“Oleme selle pärast isegi riidu läinud. Ma lihtsalt arvan, et ta on meikimiseks veel liiga noor,” räägib mures ema. “Kui laps saab 10, ei ole see tegelikult eriline pöördepunkt tema elus, nagu on näiteks 2-aastaseks saamine või teismeiga, kuid siiski kannab see endas nii-öelda "silla ületamise" tähtsust,” seletab Jan Faull lehel Parents.com. See tähendab, et vaatamata sellele, kas vanematele see meeldib või mitte, hoiab kümneaastane laps juba 50% kontrollist oma elu üle enda käes ning suudab järk järgult ka tähtsamaid otsuseid vastu võtta ja nende eest vastutada.

Kuid ülejäänud 50% kuulub siiski ikka veel vanematele ning see tähendab, et tuleb olla eeskujuks, nõu anda ning vajadusel ka “ei” öelda osata, eriti kui asi puudutab lapse tervist ja turvalisust.

Lapse meigi-, juuste- ja riietumisstiil on teemad, millel ei olegi rusikareeglit - iga perekond peab need tingimused ise paika panema, kuid tegema seda põhjendatult ja seda ka lapsele seletada suutma. Vastasel juhul teeb see probleemi ainult suuremaks.

“Olen tähele pannud, et enamik lapsevanematele ei ole see eriti meelt mööda, kui laps põhikooliealisena meiki kanda tahab,” täheldab Faull. Siis tuleks lapsele öelda, et vanemana saad tema huvist meikimise vastu aru, kuid soovid, et enne keskkooli ta seda kodust väljapool ei teeks."

Alustage näiteks toonivast huulepalsamist, mida koolis ja mujal kanda võib, kui kuskil kompromisse leidma peate.

Ajapikku liikuge aina efektsemate vahendite poole, ent seda kodus siiski. Käige soovi korral ka koos kosmeetikapoes, kus palute müüjal lapsele demonstreerida, kuidas teatud toodet korrektselt kasutada - see aitab lapsel aru saada, milleks miski on, ühtlasi näitate, et toetate tema huvi iluteema vastu, ent samas saate selle käigus ka piiri hoida, et see koduuste vahele ning teie kontrolli alla siiski jääb veel veidikeseks.

"Pidage meeles, et vaatamata seatud reeglitele võib laps ikkagi salaja kotis meigivahendeid kooli vedada. Kui see välja tuleb, soovitaksin asjad ära võtta ja oma pettumust väljendada,” õpetab Faull. Viimasega ei tohiks karistusega aga kaugemale minna ja pikaajalisi rangeid keelde seada, sest tavaliselt sellises eas huvi riiete ja meikimise vastu pigem kasvab, kui kaob.

Kui laps näeb näiteks pilte staaridest, kelle moodi ta seejärel joonduda üritab, tekitab vanema suurem vastuhakk pigem suurt segadustunnet, millele järgnevad negatiivsed emotsioonid. Üritage siiski, kontrolli kaotamata, häid suhteid lapsega säilitada. See ei ole asi, mille pärast head usaldavat suhet tütrega kaotada.

Kuidas on lood sinu peres? Kui vanalt hakkasid sina katsetama kodus, kui vanalt avalikus kohas? Milliseid piire ja reegelid oled oma lastele seadnud? Muljeta kommentaariumis ning anna teistelegi head nõu!