Tekst: Reet Härmat

Minu ema on looduses sirgunud ja loomulikku ilu armastav saarlanna, isapoolne vanaema Aina seevastu aga peen Tallinna proua, kes pidas veel kõrges easki Kadriorus juuksurisalongi. Tema arvates pidi iga endast lugupidav preili oskama saksa keelt ja klaverimängu, õhtuti rullidega magama heitma ja nägu kreemitama. Kaht esimest asja ei oska ma paraku siiani, küll aga on mällu talletunud hulk tema asjalikke ilusaladusi. Vanaema tuletas alati meelde selg sirge hoida ning jälgis minu taga kõnniteel astudes, kas ma sammun ikka pöiad väljapoole. Tema öökapil seisis raamat “Punktimassaaž kõigile”, sahtlis olid kreemipurgid ja imeliselt lõhnavate seepide kogu. Mäletan, kuidas me õde Loorega tema klientidele kohvi keetsime ja, suud ammuli, soengutegemist pealt vaatasime (ning eluks ajaks ilutegemise nakkuse külge saime).

Proua Aina ilunipid:

A. Lõualoti teket pidurdab, kui lähed magama, rätik seotud lõua alt pealaele. Kaelakortse väldid madalama padjaga magades.
B. Näokreemi kanna alati peale kergete patsutavate liigutustega masseerides, näo alaosast ülespoole liikudes.
C. Tee näojoogat – siruta lõug ette ja ava suu, pinguta ja liiguta aeglases tempos kõigest väest kõiki näolihaseid.
D. Võimle koos kaartidega – viska kaardipakk maha ja korja ükshaaval kükitades või kummardades kaardid maast kokku.
E. Vaata telekat õhtul jalgu kõrgemal hoides – eriti, kui oled terve päev püstijalu tööd rabanud.
F. Lisa soenguvedeliku hulka õlut, et saada kena läige (ma küll ei suuda meenutada, kas aroom selle meetodi juures probleeme ei tekitanud).

Müüt ja tegelikkus
Mõned esiemade teadmistest kehtivad tänagi, mõned on aga ajale jalgu jäänud.

Mida ema ütles:
Sinu nahk on alles siis puhas, kui pärast pesu lausa krudiseb.
Vale. Tänapäeval peetakse krudisevat ja kiskuvat nahka valesti hooldatuks, tihti on selles süüdi nahka liialt kuivatavad pesuvahendid ja kare kraanivesi.

Pesemine eemaldab nahalt osa kaitsvast lipiidikihist ja seetõttu turgutatakse nahka pärast pesu niisutava kreemiga. Naha hea seisundi tagamiseks on vajalik ka mitmekesine, vitamiine, mineraale, küllastamata rasvhappeid ja muid toitaineid sisaldav toit ning piisavas koguses vedeliku tarbimine.

Mida ütles ema:
Harja oma juukseid sada korda enne magamaminekut, see teeb need tugevaks ja läikivaks!
Nii ja naa. Kuivade juuste puhul võib harjamisest isegi abi olla, aga niiskeid kiharaid võib äge kammimine hoopis kahjustada, kuna nende struktuur on hapram. Kasu on pigem massaažist, mis ergutab peanaha vereringet.

Mida ütles ema:
Jalakarvade raseerimine paneb need kiiremini kasvama.
Vale. Pärast raseerimist tagasi kasvav karv tundub tihedam, kuna on tömbima otsa ja ühtlase pikkusega. Kui siiski see häirib, proovi karvaeemalduskreeme ja depilatsiooni.

Mida ütles ema:
Kui sul on rasune nahk, ei vaja sa niisutavat kreemi.
Vale. Rasune ja vinniline nahk vajab niisutust samamoodi kui normaalne nahk. Probleemide põhjus võib peituda üliagaras puhastuses või vastupidi – väheses hoolitsuses ning õlivabade toodete liigses lembuses. Õlipõhise hooldusega saab rasusemat nahka hoopis ravida ja taas korralikuks “koolitada”. Kindlasti vajab ka rasune nahk kreemi ja maskitamist.

Mida ütles ema:
Hoia oma juuksed näost eemal.
Tõsi. Näiteks paks tukk ei lase otsaesise nahal hingata ja sellest tingitud liighigistamine võib tekitada punne. Erinevad juukseviimistlusvahendid tekitavad kokkupuutel nahaga allergiat ja nahaärritust.

Mida ütles ema:
Ära hoia telefoni pidevalt põse vastas, see rikub sinu näonaha.
Tõsi. Telefoni pinnal elutseb paras ports mikroobe, kes kokkupuutel põsega tekitavad ärritust ja põhjustavad vistrikke.

Mida ütles ema:
Mine õigel ajal magama ja maga 8 tundi.
Tõsi. Unepuudus võib põhjustada organismis stressi, mis omakorda väljendub akne, ekseemi või koguni psoriaasina.

Bravuuritar Anu Saagimi sõnul pärineb parim ilunõuanne tema emalt ja vanaemalt: iluund vähemalt 8 tundi jutti – ideaalis avatud aknaga maakodus. Anu trimmis naha saladuseks on aga igal hommikul jääkülma vanni sulpsamine ja keha hõõrumine rätikuga.

Mida ütles ema:
Rämpstoit teeb nahale halba.
Tõsi. Suhkrurikkad toidud põhjustavad veresuhkru tõusu ja insuliini taseme muutust, mis omakorda võib stimuleerida rasu tootvaid hormoone. Jäta menüüst välja rämpstoit ja valge suhkur ning näed õige pea, kuidas naha seisund paraneb.

Mida ütles ema:
Ära näri küüsi, see teeb need veel nõrgemaks.
Tõsi. See ei ole ainult inetu, vaid teeb ka küüned hapraks ja veelgi kihilisemaks. Infektsiooni oht on ka, kui vigastad küünevalli.

Mida ütles ema:
Mida rohkem sa hügieenilist huulepulka kasutad, seda kuivemaks huuled muutuvad.
Tõsi. Sünteetilise mineraalõli baasil tehtud huulepalsamite asemel eelista looduslikke taimseid õlisid ja vahasid sisaldavaid võideid.

Mida ütles ema:
Ära näpi oma nägu kogu aeg, see teeb naha hullemaks.
Tõsi. Kui vistrikud ilmuvad ahastama ajavat déjà vu tunnet tekitades järjekindlalt ühele ja samale kohale, mõjub see nõiaringina, kust välja ei saa. Umbes nädal enne kuupuhastust vallandab keha hormoone, mis suurendavad rasunäärmete tööd. Abi saab tihedamast näonahapuhastusest ja koorimisest. Puhasta oma meigipintsleid vähemalt kaks korda nädalas ja ka padjapüüri vahetus iga paari päeva tagant võib naha olukorda parandada. NB! Kasuta pesu pesemisel hüpoallergeenseid pesuvahendeid.

Mida ütles ema:
Vananemisvastaseid kreeme pole mõtet kasutada enne, kui oled 30+.
Vale. Meie nahk on sama erinev ja individuaalne kui sõrmejäljed. Üheealiste naiste nahk võib täiesti erinev välja näha. 20% on selles “süüdi” geenid, ülejäänus elustiil ja keskkond.

Laulja Anne Veski teab, et korralik niisutus on naha nooruslikkuse võti ja on alates 20. eluaastast alates kasutanud väga kvaliteetseid kreeme tänu emale, kes oli parfümeeriakaupluse juhataja ning pääses ligi defitsiitsetele Prantsuse kreemidele.