Nahka tuleks puhastada kaks korda päevas, põhjalikum puhastus tuleks teha õhtul enne magamaminekut ning hommikul tuleks piirduda õrnema puhastamisega, et säiliks hüdrolipiidide kiht ja naha mikrobioom, mis on naha tervise seisukohalt olulised.

Õige puhastustoode tuleks valida oma nahatüüpi arvestades: normaalsele nahale on parimad leebed niisutavad puhastusvahendid, mis ei muuda naha pH-d, kuivale nahale jälle sobivad rahustavaid taimeekstrakte sisaldavad niisutavad emulsioonid, mis aitavad veekaotust pidurdada. Taimeekstraktidel põhinevad, mustust eemaldavad ning rasutootlust reguleerivad ja naha pH-d tasakaalustavad geelid ja näopiimad sobivad aga kõige paremini rasusele nahale.

Nahatüübist hoolimata tasuks vältida puhastustooteid, mis sisaldavad alkoholi ja sulfaate, sest mõlemad kuivatavad nahka. Lisaks tuleks eemale hoida toodetest, mis sisaldavad sünteetilisi lõhnaaineid, mis võivad esile kutsuda nahaärrituse, ning samuti antibakteriaalsetest seepidest, mille liigne kasutamine võib hävitada naha mikrobioomi.

Näo pesemine

Vesi on näo puhastamise üks olulisimaid elemente, siiski on igapäevasel veega näo pesemisel omad reeglid. Näo pesemisel kas kraani või duši all tuleks vältida liigkuuma ja liigkülma vett, kuna mõlemad võivad põhjustada kapillaaride purunemist.

Soovitatav on näo puhastamist alustada sooja veega pesemisest, mis avab poorid ja pehmendab nahka, valmistades seda ette puhastamiseks. Kui vaja, siis kasuta ka mõnd näopuhastusvahendit, kanna see masseerides näole ja liigu õrnade ringjate liigutustega alt üles. Seejärel loputa nägu jaheda veega, mis aitab pooridel taas sulguda ning pärsib liigset rasueritust. Kui kasutad mõnd näopesutoodet või tõhusamat puhastusvahendit, pese see põhjalikult maha, kuna selle jäägid võivad tekitada ärritust, aknet ja teisigi komplikatsioone.

Lõpuks kuivata nägu puhta käterätiga, sellega õrnalt tupsutades, mitte nühkides. Käterätt peab olema kindlasti puhas, sest määrdunud rätikult võib sinu näole sattuda terve hulk potentsiaalseid nahaprobleeme tekitavaid baktereid.

Pikemalt loe „mitte liiga vähe ja mitte ka liiga palju“ Skandinaavialikust nahahooldusest - toniseerimisest, niisutamisest ning öisest hooldusest -ajakirja Sensa värskest novembrinumbrist.