LOE KUTSET!
Palun loe pulmakutse tähelepanelikult läbi. Seal on palju olulist infot, nagu see, kus pulmapidu toimub – pruutpaar ei suuda 70 inimesele ükshaaval seletada, kus on näiteks Laitse Graniitvilla. Kui kutsele ei ole märgitud peokoha aadressi, aitab sind kindlasti Google.
Ilmselt leiad kutselt ka info kingituse ja lillede kohta. Kui pruut ja peigmees paluvad kingituseks ümbrikku, siis pea sellest ka kinni – tõenäoliselt ei soovi nad sulle nii hea ideena näivat uut panni või serviisi. Sama on ka lilledega – tänapäeval on kutsel tihti kirjas ka see, milliseid lilli (ja kas üldse) pruutpaar soovib. Kui seal on märge “palun tuua valgeid roose”, siis usu, neid ei rõõmusta punased nelgid ega kollased päevalilled.
Igal kutsele märgitud soovil on ilmselt põhjus ja lugu. Kingitus ümbrikus – paar soovib pulmareisile sõita või vajab raha uue auto sissemakseks. Valged lilled – ilmselt kavatsetakse neid peolaua kaunistamiseks kasutada.
Vasta kutsele õigeaegselt. Pea silmas kuupäeva, milleks palutakse teada anda, kas saad pulma minna ning kas soovid majutust.

EI ÜLLATUSKÜLALISTELE!
Ära kunagi arva, et võid pulma ise mõne pruutpaarile võõra kaaslase kaasa võtta. Kui kutsel on ainult sinu nimi, siis see tähendabki seda, et oodatud oled sina, mitte sina pluss üks! Ja kui ilmneb, et kutsutud kaaslane siiski ei saa pulma tulla, ole hea ja anna sellest teada.
Ära tule pulma koos kaaslasega, keda paariminejad ei ole varem kohanud. Pulmapäev on väga isiklik ning vaevalt soovivad pruut ja peigmees kohata seal inimesi, keda nad ei tunne. Leia näiteks võimalus ning kutsu pruutpaar enne pulmi kinno või kohvikusse, et nad sinu uue kaaslasega tuttavaks saaksid.
Pulma ei võeta kaasa lapsi, kui kutsel on selline palve! Kindlasti leiad oma silmaterale üheks õhtuks suurepärase hoidja ning saad ka ise romantilist päeva nautida.

OLE ABIVALMIS!
Ole hooliv ja abivalmis külaline. Pruutpaar mõtleb tihti, et nad ei soovi oma sugulasi või sõpru pulmadega seoses millegagi koormata. Küsi ise, kas saaksid millegagi abiks olla – seda nii pulmade planeerimisel ja ettevalmistamisel kui ka pulmapäeval. Kui sa oled pruudi või peigmehe parim sõber, siis kindlasti peaksid sa mõtlema ka tüdrukute- või poissmeesteõhtu peale – arvesta sel juhul kindlasti ka pruudi-peigmehe olemuse ja soovidega. Kui sa tead, et pruut ei taha kohe kindlasti vanalinnas oma nimega kondoome müüa, siis ära sellist tegevust tema viimasesse vallaliseõhtusse planeeri. 

RIIETU KENASTI!
Kui pulmakutsel ei ole vihjet riietuse kohta, siis ilmselt leiad sa selle ise, vaadates, kus pulm toimub või milline on pulma formaat: kas tegu on mõisapulmaga või koduaias toimuva peoga. Küsi! Teinekord on oluline märgata ka pulma värve ning neid oma riietuses rakendada. Kindlasti ei peaks meesterahvad pulmas kandma T-särki ja teksaseid. Pea meeles, et kutsujatele on see üks elu ilusamaid päevi, ja sinu kohustus on kutset vastu võttes seda austada. Et ei oleks pärast piltidel kõrvuti maani kleidis pruuti ja sind lühikestes pükstes.

OLE TÄPNE!
Ära MITTE KUNAGI hiline pulma, pigem ole 30 minutit varem kohal! Ei ole kindlasti meeldiv, kui sa abielu registreerimisele kontsade klõbisedes ja lillepaberi krõbinal sisse hiilid just siis, kui pruut hakkab jah ütlema. Kui sa siiski mingil põhjusel hilined, leia sisenemiseks sobiv moment, näiteks siis, kui mängib muusikaline vahepeala. Hiljaks võib sel päeval jääda ainult pruutpaar, kellel näiteks pildistamisel pisut kauem aega läheb.

ÄRA MÄNGI FOTOGRAAFI!
Isegi kui sul on kodus imehea fotoaparaat ja sa teed toredaid pilte, ära sel päeval oma varustust kaasa vea. Pruutpaar on tellinud pulma fotograafi, kelle stiil neile meeldib ning kes jäädvustab kõik vajalikud hetked. Ei abiellujad ega fotograaf soovi enda kõrvale veel viit pulmakülalist kaameraga. Ja sama oluline: ole hetkes, ole kohal. Sel ajal kui sa kaameraga klõpsutad, jääb sul pulma tegelik ilu ehk märkamata. Naudi hetke ja emotsioone! 

OLE OSAVÕTLIK!
Pruut ja peigmees on pulmapäevaks planeerinud mitmeid mänge, tegevusi, üllatusi. Ole osavõtlik ja ära krimpsuta nina, kui nad on sulle mõne tähtsa ülesande usaldanud. Sinul kui pulmakülalisel on oluline roll nende päeva õnnestumises ja meeldejäävuses. Järgi pulmaisa või õhtujuhi juhtnööre – palve tulla ühispildile, asuda lauda, tõusta püsti toostiks, koguneda avatantsule, tordilõikamisele jne. Pruutpaar ega pulmaisa ei pea külalisi ükshaaval hoovi pealt kokku otsima ja kutset korduvalt esitama.

JOO VÄHEM!
Pea alkoholiga piiri! See, et abiellujad on otsustanud sulle pakkuda veini, viina, rummi ja mitmesuguseid kokteile, ei tähenda, et sa peaksid neid kõiki ohjeldamatult ja segamini tarbima. Ole viisakas, joo mõõdukalt ja mäleta ka seda hetke, mil pruutpaar oma vanemaid tänab ja tordi lahti lõikab. Siis on ametlik osa läbi ja sobiv aeg pisut metsikumalt käituda. See ei tähenda muidugi, et peaksid särgi seljast viskama ja pruudi vanaemale sületantsu tegema. On nähtud sedagi ning uskuge: see ei meeldi kellelegi, ka vanaemale mitte.

ÜLLATA!
Peol on kindlasti ka neid hetki, kus pulmaisa küsib, kas mõni pulmakülaline soovib toosti öelda või kõnet pidada. Ära ole tagasihoidlik – valmistu ette ning üllata oma häid sõpru mõne ilusa reaga, näiteks luuletus või südamlik kõne on sel päeval vägagi asjakohased. See näitab, et sa oled nende peale mõelnud ja hoolid!
Kindlasti on pruutpaarile rõõmuks mõni vahva üllatus või etteaste peo lõpupoole – tore tantsukava sõbrannadelt või laul peigmehe sõpradelt. See plaan oleks hea enne kas pulmakorraldaja või õhtujuhiga läbi arutada, sest kui tegu on näiteks pooletunnise etteastega, oleks päevakava puhul hea sellega arvestada.

Täismahus artikkel ilmus Anne & Stiili 2015. aasta eriväljaandes Unistuste Pulmad.

Jaga
Kommentaarid