Terviseteemade uurija veebiväljaandest ConsumerSafety.org šokeerib, öeldes, et sa peaksid oma huuletooted prügikasti saatma, kui oled haige olnud. Miks nii? "Sinu huuled on väljapääsuväravaks hingamisteedest väljuvale ning sa võid uuesti nakatuda, kui oled haigena sinna midagi kandnud ja sama toodet hiljem tervena kasutad. Imelise disainiga huulekosmeetika on küll äge, ent täielikult kaitsetu viiruste ees ning heaks pesitsuspinnaks bakteritele, mis toote pinnalt taas su organismi sattuda võivad ja su uuesti nakatada," selgitab ta.

New Yorgi nahaekspert Joshua Zeichner leevendab siiski veidi hirmu, et kõik oma hinnalised ja kaunitoonilised lemmikud prügikasti saatma pead. "Teoreetiliselt peaks su immuunsüsteem sind kaitsma samasse viirusesse uuesti nakatumise eest lähiajal, nii et huulepulgast uuesti nakatumine on vähetõenäoline."

Aga igal reeglil on erandeid, kinnitab ta. "Nii et jah, kui tahad olla 100% kindel, et sa ei nakatu uuesti, siis peaksid tõesti haigestumise esmatunnuste ilmnemisel ja haiguse ajal kasutatud huulepulgad, eriti aga läiked minema viskama."

Ent on ka veel võimalusi:

Kui tunned, et hakkad haigestuma kas või veidigi, ära kasuta huulepulka otse huulele ega läiget tuubis oleva aplikaatoriga, vaid võta appi pintsel (ja varu ohtralt puhastajaid) või vatipulk, nii et toode ja huuled otse kokku ei puutuks. Sama kehtib ka siis, kui tunned huule ümbruses külmavillilikku kihelust või esmaseid märke huuleherpesest!

Ära huulepinda puudutanud vatitikku ega pintslit teist korda enam tuubi ega pulga vastu ka pane, vaid võta uus.

Kui sa ei aimanud veel, et oled haigestumas ja kasutasid oma lemmikut huulepulka, puhasta selle huulega kokku puutunud pind esimesel võimalusel alkoholiga niisutatud vatipadjaga või lõika õhuke kiht huulepulgaotsast maha.

Kui oled terve talve terve olnud, soovime sulle õnne ja jätkuvat tugevat tervist! Igatahes tead nüüd, kuidas esimeste ilmingute tekkides oma lemmikut huulepulka või -läiget kaitsta prügikasti sattumise eest.

Allikas: Allure