Tekst: Reet Härmat

Arvamus, et õli teeb naha rasuseks ega imendu hästi, on ajast ja arust. Jah, tundub loogiline, et õli lisades muutub nahk veelgi rasusemaks. Kuid tegelikult on tundlikkus ja suurenenud rasueritus tihti naha reageering sellele, et rakud ei saa piisavalt toimeaineid ja niisutust. Tuleb leida õige õli, sest eri nahatüüpidele sobivad erineva koostise ja struktuuriga segud.

Õige õli

Õli omadused sõltuvad sellest, millistest rasvhapetest see koosneb ning milliseid vitamiine ja antioksüdante sisaldab.

Rasusele nahale sobivad näiteks safloor-, viinamarjaseemne- ja jojoobiõli

Kuivale ja tundlikule nahale magusa mandli ja avokaadoõli ning vananevale nahale argaania-, nisuidu-, tudra- ja riisikliiõli.

Sõltuvusttekitav õli

Paljudes toodetes on ka kasutusel mineraalõlid, mis sugugi nii süütud ja head pole, kui esmapilgul nahale kandes tundub! Tavaliselt tunneb mineraalõlid koostisainete nimekirjas ära nimetuste liquid paraffin, paraffin wax, petrolatum või lihtsalt mineral oil järgi.

Fossiilsete kütuste tootmisel tekkivaid mineraalõlisid kasutatakse kosmeetikatööstuses laialt, sest nad on odavad, värvitud ja lõhnatud. Erinevalt looduslikest taimeõlidest nad peaaegu ei tekita allergilisi reaktsioone, moodustavad nahal kaitsva kihi ning tekitavad tunde, nagu oleks nahk pehme ja niisutatud.

Selliste õlide molekulid ummistavad aga oma suuruse tõttu poorid, laskmata nahal hingata. Naharasu pinnale tungimise protsess on häiritud ning see põhjustab vistrike teket. Mineraalõlid takistavad naha normaalset ainevahetust ja pikaaegsel kasutamisel hoopis kuivatavad nahka. Seepärast ei tohiks kuiva või tundliku näonaha hooldamiseks mitte kunagi valida kreeme, mille peamine koostisaine on mineraalõli.

Lisaks pooride ummistamisele jääb nahk sellest kiiresti sõltuvusse, nõudes regulaarselt oma doosi mineraalõli. Vastasel juhul muutub nahk kuivaks ja lõhenenuks, kaotades elastsuse.

 arhiivist.