Mul on sõbranna – paar aastat minust noorem, ilus kui isamaa, nii sileda näolapiga, et tema vanusest võiks maha arvata terve kümnendi. Pinnimise peale, et mis kreemi ta ometi kasutab, saan iga kord vastuse: ikka see vana hea sinises plekk-karbis Nivea! Minu kreemiriiulil on rivis üks uhkem seerum kui teine, aga veini ostes toidupoe kassas dokumenti kahjuks ei küsita...

Miks on nii, et ühele inimesele mõjub hästi tavakreem, teisele ainult udupeen seerum ja kolmas ei kreemitagi end, aga on siiski sileda nahaga? See küsimus tõukas mind uurima, millised ained on peidus meie igapäevases näokreemis.

Teada on, et kortsude teke sõltub nahatüübist, geenidest, eluviisist ja kliimast – keskkonnast, kus sa elad. Sellest tuleneb ka kreemi mõju individuaalsus. Pärisin aru oma ala professionaalidelt, ilutoodete maaletoojatelt: millised ained teevad kreemi tõhusaks ja millal alustada kreemide kasutamist? Vananev nahk ja vanus ei pruugi käsikäes käia ja kreemitamist on soovitatav alustada siis, kui nahk on kuiv, ärritunud, liiga rasune, halli jumega, näitab väsimusmärke – siis, kui sul on oma nahas ebamugav olla.

Kreemita korralikult!

Ideaalis eelneb kreemile seerum. Parima tulemuse saamiseks tuleks enne kreemi pealekandmist nägu kergelt masseerida: need võivad olla kerged näpistused, patsutused, siluvad liigutused. Suund on näo keskelt väljapoole. Kui näo verevarustus on kerge massaažiga ergutatud, imenduvad kreemid kiiremini ja nende toime on tõhusam. Nahk peab olema kuiv, puhastatud ja meigivaba. Kreem kantakse näole ja kaelale, silmaümbrusele on üldjuhul eraldi tooted.

Võimenda kreemi mõju

Naha puhastamine nii hommikul kui ka õhtul on nahahoolduse A ja O. Investeering headesse kreemidesse tasub ära, kui puhastad naha õhtul päevamustusest ja meigist ning hommikul öistest jääkainetest. Puhastustooted vali vastavalt nahatüübile. Lisaks puhastavale toimele valmistavad piimad-näoveed naha ette hooldustoodete jaoks.

Väärt info pakendil

Igal tootel on täpne koostisainete nimekiri pakendile märgitud. Mida suurem on komponendi osakaal, seda eespool see nimekirjas asub. Kui tooted on parabeenivabad, ei sisalda kunstlikke lõhna- ja värvaineid, on sellekohane info enamasti eraldi välja toodud.

Kreemi “parim enne”

Enamiku näo- ja kehahooldustoodete säilivusaega on kerge leida: see on kirjas toote või pakendi põhjal ning seda tähistab avatud kaanega purgi sümbol, mille juures number 6, 12, 24 või 36. Number tähendab kuude arvu, kui kaua kreem on kasutamiskõlblik pärast toote avamist. Kreemi kehtivusaeg alustab tiksumist kaane avamisest. Õigem on kreemi purgist õngitseda spaatliga, et sinna ei satuks sõrmede kaudu baktereid, mis võivad toote riknemist põhjustada.

Kui mõni kehahooldustoode on kogemata “parim enne” tärminist kauemaks lebama jäänud, ei pea seda tingimata kohe ära viskama. Kreemi kõlblikkusest annab aimu ka selle tekstuur, lõhn ja värvus. Näohooldustoodete puhul on aga kehtivusaja jälgimine oluline, sest nende koostisosad, näiteks päikesekaitsefaktor, aegudes enam ei mõju.

Kreeme ei ole soovitatav hoida vannitoas, kuna sealne keskkond on liiga niiske ja soe. Eelistada tuleks jahedat ja hämarat paika. Avamata kosmeetikatooted säilivad 3–5 aastat. Orgaanilised ilutooted on tavaliselt lühema säilivusajaga, sest nende koostises pole sünteetilisi säilitusaineid.

Kuidas lugeda ökokreemi

Mida jälgida pakendil, soovitab looduskosmeetika Marilou Bio, Couleur Caramel ja L’Atelier des Délices brändide maaletooja Kairi Hedman:

Täpseima ülevaate toote sisust annab INCI ehk koostisosade loetelu. Kes soovib osta puhast looduskosmeetikat, võiks meelde jätta mõned komponendid, mida tooted kindlasti sisaldada ei tohi: mineraalõli ehk mineral oil või paraffinum liquidum, PEG-ühendid (polyethylene glycol), paraben-lõpuga koostisosad, fenoksüetanool. Ained peavad olema pakendil järjestatud osakaalu järgi tootes ja kahanevas järjekorras. Enamasti moodustavad esimesed 4–8 nimetust INCI loetelus toote põhiosa. Mida rohkem on loetelu esimeses pooles ladina- või ingliskeelseid taimenimetusi, seda enam on põhjust arvata, et tegemist on looduslikuma tootega. INCI puuduseks on, et ainete puhul, mille sisaldus tootes jääb alla ühe protsendi, ei ole järjestus enam oluline ning see lubab ebaausatel tootjatel tarbijat eksiteele viia.

Tarbijale on suureks abiks ka pakendi ökomärgised. Olenevalt riigist kasutatakse erinevaid sertifikaate, levinumad on Saksamaal välja antav BDIH ja Prantsusmaa Cosmebio ja Ecocert, Euroopat hõlmav NaTrue, USA USDA, Itaalia AIAB.

Ka looduskosmeetikas kasutatakse säilitusaineid, aga ainult n-ö häid, millest mõned on küll sünteetilist päritolu, aga looduslähedase koostisega, näiteks bensoehape ja sorbiinhape. Head säilivuse parandajad on ka taimset päritolu alkohol ja eeterlikud õlid.
Osas toodetes kasutatakse aga seniajani selliseid sünteetilisi aineid nagu bensüülalkohol, dehüdroatseethape, kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat, sest neid ei osata veel looduslikega asendada.

Mis teeb kreemi tõhusaks?

Tootejuht ja koolitaja Carmen Kibur: Kui muret teevad jooned või kortsud, siis on tõhusaim abivahend retinool, tuntuim A-vitamiini derivaat. See vitamiin on mitmetoimeline: naha pinnal koorib õrnalt ja parandab jumet, naha sees kiirendab rakkude uuenemist ja stimuleerib kollageeni tootmist. Kasutades retinooli sisaldavaid kreeme, peab kindlasti kaitsma nahka toodetega, mil korralik SPF. See on väga tähtis!

Popid on ka teised vitamiinid: C-vitamiin ühtlustab jumet ning ergutab kollageeni tootmist ja tõrjub nii vananemisilminguid. E-vitamiin on võimas antioksüdant, mis kaitseb enneaegse vananemise eest. Vananemisvastastes toodetes ei saa üle ega ümber hüaluroonhappest, mida leidub meie endi nahakudedes ja mille eesmärgiks on siduda vett. Vesi ja niiskus on nooruse allikad ja seetõttu on niiskuse säilitamine nahas äärmiselt oluline.

Väga tõhusad on peptiidid – molekulid, mis koosnevad aminohapetest ja on omavahel ühendatud. Vastavalt aminohapete arvule ahelas on peptiide sisaldavatel kreemidel erisugune toime – pinguldav, kortsukesi vähendav, põletikku leevendav jne. Peptiidid on nahahooldusmaailma põnevil hoidnud juba mõnda aega ja töö nendega käib. Näiteks üht tüüpi oktapeptiid (8 aminohappe jääki sisaldav molekul) on nii tõhus miimikakortsude vähendaja, et seda kutsutakse ka looduslikuks Botoxiks.

Tegusate koostisainete paremik

Tootejuhi ja koolitaja Tiina Paali koostatud toimeainete nimekiri (kolme tärniga tähistatud on eriti tõhusad):

*** Hüaluroonhape. Tagab täiusliku niisutuse ja niiskuse sidumise nahas.
*** C-vitamiin. Varustab rakke hapnikuga, soodustab kollageeni tootmist.
*** Retinool. Vähendab kortsukesi ja ahendab poore.
*** Sheavõi ja rapsiõli. Toidavad, rahustavad ja niisutavad, tasandavad kortse. Tulemuseks mugavus ja heaolutunne.
*** Merevetikate ekstraktid. Pinguldav toime.
*** Pärliproteiinide kompleksid. Muudavad naha vitaalsemaks ja täiendavad aminohapete reservi.
*** Kaaviariekstrakt. Rikas toitainete, mineraalainete ning A- ja D-vitamiini poolest, mis taastavad nahka sügavuti.
* Antioksüdandid. Kaitsevad nahka vabade radikaalide eest.
* Biopeptiidide kombinatsioonid, mida sageli nimetatakse ka noorendavaks kompleksiks.
* Salitsüülhape. Ahendab poore, muudab naha siledaks, ühtlaseks ja säravaks.
* Glükoolhappe kompleks. Puhastab, pehmendab ja niisutab.
* E-vitamiin. Kaitseb rakke ja niisutab.
* Argaaniaõli. Talletab niiskuse ja muudab naha ülipehmeks.
* Q10, kofeiin.
* Kõikvõimalikud taimeekstraktid: soja, kummel, aaloe, piparmünt, granaatõun, vanill, lagrits, õun, mitmesuguste taimede seemned, lehed, õied.