Tekst: Märt Miljan

MIKROBIOOTA. NAHAL ELAV ÖKOSÜSTEEM, MIS KAITSEB MEID

Korras tervise, seedimise ja naha jaoks on ülimalt olulised meiega koos elavad pisiorganismid. Ühine nimetaja on neil mikrobioota, kellest enamik elab meie seedekulglas, suur hulk aga ka nahal. Vaid iga teine rakk meie kehas on meie enda geneetilise koodiga. Ülejäänud ongi nende pisiorganismide rakud. Olgu nendeks siis bakterid, protobakterid, viirused või seened. Koos meie enda rakkudega täidavad need triljonid organismid elutähtsaid ülesandeid, nagu organismi kaitsmine, vitamiinide või antioksüdantide tootmine. Näiteks 95% õnnehormoonist serotoniin toodetakse bakterite poolt jämesooles. Nahal aga aitavad bakterid hoida pH-d kergelt happelisena, mis tõrjub eemale kahjulikke baktereid.

Viimaste aastate uuringud on täheldanud, et suure hulga nahaprobleemide ja enneaegse vananemise taga on tasakaalust väljas mikroobide ökosüsteem. Seda probleemi seostatakse nii naha ülitundlikkuse, akne kui atoopilise dermatiidiga. Kasulikke baktereid on vähe ja nende koha hõivavad meile kahjulikud bakterid või on lihtsalt baktereid vähem ning seega immuunsüsteem ülekoormatud. Naha ökosüsteemi tasakaalutuses on süüdi nii läänemaailma steriilne elustiil, stress kui kemikaalide üleküllus. Lähiaastatel näeme kindlasti enam tooteid, mis pakuvad lisaks antioksüdantidele, UV ja õhusaaste kaitsele ka tuge meie naha mikrobiootale. Enam hakkame toodetel kohtama märksõnu nagu probiootikumid (milleks on siis elusad bakterid), prebiootikumid (bakteritele vajalik toit), postbiootikumid (bakterite toodetud aktiivained nagu piimhape või hüaluroonhape).

Tarbijad muutuvad üha teadlikumaks säilitusainete osas, mis tapavad küll soovimatuid baktereid tootes, kuid samuti kasulikke baktereid sinu nahal. Korralikud tervisesõbrad vaatavad ammu toidupoes, et e-aineid toidus poleks, sama hakkab toimuma ka kosmeetikas. Kolm aastat soojal poeriiulil seisev kreem, milles ei hakka arenema mingit elu, on olemuselt antibiootiline ja selle igapäevane nahale kandmine ei mõju mikrobiootale hästi. Tarbijad hakkavad üha enam ostma tooteid, mis turgutavad pikaajaliselt naha enda kaitse ja funktsioneerimise võimet. Naha- ja juuksehooldus on üha enamate klientide jaoks eelkõige tervise eest hoolitsemine ja vähem n-ö ilutamine.

Siin on sulle neli firmat, mille tegemistel ja toodetele selle suuna valguses silm peal hoida:

LUMI

Mikrobiootasõbralik koostis. Kasutab toodetes postbiootikume nagu bakterite toodetud hüaluroonhape ja piimhape. Aastal 2018 toob turule prebiootikume sisaldavad tooted.

GALINEE

Tundlikule nahale loodud sari, mis sisaldab pre- ja postbiootikume. Väldib mikrobiootat häirivaid aineid nagu parfüüm.

MOTHER DIRT

Toodete valmistamisel on kasutatud probiootikume ja elusbaktereid. Säilitusainevaba, mistõttu toodete säilivusaeg on väga lühike ja neid soovitatakse hoida külmkapis.

ESSE

Salongibränd Lõuna-Aafrikast, mis pakub mitmeid prebiootikumidega tooteid ja probiootikumidega seerumit.