Kui peaksid koostama edetabeli mõtetest, mis su peast kõige enam läbi tuhisevad, siis mitmenda koha pälviks “Mul on nii kiire!”? Tundub, et aeg tõesti lendab. Aega pole küll võimalik juurde osta ega peatada, kuid seda saab nutikalt planeerida.

Säti kell õigeks

Kirjanik Chris Bailey uurib aega ja selle arukat kasutamist. Temalt pärineb väljend bioloogiline tipptund, mis viitab ajavahemikule, mil sinu energiatase on kõige kõrgem. Et seda määrata, peaksid kolm nädalat jälgima oma keha loomulikku rütmi. Täpse tulemuse saamiseks soovitab Bailey loobuda alkoholist ja kofeiinist, võimalusel ärgata ja minna magama siis, kui keha seda soovib, ning märkida iga päev üles, millal tunned end kõige energilisema, motiveerituma ning keskendunumana.

Kui tulemused käes, saad vaadata üle oma päevakava ning sättida tegevused õigele ajale. Enamikul inimestest on tipptunnid nii hommikul kui ka õhtul. Kui oled harjunud lõunatama kell 12, kuid siis on sinu kõige helgem aeg, tasuks toiming pisut edasi lükata ning võtta paus siis, kui su energiatase langeb ja vajad hetke, et end laadida. Samuti soovitab Bailey pühendada produktiivne aeg eelkõige keerulistele ülesannetele ning jätta näiteks meilide lugemine vähem särtsakale perioodile.

Muide, iga kord, kui miski su keskendumist segab – olgu selleks siis sõnum, kõne, e-kiri või kolleegi jutuvadin – kulub ajul 15 minutit, et uuesti töölainele saada. Seega on arukas võtta eraldi aeg kirjade-sõnumite lugemiseks ja neile vastamiseks.

Suuga ehitan suure linna…

Vahel näib, et isegi köielkõnd on lihtsam kui ajaga žongleerimine. Tööl ajab üks tähtaeg teist taga, äratuskell heliseb alati liiga vara ning ammuilma pole söönud midagi, mis ei tuleks pappkarbist. Stress on tänapäeva elus vältimatu. Lühiajaliselt tuleb enamik meist selle taltsutamisega toime, kui aga lasta see vohama, on tagajärjeks läbipõlemine. Isegi kui oma tööd väga armastad, tuleb leida aega perele, sõpradele, puhkusele ja hobidele. Paradoksaalsel kombel oleme tööl kõige edukamad, kui meie eraelus valitseb tasakaal.

Kommunikatsiooni- ja organisatsioonikäitumise professor Conor Neill ütleb, et maailmas on kaht tüüpi inimesi: produktiivseid ja neid, kellel on alati kiire. “Kui sul on kolm eelistust, siis on sul eelistused. Kui sul on 25 prioriteeti, siis on sul segadus.”

Jaga
Kommentaarid