Mu elus on suhteid olnud vähem kui töökohti: mõned kõrvuni armumised ja üks paariaastane kooselu hiliskahekümnendates. Süngematel hetkedel mõtlen, et äkki olengi üksikuks määratud. Helgematel usun, et küll tuleb ka minu aeg. Aga millal?!

Ma ei ole varem oma tulevikku torkinud. Pigem olen elanud nagu naabrimees soovitab: "Pane alati puhas pesu selga, sest elu ei tea isegi, mis tal pakkuda on." Sõbranna lõõbib, et minu meheleminekuaja väljaselgitamine on ühiskonna hüvanguks oluline ja kindlasti sama täpselt ennustatav kui maailmalõpp. Ja muidugi on kõrva jäänud ka mõned ulmeliselt kõlanud ennustused teiste kohta, mis on täitunud.

Niisiis olen skeptiline ja heitunud, aga pöördun inimeste poole, kel võiks mu tulevikust olla rohkem aimu kui mul endal. Tuulan internetis ja koostan nimekirja ennustajatest, kellelt uurin oma armuelu tulevikku. Kuna olen esmajoones abi otsiv vallaline, mitte ajakirjanik, ei maini ma, et kirjutan hiljem oma kogemustest loo. Tuhat vabandust selle pärast!

ESIMENE: Kes otsib, see leiab ühe tumeda pea
Esimest kõnet on raske teha. Vastab krapsaka häälega heatujuline ennustaja: "Mis probleem teil on?" Seletan, et tahaks armuasjus selgust saada. "Tulge homme kohvikusse. Näete, et üks vanamutt istub siin." Midagi ette valmistama ei pea ja raha tuleb kaasa võtta südametunnistuse järgi. "Mul kõik abivahendid kotis olemas, tulete ja siis arutame elu!"
Järgmisel hommikul hakkab mu unesoe aju juba varakult ketrama küsimusi, mida ennustajalt uurida. Kohtume suure kaubanduskeskuse kohvikus. Vanem proua, vast nii 75 kanti. Sama krapsakas kui telefonis, räägib palju, aga nii vaikselt, et pean vaheldumisi üle küsima või siis poole ise juurde mõtlema.
Kõik käib kiiresti. Ennustaja tõstab mõneks sekundiks lauale temast kirjutatud artiklipaki. Seejärel brošüüri mingi magnetilise imemasina kohta. Aga see on tarvilik minust vanematele ja valutavamatele. Lauale jäävad värske Õhtuleht, kolm pakki kaarte ja pendel. "See Pugatšova on ikka hull mutt!" ütleb ennustaja uudiste keskmes oleva lauljanna kohta ja tõstab pendli ajalehe kohale.
Esimese hooga ei taipagi, kas hästi läheb Pugatšoval või mul. Selgub, et mul. Ennustaja paneb kaarte ja räägib, mis mu elus hetkel toimub. Suurem osa läheb täppi ja need on vägagi isiklikud asjad!
Tuleviku seisukohalt teeb mulle suurimat rõõmu, et üksiku-kaarti ei tule. Soh! Samas ei pidavat selles kaardis ka midagi hullu olema – sel juhul tuleb teemale lihtsalt rohkem tähelepanu pöörata. Olen murelik, kas midagi meelde ka jääb, sest märkmeid teha ei tohi – see segavat. Mainitakse ka mõningaid konkreetsemaid lähituleviku sündmusi. Näiteks aasta lõpul lähen sõbrannaga reisile, kus kohtan paari meest, kellega aga midagi tõsisemat ei arene.
Igatahes hakkavad mind tahtma kaks meest: üks heleda, teine tumedama peaga. Tume jääb. Ennustaja käsib tungivalt uurida mehe tausta ja sugulasi; pätti ei tohi võtta; naise ja lapsega meestest tuleb eemale hoida. Kaardid pandud, muutub kohvikulaud ühiskonnakriitiku-töövahendaja-peopromootori-kosjamoori nõuandenurgaks.
Meeldejäävalt sageli mainib ennustaja, et elu Eestis on kehv mis kehv. Head mehed on ka juba välismaale kadunud. Kas ma ei tahaks Soome minna või kuueks kuuks Ameerikasse haiglasse tööle? Lisaks võib ta aidata mul ajalehest venekeelseid töökuulutusi uurida. Mul kipub tähelepanu hajuma. Vahin aknast välja ja hakkan uskuma, et äkki ongi Eesti elu neetult halb. Ennustaja aga arutleb juba, kas keegi tema tuttavatest sobiks mulle meheks. Küsin, kas kõik on meile ette määratud ja juhtub nagunii. Selgub, et tuleb ikkagi tegutseda. Ainus toimiv strateegia on "Kes otsib, see leiab!" ning ennustaja soovitab minna laupäeval Sossi klubisse soomlastega aega veetma, nagu teevad ta 50+ sõbrannad.
Kui šatään härra kohal, peaksin ennustajale helistama ja nõu küsima. See on tasuta.

Kokkuvõtteks: Olen veidi pettunud, et mul läheb hästi. Ja KUIDAS on see võimalik, et kaardid mu praegust elu nii täpselt kirjeldasid?! Ebamäärane tulevikuennustus, töö Ameerikas ja Sossi klubi meestevalik tõid mind aga jälle kahe jalaga (selle kehva) Eestimaa peale maha. Elamusena vägev, kuigi ennustaja isikliku elu lood andsid jõulise panuse mu mälumahu täitumiseks.

TEINE: Mu ellu sõidab noor direktor
Järgmiseks soovin teada, mida räägivad ruunid. Mustamäelt leian lahke olemisega noore ennustaja. Vastuvõturuumiks on köök, pisike ja puhas. Tunnen end juba kogenud abiküsijana ja pealegi ei söö seekord keegi mu kõrval parajasti spagette. Selgub, et üks ruun läks katki ja sestpeale kasutab ennustaja tarokaarte. Ennustust see ei muutvat.
Lobajuttu ei aeta ja sinisekirjule köögilauasametile ilmuvad järgneva poole aasta üldised arengud kuude kaupa. Näiteks novembris on oodata asjaajamist riigiasutusega ja haltuurat. Detsembris reisi (ka esimene ennustaja rääkis reisist aasta lõpul), ostu-müügi tehingut, flirti ja pidu. Jaanuaris külmetun, veebruaris võib juhtuda väike õnnetus, näiteks lõikan noaga sõrme. Ennustaja ütleb, et see ei pruugi nii minna, sest ennustust saab alati mõjutada. Pean vaid ise olema tähelepanelikum.
Meesterindel saabub keegi märtsi keskpaigas. Kusjuures seekord ei ütle kaardid mu hetkeolukorra kohta muud, kui et olen natuke rahulolematu ja vajan teatavat muutust, näiteks uut hobi. Kõlab igavalt. Aga põnevaks alles läheb! Nimelt kahe aasta jooksul saabub täiesti juhuslikult mu ellu armastus. See juhtub kevadel või sügisel ja on kuidagi seotud autoga. Täpsemalt ei ole teada.
Detailne profiil tekitab minus suurt elevust. "Mees on paar aastat noorem, tähtkujult Kaljukits, Neitsi või Sõnn. Pikk, kõhn. Majanduslikult kindlustatud, aga mitte oligarh. Töötab juhtival kohal, direktor. Temperamentne, aga mitte vägivaldne. Emotsionaalne, kritiseerija, pessimist. Tal on kooselu kogemus, aga lapsi ei ole. Vajab naist ja perekonda. Seksuaalses mõttes sensuaalne. Tööl on mured, tervis on hea. Tegeleb spordiga, hobiks võitluskunst." Tunded on vastastikused, meie tutvus areneb väga kiiresti ja loome ühise kodu. Liigume palju ringi ja reisime. Abielu ja lapsi ei näe. Koos oleme elu lõpuni.
Kui suur osa ennustusi täide läheb? "Umbes 80 protsenti," ütleb ennustaja. Poole aasta pärast võiks uuesti kaarte panna. Lõpuks uurin, mida peaksin endas muutma või arendama. "Rohkem egoismi," soovitavad kaardid.

Kokkuvõtteks: Suurepärane meelerahuteenus. Mu näol on lai naeratus, kätt venitav poekott tundub kerge kui lilleõis. Kuidas toimida, et see ennustus 80protsendilisse täideminevasse ossa jääks? Üks noor direktor kuluks ju ära küll, isegi kui ta on natuke niru iseloomuga (vähemalt ei peksa!). Kirjeldusele vastavaid mehi ei tohiks Eestis väga palju olla ja kui ta juba praegu seda artiklit lugema sattus, siis minu numbri saab Anne & Stiili toimetusest.

KOLMAS: Lase meestel vaeva näha
Seejärel tutvun armutuleviku ennustamisega numeroloogia abil. Proua, kelle poole pöördun, on Eestist ära, kuid nõus tegema uurimust e-posti teel.
Kõigepealt koostab ta mulle sünnikuupäeva alusel isikukaardi. See koosneb viiest väitest, millele pean andma oma tagasiside. Näiteks: "1. Oled hinges väga aus ja hindad enda ümber ausaid inimesi, tihti selles osas võid sattuda konflikti. On see nii?" Saadan oma kommentaarid. Kui raha kantud, saabuvad mu postkasti uurimused.
Iga kuu kohta on pool lehekülge suhtearenguid ja -soovitusi, suhtlemiseks soodsaid päevi. Kirjas on ajajärgud, kus peaksin olema aktiivsem ja otsustavam, ning olukorrad, kus ei soovitata kiirustada. Hoolivalt on vahele pikitud märkused, millal peaksin end hoidma külmetushaiguste eest ja olema liikluses ettevaatlik.
Ennustaja sõnul pole olemasolevatel meestel hetkel mulle midagi pakkuda. Hingesoojuse ja turvatunde nimel pean ise aktiivsem olema ning end märgatavaks tegema, näiteks seltskonda või hobi vahetama.
Järgnevad kolm kuud on mulle võimalusterohked. Ennustaja kirjeldab kahte meest, kes on mu saatuse teel ja kellest ma ei pääse. Kaartidel on varuks ka soovitused: ma ei pea toetama äsja suhte lõpetanud meest ja ma ei peaks mehe jaoks alati olemas olema: "Las näeb vaeva, et tal sinu vastu rohkem huvi tekiks!" Detsembri keskpaigaks tekib ka kolmas mees, kes "hinge sädet tekitab".
Muide, ka selle ennustuse kohaselt on detsembris oodata reisi.
Ennustuse lõpus on kokkuvõte: "Üksikuks sa ei jää. Mingi paus võib olla, kuid sinu puhul elu tühja kohta ei poolda ja mõne aja pärast trügib ikkagi keegi su ellu, kuid valikuid saad ise teha oma hinges."

Kokkuvõtteks: Kõik on mustvalgel kirjas – võta aga juhend pihku ja hakka tegutsema. Meeldib, et soovitused on iseteadlikud. Kuna juttu oli kahest mehest nagu esimese ennustuse puhulgi, täpsustan nende kohta üht-teist (ei imesta, et tumedama peaga mees jääb). Ennustaja sõnul saab kaartidelt kõike küsida, kuid nad ei vasta sellele, mida ei ole vaja antud hetkel teada: "Kui me kõike teaksime, oleks elus lihtsam elada, kuid põnevus jääks ära."

NELJAS: On nii paremaid kui ka halvemaid aegu
Leidsin internetist võimaluse tellida põhjalikuma analüüsi lähitulevikku (1–2 aastat) mõjutavatest energiatest ja sündmustest. Lisaks nimele ja sünniajale soovib ennustaja kolme täpsustavat küsimust, mis kõige rohkem huvi pakuvad.
Saan vastu kaks lehekülge väga tihedat teksti, aga sisu on seal hõredalt. Jutt ei ole iseenesest vale, aga seda võiks ajada kes iganes kellele iganes – kuid mitte 28 euro eest.
Kõlab ehk ülekohtuselt, aga saaksin endale ise samasuguse heietuse kokku guugeldada. Võib-olla on mul lihtsalt raske leppida, et olen maailmakodanik (minu blogi nimi on "Hiidlasest kasvab kosmopoliit"), lähen poliitikasse (kandideerisin KOV valimistel) ja tahan anda oma panuse ühiskonnale (õppisin ülikoolis sotsioloogiat) või mõtlen kinnisvaratehingute peale (registreerisin just maa-nimelise OÜ). Mu suhteajalugu aga internetis pole...
Lõigud analüüsist: "Sulle on keeruline detailset suheteprognoosi teha, sest palju uut ja huvitavat on tulemas, aga tõenäosus on suur sügavama ja pikemaajalise suhte arenguks alates järgmisest sügisest. Ja see võib tegelikult olla ka inimene, keda tunned mingil moel juba varasemast ajast. Sinu puhul ei ole suhe lihtsalt suhe, kuna Sul on maailmale ja ühiskonnale palju pakkuda (ja eneseteostust iseendale), saab see suhe olema pigem tandem, mis üksteisele toetudes suuri asju suudab korda saata.
Kokkuvõttes võin öelda, et oled inimene, kelle elutee kulgeb väga põnevalt ja Sinu puhul on hea, kui Sa end liialt vara lõplikult ei seo, sest muutused elus on nii suured, et suhted ei pea sellisele muutuste tempole lihtsalt vastu. Aga kõiki ellu tulevaid suhteid tasub võtta alati tänuliku õppematerjalina ja jälgida, milliseid külgi nad Sinus käivitavad ja milliseid reaktsioone nad tekitavad. Ja loomulikult tasub jälgida, kellega Sa tunned end nii, nagu te oleks tuttavad juba väga pikka aega..."

Kokkuvõtteks: Selline ennustus on kui tellitud disainerkoti osutumine mannetuks võltsinguks. Ise ma muidugi tellisin. Ennustaja sõnul kasutas ta peamiselt astroloogilist analüüsi ja guugeldas vaid mu pilti. Täielik raharaisk! Ainus lootus, et kuna kandsin raha juriidilisele isikule, siis äkki makstakse selle pealt vähemalt riigimakse?

VIIES: Enne tulevikku käi minevikus
Viimane ennustaja ütleb, et võin võtta kaasa ka mõne pildi, kelle kohta täpsemalt uurida. Kiusatus on võtta Äripäeva rikaste TOP, aga valin siiski ühe lähedasema meesterahva, kelle isik mind kuidagi rahule ei jäta.
Sõidan linna, kus ma ei ole kunagi varem käinud. Koputusele ei vasta keegi ja astun majja, mille interjöör ei jäta kahtlust, et olen õiges kohas. Ütlen jälle, et olen vallaline ja tahaksin teada, mis mul armastuses oodata on.
See on ka viimane asi, mis mul öelda, sest vastas istuv naine loeb mu energiast kõik välja. Järgneb loeng, miks mul on selline suhteelu. Kõik tundub väga loogiline, sest olen ise sama mustri peale mõelnud, kuid pole oma talupojamõistusega adunud, et see mäng käib kaugelt üle minu pea.
Ega vanarahvas asjata öelnud, et pill tuleb pika ilu peale. Pärast trillallaa-trullalaa-ennustamismaratoni on kohal õige mitme kuu sademed.
"Tahad terveks saada või mitte?" küsib naine. Ma ei tea, mis täpselt toimuma hakkab, kuid mul ei ole midagi kaotada. Veel tund tagasi oleksin ma lihtsalt naernud, kui keegi oleks kirjeldanud, mida ma läbi teen. See on väga isiklik kogemus, mida ma ei soovi siin pikemalt lahata. Kõik on selleks, et armastaksin ennast ja oma elu.

Kokkuvõtteks: Pildid jäävadki näitamata kotti. Kui enesearmastuseni on veel pikk tee, ei ole vajagi uurida, kas mu armastatu on tumeda või heleda peaga.

Mind üllatas, kui seinast seina vastused sain ma küsimusele: "Mida armuelu mulle toob?" Ennustused olid realistlikult heatahtlikud. Printside ja hingesugulaste asemel kuulsin "ilusast autoga mehest, kes ei ole vägivaldne" – selline pakkumine võiks ennustaja tüüpilisele kliendile peale minna.
Et keegi sinust tund aega räägib, eneseusku sisendab ja tegutsema utsitab, on ka igati positiivne. Kuigi innustavat juttu sellest, mida sa saavutada võid ja keda väärt oled, suudab rääkida ka su keskmisest rohkem veini joonud juhututtav. Esmakohtumisel jäi mulje, et ennustamine on ikkagi teenus, mille eesmärgiks on tekitada püsiklientuuri. Aga helgem oli olla sellegipoolest. Samas on tulevik alles teel ja ma ei tea, mis tegelikult täppi läheb. Odav see lõbu pole, kuid meelerahule ongi keeruline hinnasilti külge panna.

Olen väga tänulik, et sain sellise õppetunni. Oluline on see, millesse usud, ja sa pead selleni ise jõudma. Kui oleksin alustanud viiendast ennustajast, oleks ma eksperimendi pooleli jätnud ja seda lugu poleks kunagi ilmunud.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Anne & Stiilis 2013. aasta novembris.

Jaga
Kommentaarid