Nädal enne värvimist

kasuta sügavtoitvaid juuksemaske. Tippjuuksur Katrin Pilk soovitab: “Parima värvitulemuse saad hästi hooldatud ja tervetel juustel. Kui su juuksed on ikka väga halvas seisundis, tee läbi pikem juukseravikuur või kaalu professionaalset juukseravi mõnes salongis.”

Päev enne värvimist

Väldi soenguvahendite kasutamist, sest need võivad takistada juuksevärvil imenduda. Garnier’ ja Maybelline Eesti brändijuht Veronica Puhk ütleb: “Kui kasutad püsivärvi, siis ära pese enne värvimist juukseid – nii säilitad juustel naturaalse kaitsekihi. Juuksevärv ka imendub pesemata juustesse paremini.”

Blond, brünett või punapea?

“Juuksevärvitrendid muutuvad, kuid kõige olulisem on leida just see OMA värv, mis on tavaliselt lähedane sinu enda loomuliku tooniga,” õpetab Katrin Pilk. “Tumedate kulmude ja silmadega naine ei näe blondeeritud peaga eales hea välja. Leia toon, mis oleks kooskõlas su naha ja silmade tooni ning juuksestruktuuriga. Näiteks kui su nahatoon kipub kergesti punetama, eelista jahedamat värvigammat.”

Sama meelt on ka Margit Merirand-Sarapuu, juuksur ja omanimelise juuksurisalongi omanik: “Kõige mõistlikum oleks värvida sama tooni või oma naturaalsest värvitoonist kuni poolteist tooni heledamaks või tumedamaks. Arvesta ka sellega, et tumedad poevärvid kipuvad jääma tumedamad ja heledad heledamad. Blondeerimist ja värvieemaldust ei soovita ma ise kodus teha.”

“Endale sobiva värvitooni valikul kasuta kindlasti värvikaarti,” lisab Lüüli Härma, Henkel Balti OÜ Kosmeetika müügijuht. “Võrdle oma juuksevärvi kaardil oleva algse juuksevärvi ning vastavate värvitulemustega. Tootepakendi modelli juuste värvitoon on saavutatud keskmiselt blondil juuksetoonil. Kuna eestlaste juuksed on keskeurooplaste omadest heledamad, siis Kesk-Euroopa tumeblond on meie mõistes juba pruun toon. Kui kahtled sobivas värvitoonis, langeta valik kindlasti heledama tooni kasuks.”

Kogu jutu võtab hästi kokku L’Oréali juuksevärviekspert Christophe Robin: “Juuksevärviga on nagu meigiga – sa ei taha totaalset muutust, vaid lihtsalt rõhutada seda ilu, mis on sulle juba antud!”

  • Mida sa koduseks juuksevärvimiseks vajad?
  • Tarvikute komplekti. Kui kodus juuste värvimine on sulle tavaline asi, muretse endale profimõõtu komplekt tarvikuid, mis seda tähtsat tööd hõlbustavad.
  • Margit: “Olulised abimehed on plastmasskauss (võib olla ka klaasist või savist, aga mitte metallist, sest viimane võib värviga reageerida ja tulemust mõjutada!), juuksuripintsel värvi pealekandmiseks (asja ajab ära ka maalripintsel), terava otsaga kamm, et oleks parem juuksesalke liigutada, klambrid juuste kinnitamiseks ning mugavad kilekindad.
  • Värvimise ajaks tasub selga panna mõni vana eest nööbitav pluus, mida on lihtne seljast võtta ja mida pole kahju ära määrida. Lisaks läheb vaja vaseliini või mõnda muud rasvast kreemi juuksepiiri kaitseks, vatitikke ja kella – et värvi mõjuajal silma peal hoida.
  • Profitasemel tarvikukomplekti saad näiteks Tradehouse’i poest või veebipoest www.netshop.ee.”

Mitu karpi värvi?

Pigem osta üks juuksevärvikarp rohkem, kui et oled jõudnud pool pead ära värvida ja siis avastad, et teisele poolele enam eriti värvi ei jätku.

Veronica: “Pikkade või poolpikkade juuste värvimiseks vajad esimesel korral alati vähemalt kaks pakki juuksevärvi. Kui värvid sama värviga teist korda või soovid vaid juureosa ühtlustada, piisab ühest pakist.”

Margitil on hea nipp neile, kel väga lühikesed juuksed: “Pigista tuubist välja vaid pool kogust värvi ja sega see poole koguse vesinikuga. Ülejäänud vesinik kalla väiksesse plastpudelisse ja keera kork kõvasti kinni. Nii saad ühest pakist kaks korda pead värvida.”

Millist värvi valida?

Toonija ei kata halle juukseid ega tee värvi heledamaks, küll aga saad sellega juuksed riskivabalt tooni või paari võrra tumedamaks muuta. Püsib juustel 6–8 pesu. Ideaalne lahendus algajatele värvikatsetajatele, kes ei soovi drastilisi muutusi või pole toonivalikus kindlad. Sobib ka juuste värvitooni intensiivistamiseks kahe püsivärvimise vahel ning neile, kelle juuste olukord ei ole piisavalt hea püsivärvide kasutamiseks.

Kergvärv annab juustele sära ja väljendusrikkust ning laseb senist värvitooni veidi (ent mitte püsivalt) muuta. Ka kergvärviga ei saa juukseid heledamaks värvida. Toon kulub juustest keskmiselt 28 pesuga. Kahjustatud juuste korral tungivad värvipigmendid sügavamale juuksesoomuste alla ja seetõttu eemaldub ka värv aeglasemalt. Küll aga kulub kergvärv juustelt maha ühtlaselt ning väljakasvav juuksejuur ei ole märgatav.

Püsivärv võimaldab värvida juukseid mitme tooni võrra heledamaks või tumedamaks. Värv kinnitub juustesse püsivalt. 4–6 nädala pärast tuleb juureosa üle värvida, sest toon kasvab välja. Vali selline toode, mille koostisse on lisatud väärtuslikke õlisid, proteiine ja vitamiine, mis hooldavad ja kaitsevad juukseid juba värvimise ajal. Kinnita juuksevärv pakendisse lisatud palsami või maskiga.

Juuste värvimise know-how

Margit Merirand-Sarapuu: “Kindlasti ei ole vaja iga kord juukseid üleni värvida: üks kord võid värvida ainult väljakasvu ja järgmine kord üleni. Kui värvid väljakasvu, siis viis minutit enne mõjuaja lõppu kalla kraanikausis endale natuke vett pähe ja hõõru värv vahule, nii et kõik juuksed kokku saaksid. Hoia mõni minut ja seejärel loputa. Nii saavad ka ülejäänud juuksed läike.”

Christophe Robin: „Ühtlasema tulemuse saavutad nii, et segad juuksevärvi sisse pisut juuksepalsamit. Nõnda talitades võid juukseid märksa tihedamini värvida, sest kahjustused ei teki nii kergesti.“

Lüüli Härma: „Alusta värvi pealekandmist alati kuklapiirkonnast, kandes värvi esmalt juuksejuurtele ja jättes juukseotsad kõige viimaseks. Värvimise sagedus sõltub hallide juuste osakaalust ja juuksejuure väljakasvamisest, kuid tavaliselt soovitatakse juukseid värvida 4–5 nädala tagant.“

Mis võib untsu minna?

Veronica: “Enne värvi kokkusegamist veendu, et värvikreemi tuubil on sama number, mis pakendil. On olnud juhuseid, kui segatakse kokku vale värv, sest keegi “kurikael” on vahetanud blondi juuksevärvi pakendis olnud värvikreemi punase värvi vastu. Ja seda tulemust on juba väga raske õigeks parandada!”

Kuigi mõte uuest kaunist juuksevärvist võib tekitada tahtmise ruttu tegutseda, ära unusta ettevaatlikkust! “Isegi kui oled varem juuksevärve kasutanud, uuri läbi tootepakendis olev juhis. Vaata järele, kui kaua pead värvil mõjuda laskma, ning kindlasti testi toodet kõrvatagusel juuksesalgul, enne kui kogu pea üle värvid!” soovitab Lüüli. Nii saad kindel olla, et värvitoon vastab sinu ettekujutusele ning et toode sul mingeid ebasoovitavaid reaktsioone ei tekita.

Christophe: “Peamine viga on see, kui inimene ei lepi olemasolevaga, vaid tahab radikaalset muutust. Kui töötad looduse poolt antuga kooskõlas, saad alati hea tulemuse. Teine probleem on halb juuksehooldus. Kuidas olekski võimalik saavutada kaunist juuksevärvi, kui juuksed on kohutavas seisukorras?”

Värvitud juus vajab erihooldust

Värvimine võib küll hästi õnnestuda, aga lõplikult paned oma kiharad särama neid hästi hooldades.

Goldwelli toote- ja turundusjuht Janeli Salumets: „Selleks, et värv püsiks võimalikult kaua ja oleks maksimaalselt särav, tuleks juukseid hooldada spetsiaalselt värvitud juustele loodud toodetega. Kasutusse tasuks võtta ka juustesse jäetav palsam või sprei, mis kinnitab värvipigmendid juustesse ning annab lisaks siledust ja läiget.

Katrin soovitab kasutada kord nädalas toitvat ja taastavat värvikaitsemaski. Juukseid niisutavad hästi ka mitmesugused õlid (näiteks mandli-, argaania- või jojoobaõli). Masseeri õhtul enne magamaminekut juuksed ja peanahk kokku, kata kilemütsiga ning jäta terveks ööks mõjuma. Hommikul pese hoolikalt ja naudi, kuidas juuksed säravad!