Harvardi meditsiinikooli professor Orfeu Buxton rõhutab, et äratuskellahelina edasi lükkamine ei ole mõistlik. Tol hetkel on tunne küll imeline, aga need paar minutit und ei aita absoluutselt rohkem välja puhata. Parem on panna äratuskell helisema viimasel hetkel, kui pead tingimata voodist tõusma. Nii saad võimalikult palju und.

Söö hommikust

Uuringud näitavad, et esimese ärkveloldud tunni jooksul söömine parandab päeva esimeseks pooleks tuju ja kognitiivset võimekust. Ka siin tuleb olla meelekindel: unisena kipume eelistama suhkruid ja lihtsüsivesikuid, aga need mõjuvad unevaeguses inimestele tegelikult halvasti. „Veresuhkru tase tõuseb järsult, aga langeb samuti järsult, nii et hiljem oled veelgi unisem,“ selgitab Buxton. Tarbi parem täisteraviljatooteid, valke, veidi puuvilju. „Rämpstoit aitab, aga ainult 20 minutiks. Täpselt samamoodi nagu äratuskella edasi lükkamine.“

Tarbi (natuke) kofeiini

Eksperdid soovitavad piirduda päevas 400 milligrammi kofeiiniga. Keskmises kohvitassis on umbes 100 milligrammi kofeiini, nii et tarbi seda mõistlikult. Ärgates on väga väsinud tunne, mida põhjustab uneinerts, aga 20–30 minuti järel unisuse udu veidi hajub. „Pärast uneinertsi faasi tuleb erksuse periood,“ ütleb Buxton. „Sel ajal on kõige mõttetum kohvi juua. Sellest on keskpäeva paiku palju rohkem kasu.“

Alates kella kolmest pärastlõunal lõpeta aga kohvijoomine ära. Kofeiini ergastav mõju võib jääda organismi kuni seitsmeks tunniks ja sa ei taha magamata ööd ju ometi korrata.

Mine hommikul õue

„Kohe hommikul ereda valguse, eriti loomuliku valguse käes olemine aitab ärksam olla,“ seletab California ülikooli psühhiaater Sean Drummond. Aga ära päikeseprille ette pane! „Kui kannad päikeseprille, ei pääse õige sagedusega päikesevalgus silma,“ toonitab ta. Hommikune jooks mõjub eriti hästi, kinnitab Stony Brooki ülikooli uneuurija Lauren Hale.

Tee kõige keerulisemad tööülesanded esimesena ära

Ära jäta keerulisemaid ülesandeid pärastiseks, sest enam ärksamaks sa sel päeval kahjuks ei muutu. Unevaeguses aju toimib kõige paremini väga lühikese perioodi vältel: üks kuni kolm tundi pärast ärkamist. Nii et tee tähtsad asjad kõigepealt ära.

Püüa madalat profiili hoida

Kui oled tõesti läbi, siis katsu koosolekuid ja telefonikõnesid muu päeva peale lükata. Uuringud näitavad, et unevaeguses isikud ei suuda kuigi hästi teiste kehakeel mõista, et nad on tõredamad ega võta grupidiskussioonist eriti osa. „Nii et kui tuju on nullis, siis tasub teisi inimesi vältida, et mitte probleeme tekitada,“ õpetab Buxton. „Teistega suhelda on parem siis, kui enesetunne on hea.“

Söö kerge lõuna

Vali jällegi tervislikumad toiduained: täisteratooted, juurviljad, väherasvased valgurikkad toidud. Hoia suhkrutest ja lihtsüsivesikutest eemal. Pärastlõunal tuleb isegi uni peale, aga suur lõunasöök muudab asja veelgi hullemaks.

Kui võimalik, tee pärastlõunal uinak

Kui sul avaneb võimalus väike uinak teha – näiteks suletud kontoriukse taga või autos –, muudab see pärastlõunase tööaja kõvasti talutavamaks. „Isegi 20-minutiline uinak teeb mitmeks tunniks ärksamaks,“ ütleb Buxton.

Kui uinakut teha ei saa, mine õue

„Kui tunned end väga uniselt, aga uinak ei tule kõne alla, siis mine lihtsalt paariks minutiks õue,“ õpetab Drummond. Aga jällegi, ära päikeseprille ette pane.

Pärastlõunal tegele lihtsate ülesannetega

Nüüd on aeg võtta ette lihtsad, ent tüütud tegevused, mida oled edasi lükanud – meilidele vastamine, postkasti korrastamine jne. Nende jaoks pole vaja väga keskenduda ja pärastlõunaks pole sa selleks enam niikuinii võimeline. Kui oled valmis saanud, mine töölt võimalusel varem koju. Ütle, et uneteadlased käskisid.

Allikas: Science of Us