Alusta õigete ubadega

Tänapäeval saadaval olevad erinevad kohvivariandid võivad pea ringi käima panna, kuid mõned juhtnöörid aitavad juhatada sind just sellise kohvi suunas, mis sinu maitsemeeli tõeliselt ergutab. Selle üheks kõige olulisemaks faktoriks on see, kus kohvioad on kasvanud ja kuidas neid on töödeldud.

„Üldise reeglina on kohv, mille oad on kasvanud merepinnale lähemal, pähklisema ja veidi maalähedasema maitsega. Merepinnast kõrgemal kasvanud kohvioad on aga rohkem happelised ja puuviljasema maitsega,“ ütleb Josey Markiewicz ettevõttest La Colombe Coffee Roasters. „Naturaalselt töödeldud kohv on puuviljasem kui pestud töödeldud kohv. Mida tumedam röst, sda suitsusem maitse.“ Kasuta seda reeglit, et valida endale maitseks mõned erinevad variandid, kuni leiad ühe (või enam), mis just sinu maitsemeeltele kõige paremini sobivad.

Jahvata oad ise

Kohviubade jahvatamine ei ole tõenäoliselt just esimene asi, mida sa teha tahaksid, kui oled just liiga mitu korda äratuskella edasi lükanud. See tasub aga ennast ära. „Terves kohvioas on alles naturaalsed õlid, mis väljenduvad siis kui uba on jahvatatud,“ ütleb Markiewicz. „Just need õlid on vastutavad ka kohvi lõhna ja paljuski ka selle maitse eest. Seega ubade värske jahvatamine kindlustab, et need õlid ei haihtu kuhugi.“

Kuigi ubade eelnev jahvatamine võib olla lihtsam, ütleb Markiewicz, et see mõjutab kohvi maitset. „Kui ube eelnevalt jahvatad, siis reaalsus on see, et saad teha vaid teatud koguses kohvi teatud aja jooksul,“ sõnab ekspert. „Kõik, mis jääb värskest jahvatusperioodist välja poole on kas liiga vähe või liiga palju ekstraheeritud ning seetõttu mitte optimaalne.“

Lisa neid maitsetugevdajaid

Unusta kohvikreemid, mis põhimõtteliselt annavad sinu kohvile vaid tühjasid kaloreid ja suhkrut. Sügavamaks ja rikkalikumaks maitseks vali kindlasti kõrgema kvaliteediga maitsetugevdajad.

Largeman-Roth armastab gheed ehk selitatud võid. Selle puhul on tegemist puhta võirasvaga, millelt on vadak ja tahke proteiin eemaldatud. „Juba üks lusikatäis lisab imelisele mustale kohvile rikkalikku maitset.“ Ghee on saadaval nii veebis kui loodusturgudel.

Ka orgaaniline täispiim on heaks valikuks. „Piimatooted, mis on valmistud sertifitseeritud orgaanilisest piimast ja saadud vabakasvatuses olevatelt lehmadelt sisaldavad teadusuuringute põhjal tervelt 125 % rohkem südamele kasulikke oomega-3 rasvhappeid,“ lisab Largeman-Roth. „Paljud inimesed kardavad endiselt täispiima, kuid kaks teelusikatäit orgaanilist piima sisaldab vaid 19 kalorit, mida on vähem kui ühed grammis suhkrus.

Soovid, et sinu kohv oleks piimavaba, kuid siiski rikkaliku maitsega? Puista kohvile pool teelusikatäit kaneeli. See soojendav vürts võib Largeman-Rothi sõnul aidata alandada vereglükoosi taset. Vürtside maailmast on lisaks heaks valikuks ka vaniljeekstrakt ja ingver. Väike kogus kakaopulbrit annab igale sõõmule šokolaadise maitse.

Hoiusta kohviube korralikult

Ükskõik, kas hoiad kodus jahvatatud või jahvatamata kohviube, hoiusta neid õhukindlas anumas jahedas ja kuivad paigas. Kui kasutad eelnevalt jahvatatud ube, siis hoiusta neid võimalikult lühikest aega. Markiewicz ütleb, et eeljahvatatud oad kaotavad maitse juba umbes kahe nädala pärast.

Valmista kohvi parima kvaliteediga veega

Pruulitud kohvis sisaldub keskmiselt 98 % vett, seega on selle kvaliteet ülioluline. Markiewiczi sõnul peab tähelepanu pöörama vee mineraalide sisaldusele ja temperatuurile, kuna just vees sisalduvad mineraalid ja soojusenergia võtavad jahvatatud kohvilt maitset vähemaks. „Eriti naatriumvesinikkarbonaat ja magneesium (kaks joogivees leiduvat peamist mineraali) imavad kohvilt erinevaid maitseid. Seetõttu võivad samad kohvioad maitseda erinevalt, olenevalt kasutatava vee pehmusest või karmusest.“

Selleks, et saavutada kõige parem võimalik tulemus oma kohvitassis, kasuta poest ostetud allikavett või filtreeritud kraanivett, et eemaldada igasugused segavad maitsed, soovitab Markiewicz. Ta lisab, et veetemperatuur võiks pruulimise ajal jääda vahemikku 90 kuni 97 kraadi.

Allikas: Health.com