Kuigi vabad radikaalid on osa meie elukeskkonnast, on nende suur osakaal kodukeemias just see, mis naha vananemiseni ning kahjustusteni viib, mõjutades rakkude normaalset tööd. "Mitmeotstarbeliste puhastustoodete koostisosi seostatakse enim keemiliste põetuste, hüperpigmentatsiooni, deramtiidi ning ärritustega," kinnitab veebileht Cabo Health. Mõjud ei lõppe veel aga väliselt nähtavate kahjudega: näiteks desinfitseerijad sisaldavad sageli etanooli, formaaldehüüdi, kloori ning ammoniaaki, mis võivad viia organite kahjustuste ning depressioonini, põhjustada astmat.

Kindlustamaks oma naha ja sisemise ilu tervist, võiks vältida tooteid, millel on sildil hoiatused "mürgine" või "kasutada vaid hästiventileeritud ruumides".

Uuringud on näidanud, et just professionaalsetel koristajatel esineb enim eelmainitud nahaprobleeme, kuna nad kasutavad suuremas koguses ning sagedamini nahale ohtlikke kemikaale sisaldavaid vahendeid.

Melbourne'i ülikooli keemik ning professor Ian Rae sõnul on eriti oluline märgata, kas tooted sisaldavad pleegitajaid ning naatriumhüdroksiidi (seebikivi/caustic soda). "NaOH'd sisaldavates toodete (peamiselt torupuhastajad) puhul tuleb eriti ettevaatlik olla pritsmete suhtes, mis enam kui paariks minutiks nahale jäädes võivad tuua kaasa keemiapõletuse."

Selle asemel, et tegeleda kodukeemiast tingitud nahaprobleemidega, on targem neid ennetada ning kasutada võimalikult looduslikke puhastajaid, mis küll ehk on aeglasema ja veidi nõrgma toimega, ent vähendavad nahaarstijärjekorras passimisele kulutatavat aega tulevikus siiski kindlasti.

Allikas: Daily Mail