Eksperdid on aga ühel nõul, et parim rasestumisvastane vahend on iga naise jaoks individuaalne ning sõltub mitmetest faktoritest. Kui sa plaanid aga just antibeebipille tarbima hakata, on neil lisaks sinu tervisele mitu kasutegurit.

Sinu näonahk võib muutuda klaariks

2011.aastal läbiviidud uuringust selgub, et tervelt 14 % naistest võtavad rasestumisvastaseid tablette osaliselt selleks, et vabaneda aknest. Arstid kirjutavad tavaliselt välja kombineeritud rasestumisvastaseid vahendeid, – need sisaldavad nii östrogeeni kui progesterooni – sest need vähendavad kehas androgeenide ehk meessuguhormoonide taset. Just see hormoon on vastutav selle eest, et nahale tekiks rasu. Kuna kombineeritud rasestumisvastased pillid võivad vähendada vistrike kogust ja raskusastet, sobivadki need suurepäraselt neile, kes ei soovi rasestuda ning kes püüavad ka saavutada klaarimat näonahka.

Menstruatsioon võib muutuda vähem valulikuks

USAs läbiviidud uuringust selgus, et enam kui pooled naised kogevad menstruatsiooni ajal valu vähemalt ühel või kahel päeval. Just see võib olla põhjuseks, miks tervelt 31 % rasestumisvastaseid tablette tarbivatest naistest võtab neid peamiselt seetõttu, et krampe või valu leevendada. Arstide sõnul vähendavad antibeebipillid keha poolt toodetud prostaglandiinide kogust. See ennetab omakorda emakaseinte sisemuse paksenemist ning seetõttu on ka menstruatsioon leebem.

Menstruatsioon võib muutuda regulaarsemaks

Menstruatsiooni võivad mõjutada nii sinu kaal, ravimid, stress kui ka muud tervislikud seisundid. Ka kõige tervislikumal ja tervemal naisel ei pruugi „päevad“ igal kuul samal ajal alata. Tasub märkida, et keskmine tsükkel kestab 28 päeva, kuid igati normaalne on ka 24 kuni 31 päeva vahemik. Rasestumisvastased vahendid võivad aga muuta menstruatsiooni regulaarsemaks. Enamike pillidega peab 21 päeva järjest võtma hormoone sisaldavaid tablette ning seejärel seitsmel päeval platseebopille. Just nende seitsme päeva jooksul vallandab paus sünteetilistest hormoonidest veritsuse, mis jäljendab menstruatsiooni. Jäta meelde, et kui alustad uut tüüpi pilli, võib määrdumist esineda ka 21 pilli võtmise päeva ajal ning seda eriti esimese kolme kuu jooksul. See võib juhtuda ka siis, kui unustad tableti võtta või ei võta seda iga päev samal ajal.

Väheneda võib risk haigestuda munasarja- ja endometrioidsesse vähki

Ameerika Ühendriikides on just munasarjavähk koguni viies sagedaseim surma põhjus. Uuringud on näidanud, et juba ainuüksi 2016.aastal diagnoositi see enam kui 22 000 naisel. Lisaks on leitud, et antibeebipille tarbivate naiste risk munasarjavähki haigestuda on madalam. Mida kauem pille tarbitakse, seda enam see riskivõimalus ka väheneb. 2013.aastal avaldatud uuring analüüsis 55 erineva uuringu tulemusi ning leiti, et suukaudsed rasestumisvastased vahendid vähendasid elu jooksul munasarjavähi riski tervelt 40-50 %. Uuringud on samuti näidanud, et antibeebipillid on seotud väiksema riskiga haigestuda endometrioidsesse vähki, mis on kõige levinum emakaga seotud vähitüüp. Mida kauem naine pille võtab, seda enam suureneb kaitsev toime ning see jätkub isegi 30 aastat pärast pillide tarbimise lõpetamist.

See võib leevendada endometrioosi sümptomeid

Endometrioos tähendab seda, et emakaõõnt vooderdav limaskest paikneb kolletena väljaspool emakat. Mõnedel naistel ei esine mingisuguseid sümptomeid, samal ajal kui teistel võivad esineda väga piinarikkad menstruatsioonid, kõhu- ja alaseljavalu ning raskused rasestumisega. Suukaudsetes rasestumisvastastes vahendites sisalduvad hormoonid võivad nende kollete kasvu aeglustada, mis aitab ka sümptomeid leevendada.

See võib aidata polütsüstilise munasarjade sündroomi puhul

Polütsüstiline munasarjade sündroom on kõige sagedamini esinem hormonaalne häire. Seda esineb umbes 10 % küpses eas naisel. Lisaks ebaregulaarsele menstruatsioonile on sümptomiteks üleliigne karvakasv näol, rinnal, seljal ja jäsemetel. Samuti akne, juuste väljalangemine ja kaalutõus. Kahjuks otsene ravi sellele puudub, kuid antibeebipillid aitavad just neid sümptomeid leevendada.

Migreenihood võivad väheneda

Kas teadsid, et umbes 50 % naistest esineb menstruatsiooniga samaaegselt ka migreen? Ekspertide sõnul võib seda selgitada asjaoluga, et menstruatsiooni ajal langeb östrogeeni tase. Siinkohal võivad kasuks tulla sellised pillid, mis justkui jätavad „päevad“ vahele. Nii saab keha pidevalt stabiilse taseme östrogeeni, mis aitab ka migreenid kontrolli all hoida.

Pea aga meeles, et see ei kehti niinimetatud auraga migreenide puhul. Ekspertide sõnul on sel puhul juba rabanduste risk kõrgem ning see võib veelgi enam suureneda, kui võtta suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid, mis sisaldavad östrogeeni ja progesterooni.

Allikas: Health.com