Tekst: Merje Merdik

Karel Oja sõnul on juuksemood tagasi suure ringiga 80ndates ja 90ndates: teemaks siis mulletid ning potisoengud. "Seda on näha ka meie praegustel staaridel, näiteks Jüri Pootsman kannab oma tukka kahel pool lahku, Stig Rästal on pikemad lokkis juuksed, kaela pealt pikemaks jäetuna, natuke heas mõttes McGyveri stiilis. Mulletid, potisoengud ja tugevad julged tukad ongi hetkel trend."

Vaata kindlasti ka galeriid loo lõpus, kus on nii inspiratsiooni minevikust kui häid näiteid Eesti Laulu salvestuspäevalt!

Kuigi Eestis on mõned julged trenditeadlikud staarid, siis kui kiirelt sellised asjad rohkem meie tänavapilti tekivad?

Julgemad ja trenditeadlikumad juba kannavadki neid. Vanem generatsioon natukene veel jälgib seda mängu kõrvalt, aga mingi hetk ka nende silm harjub sellega ja see juba tundubki potisoeng väga normaalne. Ja peagi ta kannabki seda juba ka ise.

Kuidas sina end kursis hoiad juuksetrendidega?

Mul on mõned väga julged ja trenditeadlikud kliendid, kes teavad, mis just hetkel maailmas kuumim on ja siis ta tulevadki minu juurde, et näe, Karel, ma leidsin selle, mida kanti seal Oscaritel või sellel galal. Ja siis me proovime seda teha. Mu kliendid harivad ka mind, mitte ainult mina neid.

Kui palju mehed on valmis oma juuste eest hoolitsema?

Mainstream juuksemood on väga-väga moodne, kõikjal maailmas on aina enam barber-salonge habeme-juuste-vuntside hoolduseks tekkimas. Mehed käivad juuksuris sagedamini kui kunagi varem, lausa iga 3 nädala tagant. Habemed, vuntsid, aetud küljed, juuksed üle pea, kõik, mis on hetkel moes, nõuab hoolt.

Mees investeerib endasse ja ei karda ka nõu küsida, kui soovib igapäevaselt selline välja näha nagu salongist lahkudes. Siis selgitan, mis on meresoolaspray ja julgustan, et ka mees võib hommikul kulutada 5 minutit föönitamisele. Ja kui ta siis läheb selle soenguga tööle ja ta saab komplimente, siis ta juba tahabki ka järgmine hommik selline välja näha.

Aga kuidas selle pildiga juuksurisse minekuga on?

See on aastast aastasse juba nii, et noorem klientuur käib igasugu jalgpallurite ja staaripiltidega julgelt. Selle pildiga käimisega kaasneb veidi mingi valehäbi, et noor teismeline näitab kohe ära telefonist, et see ja see on äge. 40ne härra tunneb end aga pildiga minnes imelikult ja püüab esmalt ikka sõnadega seletada. Aga tegelikult on pildiga väga okei tulla, sest siis on kohe selge, millest jutt.

Aga lühikesed naistesoengud?

On teel samasse suunda. Kas lühike naistelõikus või pikem meestelõikus - vahet väga ei ole, põhimõtteliselt on suund sama. Et üks märksõna on kindlasti see, et pulksirgeks sirgendatud kiharad ja hoolikalt eraldatud salgud on out, moes on lohakas, laineline, kohev. Veidi heas mõttes voodist tõusnud look.

Selle saavutamiseks sobivad nii kuivšampoon, soengupuudrid kui meresoolaspray, matid, kuivad vahendid, ka kuivlakid - need kõik aitavad seda saavutada. Kõik sellised geelid ja läikivad vahad ei ole enam teema. Messy ja mässumeelne on.