Tekst: Reet Härmat

Veganlus ehk täistaimetoitlus on eluviis, mille järgija välistab loomse toidu. See on sünnitanud uue suuna ka iluvallas – veganikosmeetika populaarsus kasvab mühinal. Veganikosmeetikatoodetes ei ole kasutatud ühtki loomset koostisosa: mett, mesilasvaha, želatiini, lanoliini, retinooli, kollageeni, glütseriini ega keratiini. Samuti tähendab veganikosmeetika (99% juhtudel) seda, et tooteid ei ole katsetatud loomade peal. Tasub tähele panna vastavat märget pakendil: Cruelty Free, Vegan, Leaping Bunny, PETA, Zeromission, Taking Root Enracine, Plan Vivo.

Jumestuskunstnik Triinu-Liis Rahe uurib ja kasutab juba mitmeid aastaid tervislikku mahekosmeetikat. Nüüdsest teeb ta klientidele jumestust ja soenguid tervisliku, allergikutele sobiva kosmeetikaga: “Minu meigikohvrisse kuuluvad peale Prantsuse mahekosmeetikabrändi Couleur Caramel ka veganikosmeetikatooted. Tasub meeles pidada, et veganikosmeetika ei ole ilmtingimata looduslik või mahekosmeetika, sest võib sisaldada keemilisi ühendeid.”

Triinu-Liisi sõnul on veganikosmeetika populaarne inimeste seas, kes ei soovi kasutada loomseid tooteid või kellel on näiteks meeallergia. Viimastel aastatel on populaarsust kogunud vegani-meigipintslid, mis on kergesti puhastatavad ning tihti hüpoallergeensed. Mahekauplustes, veebipoodides ja suuremates ilupoodides on lai valik erineva kvaliteediga taimset kosmeetikat. Enne uue ilutoote muretsemist tasub alati küsida poest tester, et toodet paar päeva katsetada.

Kas tead?

Ökomärgisega toode ei tähenda veel, et see on vegan. Samas on hea teada, et rahvusvaheliselt tunnustatud ökomärgisega toodetel on tõendatult hea keskkonnamõju ja toimivus. Põhjaliku testimise sõltumatus asutuses on läbinud toode, millel on mõni nendest ökomärgistest: EcoCert, ICEA, Soil Association Organic Standards, BDIH. Vaata ka COSMOS-standard AISBL.

Pikemalt loe Anne & Stiili jaanuarinumbrist või digi.annestiil.ee