooksul tagavaravahendit, nagu kondoomi.

3. Kui plaanid vaid kondoome kasutama hakata, aruta partneriga, kas see on teie mõlema jaoks parim ja kõige realistlikum variant – on ülimalt oluline, et kondoome kasutataks järjepidevalt ja korralikult.

4. Kui sul on rasestumisvastane spiraal, mis sisaldab vaid progesterooni ning soovid selle välja vahetada rasestumisvastaste tablettide vastu, tuleb mängu sinu tervise ajalugu. Kui sul on näiteks esinenud auraga migreenid, siis on võimalik, et sulle sobivadvaid progesterooni sisaldavad pillid.

5. Ole valmis peavaludeks, iivelduseks ja tujude kõikumiseks, kuna need kõik võivad vahetusperioodi ajal tekkida, mil sinu keha veel harjub.

Uute rasestumisvastaste vahenditega võivad kaasneda ka lisaks mitmed teised kõrvalmõjud. Peaksid kõiki sümptomeid tähelepanelikult jälgima ning neist oma arstile rääkima. „Nende kõrvalmõjude hulka võib kuuluda näiteks ebaregulaarne veritsus, tujude kõikumine, juuste väljalangemine. Samal ajal aga kuuluvad rasestumisvastaste vahendite mitte kontraseptiivsete kasutegurite hulka näonaha seisukorra paranemine, õrnemad ja paremini ette ennustatavad tsüklid ning vähenenud suguelundeid puudutavate vähkide risk,“ jagab günekoloog Dr Jennifer Hollings.

Lisaks sellele, et suguhaiguste eest kaitsmiseks peaks kasutama kondoomi, soovitab Dr Hollings kondoome kasutada ka raseduse vältimiseks ajal, mil uue vahendiga alles harjud. „Kui sa ei soovi rasestuda, kasuta raseduse vältimiseks vähemalt esimese nädala jooksul ka kondoomi,“ sõnab ta. „Kindlasti lõpeta ka eelmise vahendiga ära üks tükkel ning võta uus vahend kasutusele alles uue tsükli alguses.“

Allikas: Popsugar