Võrk- või pöördteradega pardel?

Tänapäevased pardlid jagunevad kaheks: võrk- ja pöördteradega pardlid. Võrkteradega pardli terad on kaetud võrguga ning lõikavad võrgust läbitulevaid karvu edasi-tagasi liikudes, pöördteradega pardlil on aga kolm pöörlevat pead, mis lõikavad habemekarvasid lõikepea ja lõiketera vahele sattudes.

“Kui võrkteradega pardlid sobivad pigema lühema habeme kandjatele, siis pöördteradega pardel saab hakkama ka pika habeme raseerimisega,” tõdes Philipsi pardlite maaletooja Karmo Sahtel. See tähendab, et pöördteradega pardel lõikab habemekarvasid efektiivsemalt ning saab kätte ka lühemad karvad, milleni võrkteradega pardel ei ulatu. “Kuna pöörlevad pead järgivad lõigates näo kontuure, saab pöördteradega pardliga tõhusamalt raseerida ka keerulisemaid näopiirkondasid, näiteks lõua ja kaela vahele jäävat ala. Samuti on pöördteradega pardli kasutamine oluliselt kiirem ja ohutum, sest sellega ei pea üht kohta mitu korda töötlema, mis vähendab lõikehaavade tekkimise tõenäosust,” tõi Sahtel esile pöördteradega pardli eelised. Võrkteradega pardlit võiksid tema sõnul eelistada aga mehed, kellele on oluline pardli kompaktsus, kuivõrd võrkteradega pardel on suuruselt väiksem.

Kuiv- või märgraseerimine?

Ehkki pardli eelis žileti ees on see, et pardlit saab kasutada ka ilma vee ja raseerimisvahuta, eelistavad paljud mehed nahaärrituse vähendamiseks kasutada pardlit ka märgraseerimisel. Sellisel juhul tasuks Sahteli sõnul eelistada pardlit, millega saab sõltuvalt soovist nii kuiv- kui märgraseerida. “Märgraseerimine sobib hästi tundliku nahaga meestele, kuna niiskus pehmendab karvu ja muudab need lihtsamini lõigatavaks, aga kiires olukorras tasuks kindlasti eelistada kuivraseerimist. Õnneks saab enamikke uuemaid pardleid kasutada nii märjalt kui kuivalt,” ütles Philipsi esindaja, lisades, et ka pardli puhastamine on tänu selle veekindlusele tänapäeval oluliselt lihtsustunud.

Aku või vooluvõrk?

Akuga pardlit saab kasutada ka siis, kui pole ligipääsu vooluvõrgule. “Eelistada tasuks pardlit, mis näitab, kui palju akut alles on ning millal on aeg see uuesti laadima panna. Hädaolukordades on hea, kui pardlil on ka kiirlaadimise võimalus, millega saab vaid mõne minutiga aku piisavalt täis üheks raseerimiskorraks,” sõnas Sahtel. Seejuures võiks ka tavalaadimine toimuda võimalikult kiiresti: näiteks saab Philipsi V-Track Pro pardli ühetunnise laadimisega üle 60 minuti tööaega ehk umbes 20 raseerimiskorda. Kellele on oluline aga võimalus akut säästa, peaks Sahteli hinnangul vaatama juhtmega pardlite poole.

Lisafunktsioonid

Nõnda nagu kõik mehed on erinevad, on erinevad ka nahatüübid. Seetõttu tasuks Sahteli sõnul soetada pardel, millel on võimalikult liikuv raseerimispea, mis jälgib näo ja kaela kumerusi, ning erinevad raseerimisrežiimid. “Pardlil võiks olla režiim tundliku naha jaoks ning kiirrežiim, mis võimaldab raseerida ka ajahädas olles. Väga tundliku nahaga mehed peaksid aga eelistama spetsiaalselt tundlikule nahale mõeldud pardlit, mis tekitab raseerimisel võimalikult pehme ja libiseva pinna habemekarvade lõikamiseks,” ütles Sahtel.

Pardli lisafunktsioonide alla kuuluvad ka puhastusvajaduse indikaator ning pardlipea vahetamise indikaator. “Eriti oluline on pardli põhjalik puhastamine märgraseerimisel, sest hooletult pardlit käsitledes võivad pardli korpuses hakata vohama bakterid. Uuematel pardlimudelitel on ka automaatne puhastussüsteem, mis puhastab, kuivatab ja laeb pardli vaid ühe nupuvajutusega,” tutvustas Sahtel uusimaid trende pardlite valikus.