Mina tutvusin paradiisiosariigiks tituleeritud Californiaga aasta alguses. Piletid, mis viisid meie neljase reisiseltskonna Ameerikasse, ostsime pool aastat ette, nii et aega plaani pidada ja ootusärevust kasvatada jagus. Kuna soodsalt soetatud lend maandus San Franciscos ning startis pärast Los Angelesest, teadsime kohe, et soovime kahe nädala jooksul sõita mööda piltilusat rannikuäärt.

Kütus on USAs võrdlemisi soodne, nii et auto rentimine tasub end ära. Kuna rendifirmad pakuvad väga erinevaid pakette, võiks auto broneerida enne reisi, et jõuaks kõik vajadused läbi mõelda.

Et saada tõeliselt maalilist roadtripi kogemust (“Vaata, kui ilus! Teeme palun peatuse!”), on ainuõige valik Highway 1 (Pacific Coast Highway – Route 1), millel liiklemine võtab küll rohkem aega kui kiirteel, aga kui on puhkus, siis tulebki ju aeg maha võtta! Meie parimaks abimeheks õigete marsruutide leidmisel osutus tasuta offline-kaart HERE Maps, mis toimib nagu GPS või Google Maps, aga ei vaja selleks netiühendust. Enne reisi peaks äpi ja vajalikud kaardid lihtsalt telefoni laadima. Kuna see kurnab omajagu akut, on hea mõte pakkida kaasa autos kasutatav akulaadija. Parim äpp mõnusate söögi- ja majutuskohtade leidmiseks oli aga vaieldamatult Yelp.

Vormikas San Francisco

San Fran on tõeline õppetund geomeetrias – troonivad teravad tõusud ja järsud nurgad. Esimesel päeval on ülesmäge sammumine korralik treening.

Parim viis saada San Franciscost pilt silme ette on rattasõit. Linnas on märgistatud rattateed, millel kulgedes võib teha ringi peale kogu linnasüdamele. Ratas on mõttekas võtta terveks päevaks ning kindlasti küsida rattarendist ka marsruudisoovitusi ja linnakaarti, mille järgi on hiljem lihtne orienteeruda.

Nelja-viie tunniga jõuab avaralt peatänavalt Market Streetilt hipivibe’iga Haight Streetile, kus ootab ees eklektika ehtameerikalikest brändidest pisikeste omanäoliste butiikide ja baarideni, põigata läbi fish & chipsi paradiisist Fisherman’s Wharfist, teha söögipeatus Little Italys või Chinatownis ning loomulikult nautida karget mereõhku, vändates läbi maalilisest Presidio pargist, kust avanevad filmilikud vaated Golden Gate’i sillale ja San Francisco lahele.

Kuna mõistliku hinnaga majutuse leidmine võib nii San Franciscos kui ka Los Angeleses keerukaks osutuda, tasub otsida öömaja AirBnb (airbnb.com) kaudu. Sel veebilehel üürivad inimesed välja tube või terveid kortereid ja maju. Hinnad on tunduvalt soodsamad kui hotellides ning valiku tegemisel on abiks varasemate külastajate kommentaarid. Lisaks on ööbimispaiga omanikud sageli pannud kirja oma soovitused, mida teha ja kuhu minna.

Rannikuäärsed pärlid

Mööda rannikut lõuna poole sõites jääb teele ohtralt kauneid liivarandu, kaljusid, võrratuid mäevaateid ning matkamiseks ideaalselt sobivaid metsaradu. Kel plaan lähemalt tutvuda muinasjutulise maastiku ja lopsaka rohelusega, võiks teha peatuse Big Suris. Kuna tegu on popi matkapaigaga, leiab sealt ka ohtralt kämpinguid.

Kui aga südame panevad põksuma meri ja tuul, soovitan ideaalset surfilinna Santa Cruzi San Francisco külje all. Linnakeses tasub kindlasti võtta üks surfitund, proovida aerusurfi või käia surfimuuseumis. Laheda kogemuse saab ka Santa Cruzis asuvas California vanimas lõbustuspargis Boardwalk, mis paikneb otse rannal.

Kuurortlinnakesest Carmel-by-the-Sea leiab võrratu ranna, ohtralt restorane ja kohvikuid ning igast hinnaklassist holiday-inne. Carmel on ka Hollywoodi kuulsuste seas popp suvituspaik – nii mõneski kohalikus baaris on eeskujulik autogrammisein. Veel üks lõbus fakt Carmeli kohta – linnas on seadusega keelatud üle 5 cm kontsaga kingade kandmine. Väga tervislik!

Los Angelesest 95 miili kaugusel paikneb kõigile seriaalisõpradele tuntud Santa Barbara, mis on päriselus kordi lahedam kui samanimeline telenovela. Vahemaad on seal piisavalt väikesed, et vahelduseks liigelda ka autota. Kuna olime kuulnud, et seal asub kogu California parimaid mandlisarvesaiu pakkuv Prantsuse pagariäri Renard, otsustasime sealt loomulikult läbi hüpata. Me ei pidanud pettuma.

Lõunatamiseks võiksid kalasõbrad võtta kursi kohvikbaari Endless Summer, kust saab imehead värsket mereannipastat ning mahlaseid burgereid. Koht ise kannab hästi edasi Santa Barbara muretut vibe’i, olles dekoreeritud surfilaudade ja ägedate filmipostritega. Kes aga ihkab midagi eksootilisemat, leiab mõnusa lõuna Sama Sama Kitchenist, mis serveerib moodsas võtmes Indoneesia köögi hõrgutisi.

Langenud inglite linn

Los Angeles on kontrastne, kirju ja vastuoluline – kustumatus tulesäras laiuv suurlinn. See on paik, kus Beverly Hillsi villad on vastamisi lugematute silla all ööbivate kodututega; “Baywatchi” randa lahutab aga kahtlastest kõrvaltänavatest vaid jalutuskäik.

Üks ägedamaid paiku LAs on Venice Beach. Visuaalselt on piirkond nagu aasta läbi avatud moodsa kunsti muuseum – suurepärast tänavakunsti näeb igal nurgal. Venice Beachil, kus mööda mereäärt kulgevad supersiledad rattateed, võiks proovida sõita longboardiga, sest miski ei ütle paremini “suvi” kui magus päikeselõhn nahal ja tuules lehvivad juuksed.

Venice Beachi rannaäärne kaubatänav Boardwalk on vaatamisväärsus omaette: meenemüüjatest ja tänavakunstnikest tätoveerimissalongide ning meditsiinilise kanepiga kauplejateni. Kui päeval on tegu kirju rahvaste paabliga, siis pimedas selles piirkonnas jalutada ei soovitata, kuna kahtlasem kontingent tavatseb end õhtuti just seal sisse seada. Boardwalki kõrval asub ka kuulus Muscle Beach oma vabaõhujõusaaliga ja maailma kõige ägedam skatepark, millelt avaneb vaade otse me

rele ning kus vaatemängu pakuvad rulamaailma tipptrikitajad.

Kui Venice Beachil tekib isu hea kohvi järele, siis Zelda’s Corneris tervitavad supersuhtumisega hea tuju loojad. Häid hommikusöögi- ja brunchikohti leidub kõikjal LAs, kuid parimat marjamüslit ning krõbeda peekoniga croissanti saab kohvikust Flake. Õhtust pitsaisu aitab leevendada Abbot’s Pizza, kus püsib 24/7 lõbus peomeeleolu: kokad laulavad kaasa pophitte ja tervislikkuse eelistajaid ootab külluslik salatipitsa. Tõelise Ameerika stiilis burgeri, friikate ning piimakokteili otsinguil on kindla peale minek juba 1958. aastal avatud klassikaline diner Pann’s. LA kesklinnas asub aga 1917. aastal asutatud Grand Central Market, kust leiab eksootilisi maitseid igast ilmanurgast.

Loomulikult tuleb Los Angeleses põigata läbi ka sellistest kuulsatest paikadest nagu Rodeo Drive ja Hollywood Boulevard, teha pilti Hollywoodi sildi juures ning ehk vaadata ka Lakersi korvpallimängu. Nii korvpallimängu kui ka mitme muuseumi piletid on mõistlik varem ära osta, et mitte kohapeal pettuda.

Head kunsti saab nautida moodsa kunsti muuseumis The Broad, kus on väljas mitmed kultustööd Jeff Koonsi õhupallikoerast popkunstikuninga Roy Lichtensteini koomiksistiilis maalide ning Andy Warholi kuulsa Marilynini. Kuigi The Broad on tasuta muuseum, on see üks neist paikadest, kus tuleks end varakult järjekorda registreerida, sest huvilisi on tohutult.

Enne kojusõitu võiks veel teha väikese retke Santa Monicasse, käia ära kail (kus asub ka võimas tulesäras lõbustuspark), võtta krõbedasse vahvlisse pall oma lemmikjäätist, panna pleierist mängima mõni hea suvemeeleoluga lugu, heita pilk merele ja mõelda: “Elu on ikka ilus.”

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta juuninumbris.

Jaga
Kommentaarid