Kui põsepuna põrandale kukub ning kõik kohad värvi täis on, haarab käsi esmalt tolmuimeja järele. Kas ikka peaks? On ka inimesi, kes ümberläinud vee või mahla pragudest ja nurkadest tolmuimejaga ära koristavad? On see mõistlik?

Vedelikud

Olenemata sellest, kas oled piimapaki ümber ajanud või avastanud lekkiva toru, tasub hoiduda tolmuimeja kasutamisest. Vedelik võib kahjustada masina mootorit ja olla ka ohtlik.

Filtrisse sattunud vedelik võib kaasa aidata ummistuse tekkele. Vedelik ei kuiva ära ning tolm ja muu puru koguneb selle ümber. See aga võib põhjustada mootorikahjustusi ja hallituse teket. Lisaks võib tolmuimejast kopitanud lõhna tulla.

Kuum tuhk ja süsi

Kamin on sügisõhtutel mõnus meeleolu looja ja hubasuse tooja, kuid paratamatult tekitab ka segadust. Kamina ümbrusest tuha ja söetükkide koristamine on üsna mahukas ja tüütu töö. Kuid siingi ei tasu tolmuimeja poole kätt sirutada.

Kui proovid tolmuimejaga sooja tuhka või sütt koristada, siis kuumus võib tolmuimejat kahjustada ja tekitada tuleohu. Tuhk aga võib filtreid ummistada ja kleepuda tolmuimeja ja vooliku sisemusse. Kasuta puhastamiseks hoopis lappi ja kühvlit.

Haprad või õrnad esemed

Järgmine kord, kui klaasist jõuluehe kukub ja tuhandeks tükiks puruneb, võta appi hari ja kühvel.

Klaasnõude või õrnade kaunistuste kilde ei tohiks puhastada tolmuimeja võimsa tõmbejõuga. Esmalt korja harja ja kühvliga või käsitsi kokku suuremad tükid, siis tõmba lapiga pisikemad kühvlile ning alles viimase lihvina käi pind tolmuimejaga üle.

Pulbrid

Laiali läinud jahu, söögisooda või beebipuuder, võivad ummistada tolmuimeja filtreid ja vähendada selle imemisvõimsust. Neid peeneid aineid saab kõige tõhusamalt puhastada harja või tolmulapiga.

Kohvipaks

Enamik meist teab, et kohvipaksu ei tohi kraanikausist alla valada, sest see võib torusid ummistada. Samal põhjusel ei tohi kohvipaksu ka tolmuimejaga imeda. Jällegi - kasuta laiali lennanud kohvipaksu koristamiseks harja ja tolmulappi.

Meigivahendid

Kui oled kunagi proovinud tolmuimejaga katkist lauvärvi puhastada, siis oled tõenäoliselt selle õppetunni juba saanud. Meigivahendeid - näiteks purunenud põsepuna kilde - ei tohi kunagi tolmuimejaga puhastada, sest selle pigment levib kiiresti ning jätab värvijälje igale pinnale, mida järgmisena tolmuimejaga puhastama hakkad. Proovi suurem mustus harja ja tolmulapiga puhastada, seejärel pühi järele jäänud pigment lapi ja majapidamisvahendiga. Ära unusta pärast harja ja lappi põhjalikult puhastada.

Väikesed esemed

Kui koristad mängutoas, kontoris või mõnes muus ruumis, kus vaibal või mööbli all võib peituda väikseid esemeid, vaata kõik pinnad enne tolmuimejaga tegutsemist üle.

Väikesed, ja sageli ka teravad, esemed (naelad, nööpnõelad, kirjaklambrid, legod, helmed, nööbid, mündid) võivad tolmukoti läbi torgata või sisemisi komponente kahjustada.

Küll aga saab kavala nipiga tolmuimejaga neid asju kokku koguda. Kui sul on vaja ohtralt väikseid esemeid põrandalt kokku korjata, tõmba üle tolmuimeja otsiku läbipaistev sukk (veendu enne, et sukas auku pole). Lülita tolmuimeja tööle ning saadki kergelt asjad kokku korjatud.

Kleepuvad ained

Alates liimist lastetoas kuni vahtrasiirupini köögis - väldi tolmuimeja kasutamist ruumides, kus põrandal võivad olla kleepuvad ained. Need kleepuvad ained võivad ummistada harja, vooliku ja muud tolmuimeja osad. Kui aine on kiiresti riknev, võib see tolmuimejas isegi hallitama hakata.