25aastane naine tegi ülemuse eest aastaid kogu töö ära. Viimane ilmus tööle vaid paariks tunniks. Au, kuulsus ja kõrge palk said kõik bossile. Tõsi, alluv sai kohati preemiaid ja kiitusi. Ning vanemate naiskolleegide lohutusi: see on tunnustus, kui boss sinu töö viljad enda nimele kirjutab. Ent kui jõudis kätte aeg uus boss leida, võeti väljastpoolt uus inimene. Asjas täiesti võhik mees.

Uudisteagentuuri valiti reportereid. Asutuse 40ndates (mees)juht kuulas vägagi pädevate kandidaatide tutvustusi ja palgasoove umbuskliku näoga. “Einoh, sellise palga eest saame juba mehe võtta,” oli tema peamine vastuargument. Kogenud naise asemel võeti tööle noormees tänavalt.

Pärast magistrikraadi kaitsmist oli noor naine paar kuud mainekas töökohas praktikal. Teda kiideti pidevalt, talle usaldati ülesandeid, mida praktikantidele tavaliselt ei anta. Kui ta tegi juttu, et soovikski sinna tööle jääda, hakkas ülemus kokutama. Siis aga ütles välja tõe: ta võtaks neiu suurima heameelega tööle, kui too oleks mees. Järgnes traktaat naise rollist ühiskonnas – et ikka pere ja lapsed ja mees ja kodutööd on need, mis naise tõeliselt õnnelikuks teevad.

Need on vaid murdosa lugudest, mis kerkisid esile, kui ma selle loo jaoks infot kogusin. Ja enamiku juurde ilmus palve nimesid mitte nimetada. Sest muidu sa justkui nõuaksid erikohtlemist või oleksid ka üks neist ullikestest, kes arvab, et ta saab oma soo tõttu elus halvemini hakkama.

Mis on aga kõige levinumad valearusaamad feminismist?

Naine vääribki väiksemat palka, sest laste tõttu on ta ebakindlam töötaja.

Firmajuhtide kogemus kipub näitama, et lastega naine on vallalisest mehest kohusetundlikum töötaja, kes teeb oma asjad kiiremini ja korralikumalt valmis. Ta on sageli palju enam motiveeritud töö nimel pingutama. Paraku makstakse talle aga tihti väiksemat palka.

Feministid vihkavad mehi.
Ei vihka. Feministid tahavad kõigest võrdseid võimalusi end ühiskonnas ja perekonnas teostada.

Feministid on koledad ja paksud.
Feministid leiavad, et tarbimisühiskonna loodud väline iluideaal ehk supersale Barbie-nukk pole naiselikkuse ikoon. Oluline on see, mis on inimese sees. Ning feministide seas on igasuguse välimusega naisi, nagu kogu ühiskonnaski.

Feminism tähendab eelistamist soo alusel.
Ei, vastupidi. See tähendab eelistamist isikuomaduste alusel. Sookvoote meil ei eksisteeri.

Feministid lõhuvad traditsioonilise peremudeli.
See on meil juba ammu lõhutud või ümber kujundatud. Feministid pigem päästavad peremudelit, soovides, et mehed võtaksid pereelust ja laste kasvatamisest osa sama palju kui naised.

Mis kasu on mul feminismist?
* 100 aastat tagasi arvati, et haridus kahjustab naiste viljakust. 50 aastat tagasi arvati, et naise koht on kodus ja lihttöödel. 30 aastat tagasi arvati, et parim rasedusvastane vahend on abort.
* Tänapäeval on meil võimalik saada hea haridus, teha karjääri ja jääda ka partneri uttutõmbamise korral lapsega poolteiseks aastaks koju, ilma et sellega kaasneks otsene vaesusrisk.
* Tänaseks oleme saanud aplodeerida Eesti esimesele naispresidendile, tore kui palgakäärid meestega kaoksid ning issid jääksid aina enam titega koju ka vabast tahtest, mitte ainult raske majandusliku olukorra tõttu.

Lugu ilmus 2010. aasta veebruarikuu Annes & Stiilis.