Ma pole kunagi oma juustele suuremat tähelepanu pööranud. pärast 12 aasta tagust aega, mil nad Lasnamäe esimesest ettejuhtuvast poest ostetud blondeerijatega kollaseks tuunisin, näonahal sellest reaktsioon ka tekkis, otsustasin, et sellel on lõpp. Värvisin tumedaks ning nii see olnud ongi nüüd, suuremate toonimuutusteta.

95% ajast kannan juukseid kinni. Pesen neid kaks korda nädalas šampooniga ja kasutan sissejäetavat palsamit, vahel harva ka lakki, ent üldiselt keeran nad esimesel võimalusel krunni ning sinna nad järgmise pesuni jäävad, kui vahepealne kammimine-sättimine muidugi välja arvata.

Tekst: Merje Merdik

Need harvad korrad, mil juuksed lahti teen, saan komplimente. Ja patsivabad lahtised juuksed ongi minu pidusoeng, nii umbes kaks korda aastas, kui pean vaimselt kaua valmistuma, et need tuulega näkku trügivad, kotisanga ja õla vahele kinni jäävad ning mind kaelalt kõditavad. Kui sattusin juusteteemalise artikli koostamiseks Juusteakadeemia kodulehele, tekkis mul kohe küsimus: mida mu juuksed huvitav minu kohta räägivad ja kas ehk on neid võimalik veel kaunimaks saada.

Aeg broneeritud, lugesin lähemalt, et mu peast kistakse uuringuks välja kuni 50 karva, neid analüüsitakse mikroskoobi all ning antakse siis head juuksenõu. 2 päeva enne uuringule minekut on soovitatav juukseid mitte pesta, juuksed võivad olla pesemata kauem. Kui peanahk ja juuksed on pesemata, tulevad paremini esile peanaha probleemid, saab võtta vajadusel ka lisaanalüüse.

Olles salongi jõudnud, tervitab mind juukseuurija Kerli Mägar, tass sooja teed käes, siirdume kabinetti, kus tuleb täita 4-leheküljeline küsimustik, kus lisaks juuksehooldustoodetele loen üles kasutatavad toidulisandid ning räägin oma toitumisest, hindan ise oma peanaha ja juuste seisundit. Lisaks tutvustab Märgar mu arvukate küsimuste peale erinevaid arvutisse salvestatud pilte: räägib põhjalikult, miks üks või teine juuksejuur selline välja näeb, nagu näeb, ning arutleme pikalt erinevate peanaha- ning juukseprobleemide üle.

Selgub, et Juusteakadeemia klientideks on sageli inimesed, kel juba on mõni juukseprobleem ja mitte enam väike: pöördutakse nii kiilanemise, katkemise kui kõigi teiste muredega. Selgub ka, et pole Eesti meest ühtki nii tagasihoidlik - naiste soovitusel leiavad nii mõnedki oma tee sinna abi saama.

PEANAHK

Ja ongi aeg uuringuks. Esmalt võtab Mägar puupulga, millega kraabib mu peanahka õrnalt siit-sealt. "Kuivakõõm" on esimene diagnoos, mis kahe minutiga saan. Tore, kartsin valgetele helvestele miskit hullemat põhjust.

Nii teadlik, kui ma ka pole oma töös kahjulikest ainetest ilutoodetes, olen palju aastaid kasutanud Gliss Kuri šampooni ja pähejäetavat palsamit peamiselt, sest mulle tõesti meeldib, millised mu juuksed pärast nende kasutamist on, kuidas need lõhnavad ning kui siledad ja kenad need on. Juuste tervisele ma sealjuures tõesti tähelepanu pööranud ei ole.

Tegelikkus on aga see, et peaksin just selle kuivakõõmast vabanemiseks kasutama SLS/SLES vabasid šampoone. Olen valmis seda kaaluma, sest eriti praegusel mütsikandmishooajal tundub see kuivakõõm mõnel päeval endale ikka väga häiriv, olgugi, et tegelikkuses on tegu mõne üksiku valge väikse kübemega, mida tumedatel juustel olen agar märkama.

JUUKSEJUURED

Siis haarab Mägar aga väikese mikroskoobi alla käiva klaasi ning alustab juuste väljasikutamist pintsettidega. Seda teeb ta kokku kolmes osas: eespoolt, keskelt ning kuklapiirkonnas. Mingit valu, mida veidi pelgasin, ei tunne.

Igast piirkonnast võetud karvad asetatakse eraldi klaasile ja algabki põnevaim osa: mida juuksed mu kohta siis räägivad ja millised näevad need välja hiigelsuurelt arvutiekraanil?

Arvutiekraanile ilmuvadki mu juuksed! Suuremalt kui kunagi varem. Oskuslikult leiab Mägar mikroskoobi all klaasilt juurekohad ning asub siis selgitama ekraanil nähtavat: iga juuksejuure juures peatub ta pikalt, kirjeldab detailselt, mida ma näen ning mida saaks teha, et need karvad, mis veidi kiduramad, oleks elujõulisemad.

Lõpptulemus on hea ning saan kiita oma kasutatavate toidulisandite eest. Jah, ma võtan neid, sest tean, et kindlasti kohe ei toitu ma nii täisväärtsulikult, kui peaks ja võiks. Mägari sõnul on lisandid näha ka juustest: need saavad kehalt, mida vajavad.

Uuringu lõpus tean, et lausa 70% minu juustest kasvavad hästi, ent on asju, mida ülejäänud 30% ergutamiseks siiski teha saan.

SOOVITUSI

Mägar soovitab rõhku pöörata veel C-vitamiini rohkete toiduainete tarbimisele (näiteks marjad, kuivatatud marjajahud, mis ilma suhkruta). Toidu valmistamisel soovitatakse mul aeg-ajalt kasutada kurkumit, samuti juurde kasutada klorofülli sisaldavaid supertoiduaineid (näiteks spiruliina) ning vähendada rafineeritud suhkru ning nisujahu kasutamist.

Kuna paaril pildil on näha, et mu juuksejuurte ümber on kristalsed moodustised ja rasujäägid, mis võivad ka kasvu pärssida, uurin, kuidas neist vabaneda, sest mõte puhtast ja hooldatud peanahast pole mulle kunagi varem pähe tulnud, ent muutub nüüd lausa kinnisideeks järgmiseks nädalaks ajaks, kuni taas salongi jõuan.

Vahel näppudega peanahal sasides olen tundnud "terakesi" sõrmede all, ent pidanud neid liivaks või muuks väliskeskkonnast tulnud lisandiks. Nüüd saan aru, et need on juurekanalitest väljuvad miniatuursed kristallikesed, mis võivad aga uutel juuksekarvadel kasvamist raskendada, kui teekonna ummistavad.

Mägar soovitab puhastada peanahk ning sügavpuhastada juuksejuurekanalid, et aktiveerida hapniku ligipääsu ja nii broneeringi järgmise kohtumise, sest mind hakkab juba vestluse ajal ahvatlema mõte veel parematest juustest ja enneolematult puhtast peast.

TAGASI

Nädal hiljem olengi tagasi, et läbi teha 2-tunnine hooldus ja juurekanalipuhastus, mis kõlab pigem hambaarsti kui juuksuri pärusmaa.

Esmalt tehakse mulle vetikamask, mis 100% ökoloogilisest vetikapulbrist valmis keedetakse ja sooja rätiku alla toimima pannakse. Lõhnab mereselt-maiselt, looduslikult.

Kui see maha pestud, asub Mägar mu juustele kandma kanaleid puhastavat ainet: väikesest pudelist vedelikku pigistades ei tunne ma õnneks mingit ebameeldivat reaktsiooni ja soojapuhuri all rätik peas istun pool tundi, kuni juurekanalitest mustus väljub.

Järgneb taaskord peapesu ning veidike kasvu aktiveerivat seerumit ning istungi toolis kõige puhtama võimaliku peaga.

Tunnen seda puhtust, tunnen, et mu juuksed on vabad, ent märkan ka pisukest toonimuutust ja värvi kadumist juustelt, need on heledamad kui varem. Aga imeilusad!

Ka nüüd, kaks nädalat hiljem seda kirjutades tunnen, et mu pea on ikka veel puhtam, lisaks uurin iga vannitoas olevat potsikut hoolikamalt kui eales varem ja püüan vältida teadlikult tooteid, mida tean ummistavat peanahapoore ning kuivatamas niigi kuiva peanahka. Ka oma toidulisandite võtmises olen veel hoolikam ja järjepidevam, sest mõtlen sellele, et lisaks mu kehale vajavad neid aineid ka juuksed.

Kolm soovitust:

    • Juuksekanaleid ja peanahka võiks puhastada ka siis, kui otseselt probleemi ei ole.
    • Värskelt juuksurist tulnuna puhastusprotseduure tegema minna ei soovita, sest kuigi looduslikud vahendid, läheb veidi juuksevärvi kaduma.
    • Nädala jooksul pärast protseduuri ei ole soovitatav planeerida juuksuriskäiku, et kõik ained saaks imenduda-toimida lõplikult ning peanahk hingata.