Bertus: Klišee muutub klišeeks, sest see on tavaliselt väga lihtne ja loogiline tõsiasi ja siinkohal on klišeeks järgnev mõte: “Sul on ainult üks võimalus jätta esmamulje.” Ja selle esmamulje jätab just see, kuidas sa välja näed ja milline on pilk su silmis. Meie usume, et see pole mitte ainult sinu isiklik visiitkaart, mis sa endast maha jätad, aga see on ka viis näidata inimestele, et sa hoolid.

Te olete õppinud tegema meestele soenguid ajast, mil olite 14aastased. Kui kaua aega sellest nüüd möödas ongi ja kuidas see kõik üldse alguse sai?

Leen: (Naerab) Ma ei taha väga sellele küsimusele vastata, sest nii saan aru, kui vana ma tegelikult olen, aga jah, tõepoolest, see oli umbes 30 aastat tagasi, kui ma esimest korda käärid kätte võtsin ja ühele oma sõbrale mohikaani soengut proovisin lõigata…

Mingil põhjusel mind köitis see, kuidas juuksed põrandale langesid ja proovides iseennast õpetada, avastasin, et see oli ja on palju keerulisem, kui ma oleksin iial osanud arvata. Seega, kui mind keskkoolist välja visati, läksin ilukooli (mida ma ka vihkasin), aga õnneks leidsin ma töökoha, kus omanik õpetas mulle, kuidas õigesti meestele soenguid lõigata.


Oled sa kunagi mõelnud tegeleda millegi muuga?

Leen: Ma olen alati soovinud olla piraat, kauboi või rokkstaar ning mõnel päeval tundub mulle, et mul läks sellega päris hästi (naerab jälle). Ära iial loobu oma lapsepõlve unistustest. Alates hetkest, mil käärid kätte võtsin, ei ole ma kunagi tagasi vaadanud ja mul on jätkuvalt tunne, et õppida on veel väga palju.

Mida üks barbershop endast üldse kujutab? Ka Eestis avavad mitmed sellised kohad järjest uksi.

Bertus: Ma ei saa sellele küsimusele vastata, sest võimalusi on väga mitmeid, aga minu jaoks on see koht, kus sa saad hea lõikuse ja raseerimistulemuse ning kui sul on tuju, võid natukene ka juttu puhuda.

Viimasel ajal räägitakse aina rohkem sellest, milline on “traditsiooniline” barbershop, “moderne” barbershop ja “meeste juuksurisalong”, aga lõppude lõpuks arvan ma, et mehed tahavad lihtsalt tunda, et nad on sinna oodatud ja nad lahkuvad sealt hea soenguga ning see on juuksuri töö, vahet pole, kas ta kannab korralikku särki või pompadoure (meeste soengu stiil – toim.) koos päikeseprillide, lipsu ja vestiga.

Mis hetkel barbershopide maailmas trendikas on? Kas sa üldse järgid neid?

Leen: Ei, ma eelistan hoolitseda iseenda aia eest, mitte raisata aega uurides, kas naabrite muru on rohelisem kui minu oma. Ma jälgin mitmete oma kolleegide sotsiaalmeedia kanaleid, et inspiratsiooni koguda, aga päeva lõpuks teen ikka enda asja, sest… Ma teen seda, mida ma armastan kõige rohkem, kuni mul igav hakkab.

Kuidas üldse üht head meestejuuksurit leida?

Bertus: Kuldset reeglit selleks ei ole. Sa lihtsalt pead proovima kõik ära, et parim leida. Juuksur võib lõigata sulle parima soengu, mis sul kunagi on olnud, aga kui ta on jobu, siis ta on jobu. Tavaliselt, kui klient leiab endale kellegi, kellega ta rahul on, saab sealt alguse üks pikaajaline suhe.

Ma eeldan, et sinu jaoks on keeruline mitte vaadata ja vahel isegi pilguga kritiseerida teiste meeste välimust, eriti, kui nad enda eest hoolt ei kanna. Mis on üks asi, mida sa näha ei taha?

Leen: Kui aus olla, siis ma tegelikult väga ei hooli, sest ka mina eelistan viimasel ajal kanda dresse ja UGG-i saapaid, vahel mugavus lihtsalt võidab ja muidugi juhtub see just päeval, kui ma kohtan oma elu armastust. (Naerab.)

Bertus: Aga ma näen väga palju halbu soenguid, mille peale tahaks küll kellegi oma salongi tirida, aga mõistsin juba ammu, et miski, mida mina pean halvaks soenguks, võib olla just see, mida teine inimene soovis.

Leen: Proovin muuta maailma kaunimaks kohaks soeng soengu haaval ning loodan, et need soengud toovad mu juurde ka uusi kliente.

Kas sa oled ka Eesti meeste juures märganud midagi, mis sulle meeldib? Või hoopis midagi, mis üldse ei meeldi?

Bertus: Kui nüüd aus olla, siis ma väga palju mehi pole üldse märganud, me oleme siin olnud vaid ühe õhtu, aga asi, mis mulle nende juures väga meeldib, on see, et nad armastavad üht head klaasikest alkoholi.

Kui mehed saaksid teha vaid üht asja, et enda eest hoolitseda, siis mis see võiks olla?

Leen: Pühkida oma tagumik peale tualetis käimist puhtaks…