Detsembrikuu Sensa värskes numbris ongi pühendatud seekordne pikk ilulugu just nende teadmiste jagamisele: kuidas Sinagi saad olla aina teadlikum tarbija ning õppida orienteeruma ohtude rägastikus. Stiil toob sinuni neli lihtsat soovitust sellest loost.

Kõigi kosmeetikatoodete väljavahetamine võib tunduda heidutav – seega on lihtsam on alustada sellest tootest, mis kõige esimesena otsa hakkab saama.

Loe silte

Oleme juba tasapisi harjunud toidupakenditele kirjapandule tähelepanu pöörama, kuid kui tihti loed sa sama hoolikalt läbi dušigeeli või kätekreemi koostisainete nimistu, enne kui toote ostukorvi poetad? Kuigi see on üsnagi segadusseajav ning nõuab pisukest pingutust, tasuks enesele selgeks teha vähemalt mõned koostisained, mida vältida tuleks, näiteks parabeenid, ftalaadid või triklosaan – juba see aitab sul end kõige ohtlikumate ainete eest kaitsta.

Võta appi nutitelefon

Selleks et saada ilma tootesiltidesse süvenemata aimu, kas toode on ohtlik või ohutu, võid enda nutitelefoni laadida mõne seda sinu eest tegeva rakenduse, näiteks Think Dirty, Skin Deep või Codecheck. Toodete skannimine annab võimaluse valida tervislikumaid alternatiive ja jagab teavet potentsiaalselt kahjulike koostisainete võimalike mõjude kohta. Think Dirty andmebaasis sisaldub enam kui 12 000 toodet ning infot saab toote koostisainete kahjulikest mõjudest, mida seostatakse immuun- ja/või reproduktiivsüsteemide kahjustuste, vähi tekke või allergiatega. Rakendus hindab tooteid kõigis kategooriates nende kahjulike ainete sisalduse põhjal: 1 tähendab siin ohutut ning 10 tõsist terviseriski. Ka rakendus Skin Deep kasutab sama põhimõtet, pakkudes lühikest nimistut kõige hullematest ohtlikest koostisainetest igas tootes. Selle rakenduse andmebaasis on ligi 78 000 kosmeetikatoodet. Kõige paremaid tulemusi saab siis, kui kasutad mitut rakendust, sest sageli on eri andmebaasides esindatud erinevad tooted.

Vähenda kasutussagedust

Me kõik kasutame nahahooldus- ja ilutooteid, ent kui vähegi võimalik, tee seda harva või vali mõni looduspuhtam alternatiiv. Näiteks väldi musta sünteetilist juuksevärvi, kuna see sisaldab kantserogeenset tõrva, punased ja tumedatoonilised huulepulgad sisaldavad sageli pliid, juukseid sirgendavais vedelikes on aga tihti nii ohtlikke ftalaate kui ka formaldehüüdi.

Vähem koostisaineid

Eelista tooteid, mille koostisainete nimistu on võimalikult lühike. Väiksem kogus koostisaineid ei tee neid veel vähemtõhusaks. Küll aga vähendab see riski, et satud mõne nahka ärritava kemikaali otsa, sest enamjaolt tähendab lühem komponentide nimistu seda, et sul on väiksem võimalus puutuda kokku mõne potentsiaalselt ohtlike ainete nimistusse kuuluva ainega. Samuti on sul vähem tööd, et kõigi koostisainete olemus ja tervisemõjud enesele üksipulgi selgeks teha.