Sotsiaalmeediasse postitatud selfidel on alati lisaväärtus, kui nendega käib kaasas mõni tore lugu või vaimukas pildiallkiri, erinevalt lihtsalt “mul oli igav, tegin endast pildi” postitustest. Ise teengi endast pilte vaid siis, kui mul on näiteks töö tõttu eriline soeng ja meik, mida ise iga päev ei teeks, või on taustaks mõni huvitav paik, mis on väärt jagamist!

Esiteks tuleb meeles pidada, et täiuslikud fotod ei sünni pea kunagi esimese katsega, isegi mitte Kim Kardashianil. Mida rohkem pilte teed, seda suurema tõenäosusega leiad ühe, millega rahul oled.

Valgus


Kõik algab valgusest. Parim hetk pildistamiseks on loomulik valgus, kui päike on madalal, näiteks õhtuti päikese­loojangu eel. Keset päeva paistev päike jätab näkku tumedad varjud, mis kindlasti hästi ei mõju (kui see pole just kunstiline eesmärk omaette!). Sellisel juhul seisa seljaga päikese poole ja proovi päike peaga tervenisti ära varjata.

Toas olles seisa pildistades näoga otse akna poole. Kui oled parajasti keset linna, vaata, ehk on su ümbruses klaasmaju või suuri läikivaid pindu, mis näole kena valguse peegeldavad.

Nurgad


Selfit tehes katseta julgelt erinevate näonurkadega. Meie näod on ebasümmeetrilised, seega on just otsevaates kõige keerulisem head pilti saada. Pigem pööra nägu 45 kraadi ulatuses, kalluta pead ja lase lõug veidi allapoole. Reeglina mõjub kõige paremini, kui hoida telefoni oma näost natuke kõrgemal, kuid kõik oleneb olukorrast. Kui hoiad telefoni liiga kaugel, jääb pildile väljasirutatud käsi, mis mõjub tobedalt. Kaamerat liiga lähedale tuues hakkab objektiiv jällegi nägu moonutama.

Taust


Kui oled pildi peastaar, ära lase taustal endalt tähelepanu röövida. Jälgi, mis on su selja taga, et vältida apsakaid, nagu näiliselt peast välja kasvavad puud ja liiklusmärgid.

Parim taust on hele ja pigem ühevärviline. Võimalusel hoidu pildistamisest peegli ees, kus käsi ja telefon jääb fotol näha, eriti just vannitoas – see ei ole lahe.

Järeltöötlus


Pea mitte ükski selfi ei jõua sotsiaalmeediasse, ilma et seda oleks enne töödeldud. Lihtsalt ilusate filtrite lisamiseks ja fototonaalsuse muutmiseks on parimad vahendid VSCO Cam ja PS Express. Kui päris ekstreemsusteni minna, tuleb appi rakendus BeautyPlus, mille abil saab ühtlustada nahatooni, eemaldada vistrikke ja muid ebatasasusi, valgendada hambaid, eemaldada tumedaid silmaaluseid ning lausa lisada trendikas nägu modelleeriv ja kontuuriv jumestus. Sellise programmiga tuleb muidugi väga ettevaatlikult ümber käia, et tulemus ei näeks naeruväärselt võlts välja.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta juulinumbris.