“Parem oleks hakata suviseks puhkuseks valmistuma juba mitu kuud varem, pannes iga kuu veidi raha kõrvale ja tehes eelarve,” soovitab ta. Kui aga esimene suvekuu terendab silme ees, võib siiski nutika planeerimisega endale mõnusa puhkuse kujundada, ilma et sügisel peaks pead valutama, kuidas rahakott suvistest kulutustest taastub. Oma õppetunde jagavad kolm seiklushimulist ja aktiivset naist.

1. Kujunda eelarve pidamise harjumus

Kõik algab planeerimisest. Kuigi suvel võib olla lihtsam spontaansetele tegevustele raha kulutada – suvises Eestis ju lihtsalt toimub nii palju! –, siis tegelikult aitab lihtne eelarve väljaminekutega kergemini silmitsi seista. On mitmeid huvitavaid rakendusi ja veebilahendusi, mis teevad eelarve koostamise lõbusaks ja põnevaks. Kui tänapäeval jälgivad kõik aktiivsusmonitoridelt oma unekvaliteeti ja käidud sammude arvu, siis miks ei võiks kujuneda harjumuseks ka eelarvel silma peal hoida?

Reisiplaanide tegemise puhul on küll juba tavaline, et suviste-sügiseste reiside eest makstakse suures osas juba varem. Nii on kulud hajutatud ega ole karta, et reis kätte jõudes rahavarudest ootamatult suure tüki haukaks. Turunduskommunikatsiooniga tegelev Egle (33) alustas sellesuvise Islandi reisi kinnimaksmist juba eelmise aasta lõpus. “Olen poole aasta jooksul soetanud lennupiletid, tasunud autorendi, kindlustuse ja suuremate väljasõitude eest. Lisaks olen kõrvale pannud vajaliku summa majutuse tarvis. Nii ei jää puhkuse ajaks muud kui igapäevased kulud ja hiljem pole tarvis eelarves auku karta. Reeglina panengi mõttes eelarve paika ning jagan summad ja kuluartiklid reisieelsete kuude vahel ära.”

Ka meediaagentuuris töötav Kätrin (30) ostis sügisese surfireisi piletid ära juba aprillis, kuna hiljem oleks see tunduvalt kulukamaks osutunud. “Lennupiletite hinnasääst oli lihtsalt nii suur. Etteplaneerimise suurim boonus on minu jaoks see, et saan kogu pika perioodi tulevase reisi pärast elevil olla, samas muretsemata, kas heas hotellis jagub tube või kas linna lemmikrestoranis lauda saab.”

Riigiametnik Ave (35) sõnul lubab nutikas planeerimine ka spontaansemaid reise ette võtta. Sellele aitab muidugi kaasa, et säästetakse jooksvalt ja puhkuse-eelarve on aasta peale ära jagatud. “Eelmisel aastal tekkis paar kuud enne laste sünnipäeva mõte, et pakuks neile esemelise kingituse asemel välja hoopis reisi Taani Legolandi. Samuti oli kogunenud piisavalt lennupunkte, et kahe pereliikme piletite eest nendega tasuda. Lastele idee meeldis ning sellest sai tore paaripäevane perereis, mis kokkuvõttes ei tulnud palju kallim kui suurele hulgale sõpradele sünnipäevapeo korraldamine Eestis mõnes mängutoas.”

2. Otsi alternatiivseid majutusviise

Eestlased reisivad suvel palju ja mitte ainult välismaal – suvi on hea aeg ka kodumaa avastamiseks. Seda näitab ka statistika: siseturism Eestis jõudis möödunud aastal kolmandat aastat järjest uue rekordini.

Kuna ööbimine võib eelarvest võtta suure osa, tasub kindlasti võimalusel majutus broneerida pikemalt ette, kuna suvekuud kruvivad majutusasutuste hinnad üles. Kasulik on mõelda alternatiividele, majutusasutusi on seinast seina. Nii võib päikeselisel suvehommikul ärgata mõnes spaahotellis või külalismajas, broneerida RMK metsamajakese või telkida järveäärses telkimiskohas.

“Kui mul on käsil projekt “Puhkan Eestis”, siis saab olla spontaansem kui kaugemate reiside puhul. Kodu on alati paari tunni kaugusel ükskõik millisest paigast ja Eestimaal pole just sõprade-sugulaste puudust, kellele külla minna,” naerab Egle.

Ave on reisides kasutanud ka populaarset majutusportaali Airbnb.com, kus inimesed pakuvad reisil olijatele ööbimisvõimalust oma kodus, alates voodikohast kui luksuslike suurlinna katusekorteriteni välja. “Airbnb kaudu leitud tuba ühe vanaproua suures majas aitas kõvasti kokku hoida majutuskuludelt ning oli meile paremgi variant, kui hotell oleks olnud,” ütleb ta.

3. Leia tasuta elamusi ja emotsioone

Kuigi suvised muusikafestivalid ja teatrietendused on kindlat sorti elamus, pakub Eesti suvi ka palju tegevusi, mis on tasuta või nõuavad väikesi kulusid. Kätrin suvel pikemalt puhkust ei võtagi, kuna suveõhtud on pikad ja teha-näha jaksab selle võrra rohkem niikuinii: “Suvel jagub piisavalt spontaansust ja päikeselist kolmapäeva tähistama võib sõita täiesti hetkeemotsiooni ajel. Lisaks saab sõpradega koos suvilas kokata, öises rannas ujumas käia, minna rabasse päikesetõusu vaatama. Kõik need tegemised nõuavad enamasti vaid bensiini või veinipudeli raha!” Ka Egle soovitab panustada pigem elamustesse. “Üheks hooajaks ostetud suvekleiti ei pruugi sa järgmisel aastal enam selga panna, kuid ootamatult äge elamus jääb ikka väga pikaks ajaks meelde!”

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta juuninumbris.