Viimastel aastatel on huvi nii-öelda näojooga vastu märkimisväärselt kasvanud. Peamiselt seetõttu, et levima on hakanud kuuldused, et sellega saab justkui vananemist pidurdada ja näolihaseid treenida. Siiani ei olnud aga kindlaid teaduslikke tõendeid, et need harjutused tõepoolest võivad naha ja näojoonte välimust parandada.

Northwesterni ülikooli teadlased ja dermatoloogid hakkasid koostööd tegema näojooga eksperdi Gary Sikorskiga, et testida tema harjutusi väikese grupi keskealiste naistega, kes soovisid nooremad välja näha. Naised olid vanuses 40-65 ning nende näonahal oli märke naha atroofiast, – teisisõnu õhenev ja lõtvunud nahk – mis on seotud vananemise ja päikesekahjustusega.

Katses osalejad läbisid kaks treeningtundi Sikorskiga ning õppisid selgeks 32 kindlat harjutust, millest igaühte peab tegema ühe minuti jooksul. Neile anti kodune ülesanne teha neid harjutusi läbi 8 nädala jooksul iga päev. Pärast seda soovitati neil harjutusi teha ülepäeviti.

Osalejatest tehti uuringu alguses fotod, järgmine foto tehti 8 nädala möödudes ning seejärel 20 nädala möödudes. Seejärel näidati fotosid dermatoloogidele, kellele ei öeldud, missuguses järjekorras fotosid tehti. Neil paluti hinnata 19 erinevat näojoont ning arvata naiste vanused igal fotol.

Dermatoloogide hinnangust selgus, et harjutuste järgselt muutusid naiste põsed pringimaks ja siledamaks. Programmi lõpus nägid nad ka visuaalselt nooremad välja. Osalejate keskmine vanus enne uuringut oli 50,8, kaheksa nädala möödudes 49,6 ning 20 nädalat hiljem 48,1.

Northwesterni ülikooli dermatoloogiaprofessor Murad Alam ütleb, et näojooga kasulikkus peitub just selle stimuleerivas mõjus näolihastele. „Nägu muutub siledamaks ja läheb toonusesse, tekitades nooruslikuma välimuse,“ lisab ta. Tema sõnul on lihastoonus oluline eriti siis, kui nahk hakkab vananedes elastsust kaotama ning naha ja lihaste vahel olevad rasvkoed muutuvad õhemaks. Just see loobki lõtvunud välimuse. Näolihaste regulaarne treenimine muudab aga nägu pringimaks.

„Kui uuringutulemusi ka suurema inimeste grupiga testida, annab see lootust, et on olemas soodne ja tervislik viis end visuaalselt nooremaks muuta. Seda ilma kosmeetilise sekkumise ja vananemisvastaste toodetega,“ ütleb Dr Alam.

Ka antud uuringus osalenud naised on enda sõnul tulemustega äärmiselt rahul. Näolihaste harjutused on aga aeganõudvad. Seda näitab ka asjaolu, et alguses registreeris end uuringus osalema 27 naist, kuid enne selle lõppu loobusid neist 11.

Dr Alami sõnul mõjuvad harjutused positiivselt ka neile, kes soovivad, et nende põsed veidi täidlasemad välja näeksid. Järgnevalt jagame kaht näidet, mida ise kodus proovida saad.

Põskede tõstja. Ava suu ja moodusta huultega O-täht. Aseta ülahuul ülemiste hakkaste peale ja nüüd püüa naeratada, tõstes põselihaseid üles. Aseta mõlema põse ülemisele osale sõrm. Nüüd lase lihased taas lõdvaks ning seejärel pinguta uuesti, tõstes põselihaseid üles-alla.

Põskede modelleerimine. Suru huuled kokku ja naerata hambaid näitamata, surudes põselihaseid üles. Aseta sõrmed mõlemale poole suunurkadesse ning suru neid üles põskede suunas. Hoia asendeid 20 sekundit.

Allikas: Health.com