Tänapäeval pimestab toodete ja kaubamärkide valik silmi ning tarbijate tähelepanu võitmiseks loovad teadlaste hordid üha uusi imepäraseid tooteid. Ensüümid, kompleksid, nanotehnoloogia ja mikrokapslid – kõigi eesmärk on muuta juuksed terveks, kauniks ja säravaks. Mida need seerumid, vahud, geelid, pastad, lakid ja spreid üldse sisaldavad ning mida me tegelikult pähe määrime? Et põnevatest avastustest aru saada, tuleb mõista, mida meie juuksed tervena püsimiseks vajavad.

MINERAALID
...kosutavad juuksekiude, sidudes neisse elutähtsat niiskust. Nad tugevdavad ja loovad siidise sileduse, kuid ei ladestu juustesse. Mineraalide perekonda kuuluvad näiteks kaltsium ja magneesium.

PROTEIINID
...tungivad juuksekiu südamesse ning viivad sinna toitaineid. Samal ajal kaitsevad ja siluvad nad juuste väliskihti, parandavad ja tugevdavad kahjustunud juukseid ning ennetavad katkisi otsi. Proteiinide seast tuntuim on kindlasti keratiin.

ENSÜÜMID
...ergutavad iga keemilist reaktsiooni, mis kehas toimub, ning lõhustavad toitaineid sellisesse vormi, mida keha vastu võtab. Kui me vanemaks saame, väheneb ensüümide arv organismis, mistõttu väheneb ka peanaha ja juuste võime toitaineid omastada.

LIPIIDID
...on lai mõiste, mille alla kuuluvad nt rasvhapped, vahad, steroidid jmt. Rasvhapped taastavad juuste loomulikke siduvaid toitaineid, mis hoiavad koos juuste struktuuri ja tugevdavad neid. Juuksehoolduses kasutatakse ka tseramiide.

AMINOHAPPED
...on ehituslikud valguelemendid, mida läheb vaja organismi kasvuks, taastumiseks ja tugevnemiseks ning mitmesuguste hormoonide, antikehade ja ensüümide tootmiseks.

Laborite juuksehellitajad

Eksib see, kes arvab, et iluretseptid valmivad ilma ränga mõttetööta. On ju paljude naiste jaoks tegu olulisema teemaga kui kosmose vallutamine. Kellel meist poleks halbu päevi, mil juuksed lidus või lapsepõlve nukkude takkus pahmakate sarnased? Seega on valgetes kitlites meestele ja naistele seatud enneolematud ootused.

Kui võtta näiteks põhjamaise Cutrini kaubamärgi tootearendusliinid, siis peituvad ühe toote taga teadusuuringud Helsingi Ülikoolis, Prantsusmaa laborites, Itaalia teadusinstituutides, praktilised katsetused salongides jne. Näiteks tegeletakse aktiivselt probleemiga, mille all kannatavad ka paljud naised – juuste väljalangemise ning aeglase kasvuga. Nende uuringute üheks tulemuseks on Cutrin Bio+ Hair Vitality sari, mille šampoon, palsam ja seerum sisaldavad kuut vitamiini ning hobukastaniekstrakti. Viimased turgutavad juuste kasvu ja peanaha vereringet.

Nagu uuesti sündinud

Juuksed koosnevad peamiselt keratiinirakkudest, mida kaitseb ja hoiab tugevana rakkudevaheline side. Aeg ja välised ärritused kahjustavad esmalt juuksekiu pealispinda, seejärel struktuuri. Et seista vastu juuste nõrgenemisele, on L’Oréali laborandid kõlistanud kokku katseklaase ning valmistanud sarja L’Oréal Elvital Total Repair. Seda on rikastatud juuksehooldajate lemmikute tseramiidide ning pro-keratiiniga, mis aitavad juustel omandada uue juuksekarva vastupidavuse ja tugevuse. Sarja uustulnukana jõuab lettidele L’Oréal Elvital Total Repair 5 rikkalik ööhooldus.

Tublid tugigrupid

Juuste lopsakus sõltub juuksekarva läbimõõdust, struktuurist, jäikusest ning võimest hoida peanahast eemale. Selleks, et aidata naisi, kellele loodus pole lõvilakka kinkinud, keskendati Nivea firmas oskusteave sarja Volume Sensation loomisele. Tooted sisaldavad polümeere, mis ümbritsevad võrguna iga juuksekarva, laiendades nende diameetrit, hoides karvu üksteisest eemal ning tagades föönitamisel n-ö push-up-efekti. Volüümi saad kahekordistama hakata juba duši all, abilisteks Nivea Volume Sensation šampoon ja vahtpalsam.

Suurepärased volüümimeistrid on ka staaride lemmikbrändi John Frieda sarja Luxurious Volume tootearendajad, kes teavad, et kohevate soengute fännid satuvad sageli nõiaringi, kus föönitamiste ja kemikaalikahjustuste tõttu on ihaldusväärset kohevust üha keerulisem saavutada. Patenteeritud tehnoloogia aitab tagada juuste kohevust ning samal ajal hoolitseb selle eest, et need oleksid ka kaitstud. Absoluutne hitt-toode on John Frieda Luxurious Volume Blow Dry Lotion.

Nutikad ravijad

Täpse sihikuga mehi ja naisi näeb kinolinal piisavalt tihti, ent hea sihtimisvõime on nüüd ka juuksetoodetel. Pantene on välja töötanud uue põlvkonna süvahooldusvahendid, mis annavad juustele täpselt seda, mida need vajavad. Teadlased on muutnud Pantene Pro-V sarja uue generatsiooni hooldustooted niivõrd targaks, et nende mõju suundub täpselt kahjustatud piirkondadesse, muutes juuksed tugevamaks ja elastsemaks. Repair & Protect šampoon ja palsam aitavad ka harjamisest ja soenguvahenditest kahjustunud juuste välimuse kauniks muuta.

Mineraale, vitamiine ja ülipopulaarseid keratiinimolekule sisaldava sarja Avon Advance Techniques hitt-toode Advance Techniques ööseerum on aga õpetatud ravima juukseid sinu uneajal. Muidugi eeldusel, et sa pead meeles seda vahetult enne linade vahele pugemist peale kanda. Eriti õnnetutele kiharatele saab abi Madonna lemmikbrändi Leonor Greyl viimasest läbimurdest – maskist Masque Quintessence, mille luksuslikud koostisosad aitavad heastada blondeerimise, sirgendamise või keemiliste lokkide tekitatud kahju.

Ulmeline nanotehnoloogia

Juuksehooldusesse on nüüdseks jõudnud ka uus teadusharu nanotehnoloogia, mis toimib imepisikeste osakeste, aatomite ja molekulide maailmas. Selle põhieesmärgiks on saavutada üksikute aatomite või molekulide manipuleerimise abil tulemus makroskoopilises skaalas. Kujutage ette: üks nanomeeter on miljon korda väiksem kui millimeeter! Kas pole ulmeline?

Kuna nanotehnoloogia võimaldab lõhkuda kasulikke aineid imepisikesteks osakesteks, saab ühte hooldustootesse lisada üha rohkem toimeaineid, mis hooldavad juukseid väikseima rakukeseni. Kui varem hooldasid meie juukseid šampoonid, palsamid ja spreid, siis nüüd teevad seda ka viimistlustooted. Näiteks uudsetel tehnoloogiatel põhineva sarja Goldwell Inner Effect RePower & Color Live juukselakk kaitseb kiharaid keskkonnamõjude eest ja muudab juuksevärvi säravaks.

Kapslitesse pakitud ilu

Nanotehnoloogia abil pakitakse kasulikud toimeained – lipiidid, proteiinid, antioksüdandid –imepisikestesse kapslitesse, et neid saaks transportida võimalikult sügavatesse juuksekihtidesse. Just nõnda on loodud toitvaid omega-3 rasvhappeid ning aminohappeid sisaldav luksuslik šampoon Alterna Caviar Volume Shampoo. Aminohapete tähtsust rõhutab ka Joico sari. Näiteks juustesse jäetav vaht-ravipalsam Joico K-Pak Leave-In Protectant kaitseb juukseid termilise töötlemise kahjulike mõjude eest.

Tehnikaimedest ning mainekatest hooldustoodetest pole aga kasu, kui sa ei hoolitse juuste eest õigesti. Juuksurid Aili Peetersoo ja Inge Mitt soovitavad:

  • Tee selgeks, mida su juuksed tegelikult vajavad – kas kohevust või silumist? Või on sul hoopis mõni peanahaprobleem? Korraga saab käsitleda vaid ühte probleemi. Näiteks kui ravid kõõma, ära kasuta värvitud juustele mõeldud šampoone, sest tulemus võib kannatada.
  • Vali tooted lähtuvalt enda elustiilist. Kiire elutempo ja tihe trennigraafik nõuavad sagedast peapesu ja igapäevaseks kasutamiseks mõeldud šampoone. Valede toodetega võid juukseid hoopis rikkuda. Näiteks kui pesed juukseid iga päev rasustele juustele mõeldud šampooniga, võib tekkida märksa ägedam rasueritus.
  • Kui käid tihti basseinis ujumas, kasuta 1–2 korda nädalas sügavpuhastavat šampooni. See aitab juustest välja saada kloori, mis muudab juuksed kuivaks, raskesti töödeldavaks ja hapraks.
  • Eira müüti, et mida rohkem šampoon vahutab, seda paremini see peseb. Puhtaks saamine sõltub toimeainetest ja efektiivsusest, mitte vahutamise astmest.
  • Ära šampooni ja palsami kogustega üle pinguta. Umbes ühekroonise mündi suurusest kogusest piisab juuste pesemiseks või hooldamiseks täielikult.
  • Järgi salongisarju kasutades juuksuri soovitusi. Rohkem toimeaineid sisaldavaid šampoone kulub vähem vaid siis, kui kannad neid juustele teadlikult vähe.
  • Pese juukseid kaks korda. Esimene kord peseb maha suurema mustuse, rasu ja viimistlustooted, teisel korral saavad juuksed täielikult puhtaks.
  • Ära asenda palsamit juuksemaskiga. Palsam pigem kinnitab juuksekarva ja muudab selle siledamaks, mask aga niisutab juukseid sügavuti.
  • Kanna palsamit rätikukuivadesse juustesse ja lase selle toimeainetel 2–3 minutit mõjuda.
  • Juuksemaske kasuta võimaluse korral saunas. Aseta kindlasti pähe märg rätik – vee aurustumine ja saunasoojus aitavad maskil veelgi paremini mõjuda.
  • Enne fööniga kuivatamist kanna juustele kindlasti kuumakaitseomadustega hooldustoodet.
  • Kuivata enne kammimist juukseid kergelt fööniga, sest kuivades muutuvad juuksed libedamaks ning nii ei lõhu sa kammides juuksekarva struktuuri.