AASIA

Mis meil seostub salapärase Idaga? Hõrgutav köök, kaunid inimesed, teistsugused maneerid ning loomulikult ka imetabased ilutraditsioonid.

India naiste ilust räägitakse legende. Suur osa India tervise- ja ilurituaalidest põhineb iidsel ajurveda meditsiinil, mille saladused nõuavad süvenemist. Lihtsa nipina võid eksootilistelt daamidelt üle võtta armastuse kookosõli vastu. See annab nahale isuäratava lõhna ja välimuse, muudab juuksed säravaks. Kui määrid õli ööseks jalgadele, siis on hommikuks karedus kadunud.

Ravimifirmana asutatud Himalaya Herbals kasutab läbinisti taimsetes toodetes ajurveda teadmisi. Nende valikus on näo-, keha- ja juuksehooldusvahendeid, laste tundliku naha tooteid, toidulisandeid ja tervisekaupu.

Tai müstilise ilumaailma saladused innustavad kõiki meeli. Mõningaid tailannade rituaale saab proovida ka Maarjamaal: legendaarne Tai massaaž hea spetsialisti juures, hõrk dieet (palju riisi ja aedvilju mereandidega) ning aeg-ajalt kosutuseks ensüümirikas isevalmistatud puuviljamask (papaia ja mango – mmm!).

Kosmeetikafirma Thann nimi tähendab tai keeles riisi. Eeterlikke õlisid sisaldavad kosmeetikumid turgutavad keha ja vaimu. Vastavalt ihu ja hinge seisundile on valida kuue kosutava kollektsiooni vahel alates rahustavast ja lõpetades tujutõstvaga.

Korea kaunitarid hindavad veatut jumet niivõrd kõrgelt, et kasutavad näohoolduseks iga päev keskmiselt 17–18 kosmeetikumi. Nägu eelistavad nad pesta spetsiaalse seebiga (mida Eestisse ei tooda). Nägu puhastades ja kreemitades teevad nad väljapoole ja üles suunduvaid masseerivaid liigutusi.

Korea meditsiini iidseid saladusi ja põlvkondade vältel proovile pandud ilukombeid esindab looduskosmeetika sari Erborian. Sarjas leidub efektiivseid võideid, eliksiire, ent ka kaunistavaid teesid ja kümblusvahendeid.

Jaapanis on naiseilu, veatut valget nahka ja viimistletust alati kõrgelt hinnatud. Jaapanlannade näonahk olevat kauneim ja klaarim maailmas. Oma roll on riisipuudril ja valgendava toimega kreemidel, aga kindlasti ka põhjalikul igapäevahooldusel. Kui meie oleme harjunud kolmeastmelise hooldusega (puhasta-toniseeri-kreemita), siis nemad usuvad viieastmelisse hooldusse (süvapuhastus-massaaž/mask-toniseerimine-seerum-niisutamine).
Pika traditsiooniga Kanebo sõnumiks on „Tunneta ilu“. Ilusõltlast rõõmustavad tooted on tuntud tulemuslikkuse ja tekstuuri poolest. Paljud neist sisaldavad taimseid ekstrakte ja muuseas ka puhast siidi!

EUROOPA

Legendi järgi sündis ilu ja armastuse jumalanna Aphrodite Vahemere lainetest, seega tasub uskuda just selle regiooni viljaka looduse ja siniste voogude jõusse. Kuid ega ka kargem kliima iluavitamisel hätta jää!

Prantsusmaa on pesaks maailma kosmeetikahiiglaste enamikule – just sealt on pärit L’Oréal, Lancôme, Garnier, Dior, YSL, Guerlain jt. Naised hoolitsevad seal oma keha eest nii, et nad oleksid iga hetk valmis võrgutama. Kosmeetikasalongides tellitakse kehahooldusi sama palju kui näohooldusi. Kui sul pole parajasti võimalust salongis naudelda, tee ise prantsuspärane kehakoorija meest, pruunist suhkrust ja purustatud viinamarjadest.
Lõuna-Prantsusmaalt pärinev kosmeetika- ja kodukaupade sari L’Occitane en Provence kätkeb lõhnaelamusi ja vahemerelist naudingut. Bränd sai alguse metsrosmariiniõli toodetest ja naturaalsetest taimeseepidest. Prantsuse Alpidest pärit Huiles & Baumes pakub turgutavaid nahahooldustooteid: õlisid, võideid ning ka toidulisandeid. Apteegiretro kujundusega sarja puhtust kinnitavad ökosertifikaadid.

Kreeka tänapäevaste jumalannade ilu ja hea tervise saladus peitub oliiviõlis, mis sobib pea kõigiks iluprotseduurideks: juuksemaskiks (koos rosmariiniga tumedatele ja kummeliga heledatele juustele), kuiva naha hoolduseks, käte pehmendamiseks, massaažiks ja koguni meigi mahavõtmiseks.
Looduskosmeetika bränd Korres põhineb Kreeka unikaalsel taimestikul – nii mägedes kasvavatel õitel kui ka Kreeka köögi lõhna- ja maitseürtidel. Taimetarkus on sarja loomisel ühendatud homöopaatia tervisetarkusega.

Iisrael pole ju kuulus lopsaka looduse poolest. Selle karmi ja kasina maa aarded peituvad Surnumere soolases vees ja mineraaliderikkas mudas. Mudamaskid ja soolavannid mõjuvad nahale toitvalt ja tervendavalt. Kui aga soovid endale maailma kauneimaid ripsmeid, siis tee nagu iisraellannad – harja enne magamaminekut ripsmeid mandliõliga.

Surnumere saladusi on ilu heaks rakendanud Goldi. Kasulikud soolad ja taimeõlid ravivad ja noorendavad nahka ning pakuvad spaanaudinguid kodustes oludes.

Hispaania senjoriitad oskavad oma ilu eest hoolt kanda ka nappide vahenditega. Enne tänapäevaseid viimistlusvahendeid andsid hispaanlannad oma tumedatele juustele dramaatilise läike jõhvikamahla ja soodavee abil. Seguga loputati kiharaid pärast juuste pesemist.

Rahvusvahelise kuulsusega Germaine de Capuccini on ühe ettevõtliku naise täitunud unistus. Firma mitmekesises tootevalikus tasub tähele panna merelist kosmeetikat, mille toime tuleb mineraalidest, vetikatest ja idamaiste vürtside meelierutavast mõjust.

Šveits on tuntud vähemalt kahe asja poolest, mille tarvitamine iga kaunitari terveks ja õnnelikuks teeb. Need on ülihea šokolaad ja müsli. Aga ka alpiaasa taimede võimu on šveitslased suutnud purki panna.

Rohkem kui 80 aastat on Weleda aedadest kogutud tõhusaid koostisosi, et luua ravi- ja ilutooteid, mis turgutavad keha tervenemisvõimet muu hulgas aroomiteraapia abil.

Inglismaa suhtes valitsevad ilumaailmas vastakad tunded, inglannasid ühtaegu muudkui kiidetakse ja laidetakse. Ilugigante neil iga nurga peal pole, küll aga pärinevad sealt põneva filosoofiaga minibrändid, millel tavaks suureks kasvada (nagu The Body Shop).

Inglannade salarelv halva ilma, väsimuse ja tusatuju vastu on piparmünt. Raske päeva järel paku endale virgutavat jalavanni piparmündiõliga või sega õli lõhnatu kehakreemi sisse – pärast sissemäärimist oled kui uuesti sündinud!

Lustlike tootenimedega kuulsust koguv Cowshed on teraapiline ja taimsetel komponentidel põhinev spaa-sari. Esimesena spetsialiseerusid nad algusest peale taimsete õlide, piimavalkude, vitamiinide ja rasvhapete kasutamisele spaatoodetes.

Soome hingematvalt kaunist loodust ning seal elavaid inimesi on vorminud põhjamaine karm kliima. Kui uskuda kõige loodu tarkusesse, siis leiduvad sobivaimad iluraviained meid ümbritsevas keskkonnas. Põhjamaade parim ja odavaim ilupant on aga puhas vesi, mida tasuks ohtralt juua, aga ka värskendava supluse või vihmana nautida.

Kosmeetikafirma Lumene uudne lähenemine põhjamaise looduse andidele ja nende kasutamine iluravis on teinud kaubamärgi kuulsaks ka väljaspool Skandinaaviat. Toodetele annavad väe metsamarjad ning teised soomepärased toorained nagu valge turvas, lina, kask, kanarbik ja mitmed mineraalid.

OKEAANIA

Uus-Meremaa panus tuleviku iluteadmistesse võib olla suur. Umbes 80 miljonit aastat tagasi eraldus Uus-Meremaa mandrist ning sealne loodus on seetõttu haruldane – enamikku taimedest ei leidu kusagil mujal maailmas.

Maooritaride ilu saladus on manuka taimest korjatud mesi, mis tänu mineraalainete rikkusele noorendab, toniseerib ja ravib nahka. Just need taimed ja väärt mesi on võetud Living Nature naha- ja kehakosmeetika kollektsiooni aluseks. Sarja loomisel on kasutatud nii kaasaegsete kui ka muistsete botaanikute teadmisi, ent eelkõige rahvameditsiini ja filosoofiat, mis põhineb inimese ja looduse ühtsusel.

AMEERIKA

USA uusasukate vapustavad edulood (Estée Lauder, Elizabeth Arden jt), aga ka loodus, pärismaalaste tarkused ja traditsioonid on jätnud ilumaailma jälje. Nagu kogu sealne kultuur, on ka Ameerika kosmeetika värviline segu sadadest filosoofiatest, uskumustest ja avastustest. Näiteks hoolitsevad mõned kaunitarid (brasiillannade kombel) oma prinkide pepude eest supluse ajal rannaliivamassaažiga.

Armastatud Freemani sarja ajalugu on tõeline Ameerika unistus. Perefirmaga alustati juba 1915. aastal, ent tänane menu sai alguse 70ndatel, mil ilutoodetes hakati kasutama igapäevaseid, kuid tööstuslikus kosmeetikas tollal mitte eriti poppe „köögikomponente“: avokaadot, kurki, apelsini, papaiat, õuna, kaerahelbeid ja soodat.

Tekst: Kadi Lehtmets