Ripsmeid rõhutatakse ja tihendatakse nii ripsmetuššide, kunstripsmete, seerumite kui koolutajate abil. Kuna ripsmeid värvib igapäevaselt peaaegu iga naine, on ripsmetušš üks enim ostetumaid ilutooteid. Ka ripsmepikenduste populaarsus on viimasel ajal plahvatuslikult kasvanud. Pole ka ime, kuna see on mugav moodus juba voodist tõustes hoolitsetuna välja näha, ilma et peaks „silmi pähe“ joonistades aega kulutama.

Klassikalisi või volüümiripsmeid?

Eestis on ripsmete püsipikendamist pakutud aastast 2004. „Kui ripsmepikenduste algusajal paigaldati kliendile 30 kunstripset ja töö hind oli 50 eurot, saab tänapäeval umbes 100–150 ripset 20–35 euro eest,“ võrdleb ripsmetehnik Carmen Palmiste, kes õppis ripsmepikendusi paigaldama Iirimaal ning koolitab nüüd ise ripsmetehnikuid. „Praegu võib valida klassikaliste ripsmepikenduste ja volüümiripsmete vahel. Omakorda on võimalik pakkuda eri pikkuses, paksuses ja kaarduvuses kunstripsmeid. Kui klassikaliste ripsmepikenduste karv on oma ripsmetest 6–8 korda jämedam, on volüümiripsmete karv oma ripsmekarvaga võrdeline. Kunstkarvad kinnitatakse enda ripsmekarvade külge selleks ettenähtud liimiga. Ripsmepikendusi saab kinnitada ka alumiste ripsmete külge. Volüümiripsmete puhul võib ühe karva asemel liimida oma ripsmele koguni 2–7 pikendust, nii et kokku saab klient silmale 200–700 karva. Õigesti paigaldatud ripsmepikendused ei tundu silma peal rasked. Tõsi küll, mina ei soovitaks 6–7 pikendust ühele ripsmele kleepida, kuna sellised ripsmed ei ole mõeldud igapäevaseks kandmiseks, vaid eripuhkudeks nagu šõud, sünnipäevad, vastuvõtud jms.“

Volüümiripsmetega on võimalik saavutada kas igati loomulik või maksimaalse tihedusega tulemus. „Olgugi, et kõik meist sooviksid suuremaid ja uhkemaid ripsmeid, peab arvestama, et kui oma ripsmetele liiga palju raskust peale panna, võivad loomulikud ripsmed ära murduda või kukkuda välja koos juurega,“ hoiatab Carmen. „Kõige hullemal juhul saab kahjustada ripsme juureosa ja ripsmed ei pruugi enam kasvama hakata. Samuti ei maksa minna ripsmetehniku juurde mõne kuulsuse fotoga või nõuda samasuguseid ripsmepikendusi nagu sõbrannal. Pigem tasuks ripsmetehniku varasemaid töid näha küsida. Kui viimastest ilmneb, et ripsmepikenduste tihedus ja pikkus on alati ühesugused, tasuks ettevaatlik olla. Me oleme näo ja silma kuju poolest erinevad, varieeruvad ka naturaalse ripsmekarva paksus ja pikkus. Kõikidele klientidele ei saa ühtmoodi kunstripsmeid paigaldada. Seega, kes ihaldab ripsmepikendusi, uuringu enne foorumitest (näiteks Facebooki kommuunist „Ripsmetehnikud ja kulmutehnikud“) klientide tagasisidet ilutegijate kohta.“

Kohtle ripsmeid hellalt

Tavaliselt on meil umbes 100–150 ripsmekarva. Ripsmed uuenevad iga 2–4 kuu tagant. Nende kasvamisfaas kestab umbes kuu kuni poolteist, seejärel nad ühtlustuvad paari-kolme nädalaga ning puhkavad kolm kuud. Ripsmete loomulikku maksimumpikkust mõjutab enim kasvufaasi aeg. Enim hõrenevad ja pleegivad ripsmed oma tipu juurest, ning seda mõjutavad ka päike ja kemikaalid. Seetõttu peaks meiki eemaldama õrnatoimelise, kuid tõhusa silmameigieemaldajaga silmi ja ripsmeid tugevalt nühkimata. Kuna loomulikud ripsmed ei ole karvanääpsus kuigi tugevalt kinni, võivad nad hõõrumisega välja langeda enne oma loomuliku elutsükli lõppu. Uued ripsmed hakkavad välja langenute asemele kasvama alles karvanääpsu aktiivsel tööperioodil. Õnneks on uued ripsmed terved, isegi kui eelmised kahjustada said.

Kuna iga päev kukub loomulikul teel välja umbes 1–5 ripsmekarva, langevad ripsmete vahetumisega pikkamööda välja ka nende külge kinnitatud ripsmepikendused. Seepärast peab pärast kunstripsmete paigaldamist jaguma jaksu käia iga kahe-kolme nädala tagant hoolduses, mille käigus eemaldatakse pooleldi lahti olevad ja liigselt välja kasvanud ripsmed ning asendatakse uutega. Nii ripsmepikenduste paigaldamine kui hooldus on valutu ja mugav, nii et pooleteise- kuni kahetunnist kinniste silmadega lebamist võib kasutada lausa meditatsioonitunni või iluunena. „Kui korralikku tulemust tahta, peab aega varuma – see ei ole koht, kust aega kokku hoida,“ rõhutab Carmen. „Pigem olgu ripsmepikendusi vähem, kuid kindlasti olgu need kenasti paigaldatud.“ Kel tekib soov ripsmepikendustest loobuda, ei tohiks neid ise eemaldada. Ripsmetehnik kasutab spetsiaalset, liimi lahustavat vahendit, mis ei riku loomulikke ripsmeid.

Allikas: Eesti Naine