Tekst: Merje Merdik

Mida me näeme juuksemoes sel kevadel?

Me näeme punutisi, tukkasid. Lühikestel juustel lühemaid tukkasid, pikematel juustel pikki. Ja pastelle värvina. Vähem triibutamist, rohkem ühtlast tooni. 90datel oleks ma öelnud, et näeme seda või teist, ent kui vaadata nüüd moenädalate pilte, näeme kõiki erinevaid stiile läbisegi.

Ma ei taha kunagi kopeerida seda, mida on tehtud, aga kui keegi annab suuna, et talle meeldib selle või teise disaineri kollektsioon juures nähtu, võtan selle idee aluseks ikka. Püüan pigem personaalselt läheneda, mulle meeldib see, et ole ainult üks  soeng ja stiil kõigile. Üks suurus (soeng) ei sobi kõigile - oleks imelik kui afrojuustega naisele teeks supersirgendatud look'i.

Mida sa märkad juuste ja soengute puhul?

Trend on trendi puudumine. See, mida sa näed moelaval ja mida sa näed tänaval, võivad olla täiesti erinevad asjad.

90ndatel nägid moelaval lookid välja ühed, ning nende veidi kohandatud versioone võis näha kohe ka tänavail. Aga alates 2000ndatest ei olnud enam mõjutajaks supermodellid, vaid filmid ja tele, mille kangelaste, näiteks Jennifer Anistoni kopeerimine, hakkas tänavapilti jõudma.  Tänaseks aga ei anna moelavad üht kindlat ning selget suunda, on vaid üks asi, mis ühendab kõiki maailma naisi - soov omada ilusaid, terveid ja läikivaid juukseid.

Kuidas need siis saavutada?

Head juuksed on kombinatsioon kolmest asjast: geneetika ehk loomult head paksud ja terved juuksed - see on üks, mida sa ise mõjutada ei saa. Küll saad sa aga muuta oma harjumusi nende hooldamisel. Kui sa kuumutad, koolutad, tõstad juuri või sirgendad neid kord või isegi kaks korda päevas, teed sa neile liiga. Sama tähtis kui on nende hoidmine liigsest töötlusest, on aga ka õigete toodete valik, mis su elu lihtsamaks teevad: on tooted, mis kaitsevad, mis puhastavad, mis hoiavad neid.

Ja mida vähem pesta, seda parem see on.

Ka aksessuaarid on tagasi. Kas otsime sahtlist välja oma vanad aksessuaarid?

Juukseksessuaarid on tagasiteel olnud juba aasta-poolteist, see on tänaseks osa täielikust look'ist. Soeng võib olla kas väga jõuline või siis lihtne, tekitades tunde, et see vajab midagi juurde. Rääkides 90ndate tagasitulekust, mulle meeldib see ajastu ja selle mõjude tagasitulek. Aga oluline on, et tegelikult ei tule tagasi sama vana, vaid see suund võetakse ja kohandatakse 2018. aastale vastavaks, sobivamaks. Seda tehakse nii 60ndate kui 90ndate stiilide ja eeskujudega. Me võtame ideid minevikust, ent kohandame neid ajastule kohasemaks: kõik tuleb nii moes kui juuksemoes tagasi ringiga, me ei leiuta midagi uut, aga kohandame vana. Viime sellele uuele tasemele.

Kui kaua enne Tallinna moenädalat alustasid sa eeltöö ja soengute väljamõtlemisega?

10 päeva tagasi hakkasin ma look'e looma. Enne seda tegin suurt showd Saksamaal, siis sõitsin koju ning mul oli nädal enne Tallinnasse jõudmist selle kõige loomiseks.

Kui palju pidid sa oma esialgseid ideid disainerite soovidele vastavalt muutma?

Veidi vähem kui pooli, millest mõned olid päris suured muudatused. Muidugi eks peakatega look'ide puhul on soenguvalik eriti piiratud. Mulle meeldib Tallinna moenädalal töötada, sest siinsed disainerid on õnneks avatud soovitustele, mõni on aga väga jäik. Aga kuni disainer on rahul, olen ka mina.

Alati soovin, et disainer annaks mulle suuna "kinni, lahtised, üles, alla, läikiv, kohev" ja siis tahan näha kollektsiooni, et selle põhjal oma tööd teha. Minu töö ei ole juhiseid kuulata, vad mõista soove ja neist etteantud suundadest ja riiete disainidest lähtuvalt luua juuksedisain - tahan näha lõikeid, kujusid, materjale, tekstuure, et luua vastav soeng. Tugevale kollektsioonile nõrka soengut teha ei saa - see oleks nagu ühes jalas tennis ning teises kontsaking.

Mitme suure projektiga sa korraga tegeled?

Ühega korraga. Teen ära Tallinn Fashion Weeki, siis ühe juuksurite koolituse Moskvas ja siis tuleb juba Madridi moenädal, kus ma soengute eest vastutan - 33 disaineri kollektsioonide jaoks.

Aga enne lõpetan Tallinna moenädala, lähen koju ja siis hakkan vaatama Madridi moenädala disainerite soove. Ma isegi ei ava neid kirju, kõik teavad, et praegu olen siin ja siis tegelen nendega alles. Ja siis hakkab taas peale: ma teen proovisoengu, pildistan, siis saadan kinnitamiseks, siis muudan vastavalt soovidele ja saadan taas pildi.