Loomset päritolu toorainet on nii rahvameditsiinis kui iluvallas kasutatud aastatuhandeid. Näiteks naaritsaõli, mida saadakse naaritsa nahaalusest rasvkoest, pehmendab ja silub nahka. Naaritsaõli muudab juuksed lihtsalt kammitavaks, elastseks, pehmeks ja säravaks ning lisab kohevust, kergust ja läiget. Rasvataolist ainet lanoliini ehk villavaha saadakse lamba villa pestes. Lanoliin niisutab ja silub nahka. Mesilaste kärgedest saadav mesilasvaha on tuntuim kosmeetikas kasutatav looduslik vaha. Viimane annab huulepulkadele parema püsivuse ja sitkuse.

Tekst: Krista Kiin

Lõhnaainete osas on loomariigil vähem pakkuda, kuid mõningaid on see-eest kasutatud sadu aastaid. Loomseid lõhnaaineid kasutatakse parfümeeriatööstuses fiksatiividena, mille ülesanne on muuta lõhnad püsivaks.

Ambra on kašelottvaalade soolestikus moodustuv halli värvi, poorne ja rasvataoline eritis. Ambral on aistinguid erutav lõhn, mis muudab teised aroomid sügavamaks ja soojemaks. Kuna kašelottvaalad on looduskaitse all, valmistatakse ambrat tänapäeval sünteetiliselt. Nagu ka muskust, mida eritavad Himaalajas elavate muskushärgade, aga ka piisamiroti ehk ondatra ja alligaatori muskusnäärmed. Muskuse lõhn on terav ja kopitanud, kuid segunedes teiste ainetega see muutub.

Teoseerum tervendab

Baba de Caracol on looduslik imeaine, mis avastati täiesti juhuslikult. 1980. aastal hakkas Tšiilis elav perekond Bascuna kasvatama tigusid, et eksportida neid Prantsusmaa toiduaineturule. Tigude käitlejad märkasid peagi, et nende käenahk oli muutunud pehmeks ja siledaks ning nahavigastused ja haavad paranesid infektsioonide või armideta. Tšiili ja Colombia ülikoolides läbi viidud uuringud kinnitasid, et aiateo Helix aspersa „piim“ sisaldab ainulaadset looduslike ainete kombinatsiooni, mis toetab nahavigastuste paranemist.

Aiatigu eritab „piima“ oma naha tarvis. See eritis on midagi muud kui lima, mida tigu kasutab edasi liikumiseks. See sisaldab ensüüme, põletikku tõrjuvaid ja baktereid hävitavaid aineid, mis käivitavad teo nahal uuenemisprotsessi, ravides vigastatud nahka ja parandades kiiresti isegi teo purunenud karbi. „Nahapiim“ käivitab ka inimese naharakkudes terve rea protsesse, mis panevad rakud end uuendama ning defekte hävitama. Teoseerum kaotab tülikaid nahaprobleeme: päikesest ja vananemisest tingitud laike, häirivaid tedretähne, triipe ja kortsukesi, akne jälgi, roosvistrikke, venitus- ning rasedusarme.

Aiateo piimjas eritis on väga kallis. Seda „lüpstakse“ käsitsi väikesesse pipetti. Kogu tooraine, mida suudetakse „toota“, müüakse viivitamatult läbi ning toorainetellijad peavad esitama oma soovid aastateks ette.

Maoseerum silub kortsud

Meie põhjanaabrite Natura Media toodetav Veneno de Serpiente on intensiivne näokreem, mille miimikakortse siluv mõju põhineb Amazonase metsades eluneva mao (Tropidolaemus wagler) mürgis leiduvatel valgupeptiididel.

Tropidolaemus wagleri mürgi võimalikku meditsiinilist mõju on uuritud kaua, kuid alles hiljuti õnnestus välja selgitada selle kolm olulisimat, mürkaine botuliini sarnast komponenti, mis aitavad tõhusalt näonahka noorendada ja kortse siluda. Botuliini mõju põhineb asjaolul, et see „halvab“ näo miimikalihased. Maoseerumi mõju on leebem kui botuliinisüstidel, sest mõjuainet ei süstita näolihasesse, vaid määritakse õrnalt soovitud kohtadesse. Väidetavalt mõjub seerum mõnedele kortsudele juba 90 sekundi jooksul, sõltuvalt naha tüübist ja rasvasusest. Seerumi hooldav toime kestab kaheksa tundi, mistõttu on seda soovitatav kasutada kaks korda päevas muu kasutatava näokreemi või meigi alla.

Mesilase nektar noorendab

Prantslaste kaubamärk Guerlain on mesilastoodetest ja nende erakordsetest raviomadustest vaimustunud ligemale kaks sajandit. Viimatise, ülemaailmse teadusprogrammi raames uuriti põhjalikult mesilasliikide geneetikat, mesilastoodete tervendavat toimet nahale jpm. Aastatepikkust tööd kroonis edu 2010. aastal, mil Guerlain tutvustas mesilastoodete baasil loodud unikaalse koostisega pinguldavat seerumit Abeille Royale (pr.k. kuninglik mesilane), mis nö „avas“ Guerlain’i uue vananemisvastase hooldussarja.

Hinnaline kontsentraat põhineb kahel olulisel komponendil: Prantsusmaa läänerannikul puhta elukeskkonnaga Ouéssant’i saarel elutseva haruldase musta mesilase meel, ning samuti Prantsusmaalt, Sologne piirkonnast pärit mesilasemapiimal. Lisaks sisaldub sarjas Abeille Royale ka komponente tüümiani (Kanada) ja ristikheina meest (Uus-Meremaa). Täielikult on koostises välditud taruvaiku, mee-allergiate põhjustajat.

Guerlain tõestas, et nahk, mis ei suuda ise oma kudedes toimuvaid mikrotraumasid tervendada, vananeb ja lõtvub tunduvalt kiiremini – vananemisnähtude taandamine ja naha tervendamine on ühe ja sama medali kaks külge. Abeille Royale noorendav iluhooldus aitab stimuleerida nahakudede taastusmehhanisme ehk mikrotraumade iseenesliku paranemise igat etappi. See omakorda annab silmnähtava nahka noorendava ja pinguldava tulemuse juba esimesest kasutuskorrast. Eriti efektiivse ja kiire toimega on Abeille Royale Youth Serum, millest nahk ajaga mitte ei „väsi“, vaid vastupidi, mida kauem seerumit kasutada, seda suurepärasem on tulemus.

Allikas: Eesti Naine arhiiv