Naine nimega Ronnie Revson soovis kunagi, et tal oleks võimalik oma juuksed kokku panna millegagi, mis ei kahjusta neid ja ei jäta niisketesse juustesse ka koledaid patsijälgi ja nii, inspireerituna oma elastsest pidžaamast, õmbles ta esimese juuksekummi, mille nimetas scunchie'ks. Ta patenteeris selle aastal 1986 ning tarbijad tegid peagi nime suupärasemaks: scrunchie/scrunchy.

Edasi rändas kummike juba teismelistemassidesse ja sealt edasi sai osaks popkultuurist: arvukad muusikavideod, staarid seda kandmas, teletähed, kelle tunnuseks see lausa sai. Isegi Sarah Jessica Parker kandis neid oma nooruses, ent ometi oli ka tema see, kes need hiljem, 2003. aastal "Seksi ja linna" ühes osas mudasse trampis, seostades neid ebaküpsuse, harimatuse ja stiilitusega. Ja miljonid naised üle maailma lõpetasidki kohselt nende kandmise - need jäid avalikkuse ees vaid osaks iluuisutajate, iluvõimlejate ning noorsportlaste igapäevast.

Aastal 2011 pidas kunstnik David Riley maha isegi neile juuksekummidele pühendatud seminari, rääkides scrunchie-dilemmast: millestki, mis on nii praktiline, ent millele on osaks saanud negatiivne kuvand, mida seostatakse ebaküspsuse ja hariduse puudumisega. "Scrunchie'del on identiteedikriis: on ebakõlad selle vahel, mis need on ja mida need esindavad," tõdes ta oma ettekandes. Kuigi need olid teatavas etapis vägagi populaarsed, siis tema teooria kohaselt seostuvad need tänaseks küpsetel naistel mingi veidra eluperioodi (enamasti teismeeaga) ning teismelistekultuuriga. Tegelikkuses on aga aeg nende naasmiseks küps, sest just needsamad naised, veel veidi vanemaks saanuna, soovivad eristuda massist ja on mainstreami-vastased. Ja nii ongi scrunchied taas coolid. Kaadrid moelavadelt ja suurlinnade tänavapildist tõestuseks.

See oli vaid üks põlvkond, kes vahepeal arvas, et scrunchie ainult vannitoarituaalide juurde juukseid hoidma sobib, ent peale on kasvanud põlvkond, kellel negatiivsed teismemälestused sellega puuduvad ja neile tundub see "retro" taas äge, uus. Miks siis mitte ka sulle? Arvestades, et lihtsad hobusesabad on selle sügise kuum juuksetrend, on aeg tagasihoidlikult seatud kiharatele enne väljaminekut veidi särtsu lisada mõne scrunchie'ga ja teenida plusspunkte julguse eest neid taas au sisse tõsta!

 

Allikas: Racked