Tekst: Reet Härmat

Miks on tihti pärast isepäevitava kreemi kasutamist nahal “grillkana” lõhn?

Iseäralik lõhn on tingitud toimeainest DHA (dihüdroksüatsetoon, suhkru derivaat). Kui DHA reageerib valkudega, värvib see nahapinna pruuniks. Keemiline reaktsioon nahas tekitab tunni jooksul iseloomuliku lõhna, mis kaob tavaliselt paari tunniga. Kindlasti tasub toodet ostes seda võimalusel nuusutada – tihti avaldub iseloomulik lõhn juba enne selle kasutamist. Pruunistuskreemi hulka võib segada ka oma lemmikihupiima, nii vähendad veidi toime tugevust, aga ka iseloomulikku vänget lõhna. Kui kannad toote nahale õhtul enne magamaminekut, häirib lõhn sind järgmisel päeval vähem. Samuti tasub end pärast kreemi toimeaja möödumist põhjalikult pesta.

Kui kaua purgipäevitus kestab?

Enamik levinud isepäevitavaid tooteid püsib nahal neli kuni seitse päeva. Toonivad kehatooted peavad vastu esimese pesuni.

Kas pruunistajat kasutades hakkab ka naturaalne päike peale?

Jah, hakkab küll. Kuna pruunistajatel ei ole päikesekaitsefaktorit (SPF), on sul võimalik ennast päikese käes ka ära põletada. Seetõttu on väga oluline võtta päevitamisel appi sobiva SPFiga päikesekaitsekreem.

Kas näol ja kehal on vaja kasutada erinevaid tooteid?

Enamik pruunistajaid sisaldab niisutavaid koostisosi ja neid võib kasutada nii kehal kui ka näol. Spetsiaalselt näole mõeldud toodetes on DHA-kogus väiksem. Kel on tundlikum näonahk, sel on soovitatav valida ekstra näonahale mõeldud toode.

Kuidas saavutada täiuslik ja ühtlane tulemus?

Kindlasti koori nahka enne pruunistava ja ka tooniva kreemi pealekandmist. Kuiv ja kare nahk võib kreemi ebaühtlaselt pooridesse imada ja siis on laigud-triibud kindlustatud. Selleks, et saada täiusliku jumega jala- ja käelabad, kanna nendele piirkondadele pruunistajat viimasena, kasutades aplikaatorkindasse jäänud jääki. Pane seda ainult käe- ja jalalabade peale (kujuta ette, kuidas need rannas päevituvad). Hõõru kuiva lapiga kergelt käe- ja jalalabade külgi, hajutades piiri mittepruunistatud aladega. Võid määrida põlvi ja küünarnukke enne tavakreemiga, kuna nendes kohtades kipub pruunistuskreem jääma liiga intensiivse tooniga.

Kas võin kohe minna ujuma ja kanda heledaid riideid?

Ideaalis peaksid ootama, kuni saavutatud on soovitud tulemus, ja enne, kui lähed basseini, käima ka duši all. See võtab tavaliselt aega 6–8 tundi. Kui sinu päevitus on n-ö valmis, võid ujuda nii merevees kui ka klooritatud basseinis, küll aga pead arvestama, et jume võib siis kiiremini kaduda. Valge riietus võib üldjuhul määrduda, sest keha eritab niiskust ja higistamise korral kipub pruunistav või tooniv kreem siiski värvi andma.

Muide! Anne & Stiii aprillinumbri veergudelt leiad 6 isepruunistava toote arvustused! Loe ajakirjast või digi.annestiil.ee