Naha lihvimine tavapärase teralise kosmeetilise koorijaga ei ole enam ammu ainus meetod. Valikusse on lisandunud uue põlvkonna nahauuendus hapetega.

Tekst: Reet Härmat

Netifoorumitest saab lugeda erinevaid kogemusi kodustest katsetustest. Mõni uhkustab happekoorimisjärgse “beebinahaga”, kuid leidub ka õnnetuid, kel nii hästi ei ole läinud ja kelle nahk meenutab nädal pärast koorimist põletusohvri oma. Sellepärast ongi oluline teha tugevat happekoorimist salongis või ilukliinikus spetsialisti käe all.

Mis on happekoorimine ehk keemiline koorimine, kas ohutu lõunapausiprotseduur või hoolikat ettevalmistust nõudev iluhooldus, selgitab pHformula tootejuht Nele Normak.

Kellele sobib?

Happeid, mida tänapäeva kosmeetikatööstuses kasutatakse, on palju ja need erinevad oma toimelt. Happehooldustega saab leevendada mitmesuguseid nahamuresid: vananemine, akne, pigmendiprobleemid, liigne rasueritus, lõtvumine, kahvatu ja tuhm jume jpm. Keemiline koorimine pinguldab ja kirgastab, nahk toimib paremini ning näeb noorem välja. Väiksema happesisaldusega, koduseks kasutamiseks mõeldud tooted (koorijad, maskid) on olemas mitmel brändil. Happekoorimine, mida kosmeetikud salongides hooldusena pakuvad, jaguneb kaheks: klassikaline happekoorimine ja nahauuendus hapetega.

Mis on mis?

Klassikalise happekoorimise puhul tekitatakse nahale kontrollitud põletus. Valdavalt kasutatakse alfahüdroksühappeid (AHA-happeid), mis eemaldavad surnud rakke, andes nii nahale tervema, nooruslikuma välimuse.

Tekitatud põletuse tagajärjel koorub maha vana nahakiht, nahapind on kuiv, tundlik ja valulik. Lõpuks on tulemuseks küll uus nahk, aga protsess on tunduvalt pikem kui uue põlvkonna nahauuendusmeetodite puhul.

Uue põlvkonna nahauuendus rakendab nii happe kosmeetilist kui ka meditsiinilist toimet. Nendes hooldustes ei kasutata üht konkreetset hapet, vaid happekokteile, kuhu on lisatud eri toimeaineid, et hooldus oleks nahale kergemini talutav ja taastumisperiood minimaalne. Juba pärast esimest hooldust on nahk värskem, noorem ja tervem. Hoolduse järel nahk ei puneta ega kipita, kuivus on minimaalne, põletikke pole ja kosmeetikutoolilt tõustes saab jätkata igapäevatoimingutega. Teisisõnu pannakse nahk kasvama, mitte ei koorita kiht-kihilt õhemaks. Sellist hooldust võib teha tõesti ka lõunapausi ajal.

Täispikkuses artikli leiad Anne & Stiili novembrinumbrist!