Ema jälgedes

Paco Rabanne’i ema oli Balenciaga moemaja peaõmbleja Hispaanias. Kodusõja ajal põgenesid nad Hispaaniast, kuid üheskoos emaga jätkasid tikandite ja detailide tootmist moemajadele nagu Dior, Balenciaga ning Givenchy.

Paco Rabanne on pseudonüüm

Tema tegelik nimi on Francisco Rabaneda Cuervo. Nimi “Paco” on Hispaania hüüdnimi nimele Francisco.
Tema esimene nimi, mille alt ta tööd tegi ka kooliajal, luues käekoti ning jalatsidisaine, koosnes tema eesnimede tähtedest ja oli Franck Rabanne.

Rabanne on tegelikult arhitektiharidusega

Rabanne'i arhitektitaust viis ta moetööd uuele ja seninägematule tasemele moemaailmas, nihutades seniseid piire: ta kasutas kette, traate ja teisi keerukaid materjale oma disaine luues. "Ehitades" naiste selga seni võimatuna tunduvaist materjalidest moeimesid. Tema esimene kollektsioon kandis nime "12 kantamatut kleiti kaasaegsetest materjalidest" ning sisaldas ka tema esimest plastikust kleiti. Temanimeline moemaja loodi 1966. Ilutööstusesse pürgis ta 1968. aastal, mil koostöös parfüümitootjaga Puig Rabanne nimelisi parfüüme tootma asuti.

Metallid on tema tunnuseks

Coco Chanel pani talle hüüdnimeks lausa metallitööline, sest tema lähenemine ja metallide kasutus disainides oli ennenägematu moetööstuses. Metallplaadid, rõngassärgid, plastik - ta kasutas kõiki neid materjale loomaks kleite, ehteid ning kaunistusi. Kord kasutas Paco Rabanne ära 9 kilo kulda ja 300 karaati teemante ning disainis Francois Hardy jaoks kleidi, millega naine peaaegu kõndidagi ei jaksanud.

Šokeeris ka kriisi ajal

2008. aastal, mil maailma tabas finantskriis, esitles Paco Rabanne šokeerivat kullakangi 1 Million, mis päästis kogu maailmas valla silmapilkse skandaali: raskel ajal selline luksus ja priiskamine?. Kütkestava kunstiteose autoriks on imelapsest disainer Noé Duchaufour-Lawrence, kelle kultuslik kullakangikäsitlus pöörab parfüümimaailma pahupidi. Kunstiteosena mõjuv flakoon ja sellesse villitud parfüüm on ühevõrra ihaldusväärsed, senini justkui kättesaamatud ja nüüd igaühe tualettlaual, kui vaid veidi püüelda selle poole, raskustest hoolimata.

Metsik menu ka 10 aastat hiljem

Tänavu möödub sellest murrangulise kullakangi tulekust 10 aastat ning toodetud on 60 miljonit kullakangi. Taoline kullakamber teeb silmad ette ka Ameerika föderaalpangale. Kuid sellega kullapalavik ei lõpe! 1 Millioni 10. juubeli auks loodud uued parfüümid 1 million Lucky ja Lady Million Lucky annavad kullapalavikule uue tähenduse, muutes selle plaatinapalavikuks, sest kui sul on juba kuld, tahad sa enamat ja ihkad järgmiseks plaatinat.

Million Lucky parfüüm tõstab ikoonilise kulla kõige haruldasema metalli tasemele ning teeb sellest plaatina, mis on puhas, kõva ja haruldane. Ood Paco Rabanne'ile, kes mässulise metallurgina muutis reaalsuseks Million-fantaasia. Ükski visioon ei olnud liialt absurdne, ükski metall liialt hinnaline.