Me oleme kõik kuulnud kasulikest rasvhapetest, eks? Kuigi need on hädavajalikud keha erinevate kudede toimimiseks ning eriti terve ja niisutatud naha säilitamiseks, siis tegelikkuses ei suuda keha toota kaht kõige olulisemat rasvhapet: oomega-3 ja oomega-6.

Seega vajame abi välistelt väärtuslikke aineid sisaldavatelt allikatelt, olgu selleks toit või erinevad lisandid, mida kantakse nahale ka paikselt. Uuringutest on selgunud, et just harilik kanep on üks kõige suuremas koguses oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid sisaldavaid taimseid allikaid. Kanepiseemneõli, mida eraldatakse taime seemnetest, on kõige rikkalikum väärtuslike rasvhapete allikas. Lisaks sisaldub selles õlis ka palju valku. Need ained aitavad kuival nahal taastuda ning uuendavad selle lipiidkihti, parandavad kahjustusi ning ergutavad ja tugevdavad naha elastiinkiude. Tulemus? Pehmem, siledam, pringim nahk.

See viib meid järgmise kanepitaime supervõimeni: tetrahüdrokannabinooli antioksüdatiivsed omadused. Selle taimes sisalduva aine puhul ongi tegemist mõnuaine peamise psühhoaktiivse komponendiga ehk see tekitabki kanepit suitsetades uimase tunde. Selle aine puhul on samal ajal aga tegemist võimsa antioksüdandiga, millel on ka põletikuvastased ja antibakteriaalsed omadused. Just need omadused on niivõrd tugevad, et kui panna need kokku nahka uuendavate kasulike rasvhapete rohkete õlidega, siis suudab tetrahüdrokannabinool juba väikeses koguses aidata leevendada ja isegi ravida nahaprobleeme nagu ekseem, psoriaas, akne, vananemise ilmingud ja isegi armid.

Veel enam, naha- ja kehahooldustoodete puhul ei pea sa muretsema tetrahüdrokannabinooli mõju pärast sinu ajule. Kui kanepiõli paikselt kasutada, siis see väga väike aine kogus ei imendu nahast edasi. See tähendab, et mõnuainet kreemist ei teki. Mitmed uuringud on seda ka kinnitanud, et paikselt kasutataval kanepiseemneõlil on nahale vaid pindmiselt pehmendav ja uuendav mõju ning vereringesse see ei jõua.

Kokkuvõtteks, kui kanepiseemneõli sisaldab tugevalt niisutavaid, parandavaid ja uuendavaid koostisosi samal ajal kui ülejäänud taimes on ka põletikuvastased antioksüdandid, mis pehmendavad ja parandavad, siis kõik see kokku loob ühe imelise iluvõluri. Tuleb välja, et isegi äärmiselt imelise, kuna üha enam jõuab ilukaupluste riiulitele tooteid, mis just kanepiseemneõli ja selle ekstrakte sisaldavad.

Toodete koostisosade nimekirjast võid leida näiteks kannabidiooli, mis on kanepitaimest eraldatud mitte psühhoaktiivne koostisosa. Uuringud on ka näidanud, et nahk võtab seda ainet väga hästi vastu. Kannabidiool on tuntud ka oma tugeva parandava ja niisutava mõju poolest ning seda kasutatakse ilutööstuses näiteks silmakreemides, kus see aitab vähendada silmaümbruse turset, siluda peeneid jooni ning alistada tumedad silmaalused. Seda ainet kasutatakse ka mitmetes toidulisandites (jällegi, ajule ei ole sel mingisugust efekti), kuna kasulikud rasvhapped ja antioksüdandid mõjuvad kehale suurepäraselt ka seestpoolt.

Allikas: Byrdie