1. Intelligentsus.

Uuring, mille viisid läbi Glasgow Medical Research Council Social and Public Health Sciences Uniti teadlased, püüdis selgitada välja, millised faktorid intelligentsust mõjutavad. Osalejate arv oli väga suur: üle 12 000 14–22aastase noore. Selgus, et kõige paremini ennustab isiku tarkust ta ema IQ-tase. Osalejate enda IQ erines ema omast keskmiselt kõigest 15 punkti võrra.

2. Unemuster.

Ka unehäired võivad pärineda emalt. Eelmisel aastal Sleep Medicine’is avaldatud uuring näitab, et ema uneharjumused kanduvad lastele üle ja unetute emade lastel on samuti raske uinuda ning end välja puhata. Kui su ema aga suudab kõikjal magama jääda, on sul vedanud!

3. Vananemise kiirus.

Kui su emal on nooruslik väljanägemine, siis võid loota, et sinu tulevik on samasugune, sest ema geenid mõjutavad vananemisprotsessi. Saksa ülikooli Max Planck Institute for Biology of Ageing teadlased avastasid, et vananemise kiirust mõjutab emalt saadud DNA. Ent kuna vaatluse all olid rotid, mitte inimesed, tunnistasid teadlased, et teemat tuleb veel uurida.

4. Menopausi aeg.

Paistab, et menopausi aja pärime samuti emalt. Briti Institute of Cancer Researchi üle 2000 naise uuringu kohaselt võib nii varane kui hiline menopaus olla päritud. Naistel, kelle ema või õe menopaus oli varane (enne 45. eluaastat) või hiline (pärast 55. aastat), oli samaks saatuseks kuus korda suurem tõenäosus. Teadlased rõhutasid aga, et asi pole ainult geenides, vaid ka elustiilis. Näiteks kipuvad suitsetajad läbima menopausi aasta-kaks varem.

Jaga
Kommentaarid