Õnneks ei ole kõrgete kingade tekitatud kahju alati püsiv. Seega, kui oled otsustanud stilettod igaveseks nurka visata, siis ole valmis nautima madalama sammuga elu. Loe edasi ja saa teada, mis juhtub sinu kehaga kui lõpetad kõrgete kontsade kandmise.

Pikendad oma säärelihaseid

Kui tõmbad paari kõrgeid kontsi jalga vaid aeg-ajalt, siis pole sul tõenäoliselt millegi pärast muretseda. Kui aga kannad neid pidevalt, hakkad ühel hetkel märkama muutuseid oma jalgades ja säärtes. „Kui oled krooniline kõrgete kontsade kandja, siis lühendad oma säärelihaseid. Isegi, kui sa parasjagu kontsi ei kanna, on sul risk tunda valu kannas ning lisaks võib tekkida ka planetaarne fastsiit,“ ütleb Lõuna-California podiaater Dr Samira Mehrizi.

Hea uudis on aga see, et kõrgete kontsade kandmise lõpetamine võib aidata sellistel sümptomitel kaduda ning isegi aidata ka juba tehtud kahju parandada. „Kui lõpetad kontsade kandmise, siis venib sinu säärelihas tagasi oma normaalsesse pikkusesse, mis muudab sammud vähem valulikuks,“ lisab Dr Mehrizi. Jah, see ei pruugi küll juhtuda üleöö, kuid oled kindlasti paranemisteel.

Säästad oma varvaste aistinguid

Sinu sääred ja kannad ei ole ainsad kaheosad, mis nende seksikate stilettode all kannatavad. Negatiivne mõju avaldub ka sinu varvastele. Üks kahjulik pikaajalise kontsadel käimise tagajärg võib olla see, et kaotad füüsilise tunnetuse oma varvastes, märgib ortopeediline kirurg Dr Barbara Bergin. Mis juhtub aga siis, kui kontsad nurka viskad?

Ekspert selgitab seda järgnevalt: „Lõpetades kontsade kandmise, ei avaldu niivõrd suur surve enam väikestele närvidele, mis jalaluude vahel asuvad ning varvastes füüsilisi aistinguid tekitavad,“ selgitab ta. „See omakorda vähendab riski haigestumaks närvkasvajatesse jalapiirkonnas.“ Teisisõnu võib pidev kõrgete kontsade kandmine pigistada kokku ja avaldada survet närvidele, mis asuvad sinu varvaste sees ja ümber, põhjustades lisaks justkui põletavale tundele ka tuimust. Kui sa enam kontsi ei kanna, ei avaldu ka varvastele niivõrd tugevat survet, seega on väiksem risk põhjustada tõsist kahju – ja sa võid jälle oma varbaid „tundma hakata“.

Saad jätta hüvasti seljavaluga

Sa võid küll arvata, et kõrgete kontsade kandmine mõjutab vaid sinu jalgu ja jalalabasid, kuid päris sellega lugu ei piirdu. Ekspertide sõnul võib selliste kingade kandmin avaldada kahjulikku mõju ka ülemistele kehaosadele. „Tegelikult on kontsade kandmisel lihastele avalduv surve tunduvalt laialdasem ning võib liikuda jalalabast sääreni ning sealt edasi alaselga, selja keskosale ja andes end tunda isegi kaelal,“ sõnab Austraalia podiaater Lloyd Reed.

Seal on aga veelgi enamat, sõnab Dr Mehrizi. „Kui kannad kontsi, siis kallutad oma vaagnaluud veidi tahapoole, seega avaldad suuremat survet oma nimmepiirkonnale ning seda ümbritsevatele lihastele.“ Seega mitte ainult ei nihku sinu vaagnaluu kergelt paigast, vaid tekitad endale ka üsna ebameeldiva seljavalu.

Õnneks on eksperdi sõnul selle tunneli lõpus näha valgust. „Kui sa lõpetad kontsade kandmise, nihkub sinu vaagnaluu taas paika ning vabaned seeläbi ka seljavaludest.“ Ortopeedilised madalad jalanõud, siit me tuleme. Sul on väiksem võimalus nakatuda ebameeldivatesse seennakkustesse

Naised on valmis moe nimel tegema palju ohverdusi. Lõppude lõpuks surume end iga päev ebamugavatesse riideesemetesse nagu traatidega rinnahoidjad, sukkpüksid, kitsad teksad ja loomulikult kõrged kontsad. Kuid kas teadsid, et on veelgi enam mitmeid ebameeldivaid probleeme, mida võib tekitada pikaajaline kontsade kandmine? Täpsemalt, teatud tüüpi seennakkused. „Terava ninaga kingad ja kõrged kontsad avaldavad varvastele pidevalt survet, eriti suurele varbale, mis võib seda kahjustada,“ ütleb Dr Bergin. „Kahjustunud ja deformeerunud varbaküüned on aga seennakkusteele enam vastuvõtlikud.“

Õnneks pole kogu lootus veel kadunud, kui lõpetad kontsade kandmise. „See vähendab varvastele avalduvat survet, vähendab seennakkustesse haigestumise ja deformatsioonide arenemise riski, mis võivad sind tülitada kogu elu,“ lisab Bergin. Kas kõrged kontsad on tõesti seda väärt?

Sa vähendad deformatsioonide tekkimise riski

Kuigi juba seennakkused kõlavad ebameeldivalt, on veelgi enam tõsiseid probleeme, mida pikaajaline kontsade kandmine tekitada võib. Dr Bergini sõnul võib kõrgete kontsade kandmine mõjutada deformatsiooni nii suure varba asetuses, tekitades selle alla kõvera luu kuju kui ka muuta mõne varba püsivalt kõveraks. Nende puhul on tegemist juba keeruliste deformatsioonidega. Neist esimene on lihtsalt öeldes ebanormaalne luu kuju, mis tekib suure varba alla. Mitte ükski sellistest tulemustest ei kõla aga kuigi meeldivalt.

Kui sul pole veel sellised deformatsioonid tekkinud, siis on veel aega neid vältida, saates unustuste hõlma oma küll välimuselt ilusad, aga kohutavalt ebapraktilised jalanõud. „See aitab juba eos vältida valulikke deformatsioone,“ ütleb Dr Bergin. Siinkohal on tõesti võtmesõnaks just ennetamine.

Vähendad kahjulikku mõju oma põlvedele

Just nii: kõrged kontsad on kahjulikud ka sinu põlvedele. Ühe hiljutu avaldatud uuringu kohaselt võib kõrgete kontsade kandmine tekitada naiste põlvedes osteoartriiti. Uuringus jälgiti 20 kõrgeid kontsi kandvat naist ja leiti, et ka kõige mugavamad kõrged kingad avaldavad põlvedele tugevat survet ning tekitada eelsoodumuse degeneratiivseteks muutusteks põlveliigeses.

„Just seetõttu oleme tuttavad nähtusega, mil väga kõrgeid kontsakingi kandvad inimesed kurdavad pigem põlve- kui pahkluu valu üle,“ sõnab füsioteraapiaprofessor Kevin Netto. „Seda seetõttu, et põlvedele avaldub kõrgetel kontsadel tugevam raskus.“

Üks uuringu autoritest, Dr Casey Kerrigan sõnab, et kui lõpetad kontsade kandmise, väheneb iga sammuga surve sinu põlvedele tervelt 19 kuni 26 %, olenevalt kontsa pikkusest ja laiusest.

Kõnnid tõhusamalt

Sa võib küll arvata, et naised, kes on kõrgetel kontsadel kõndimise eksperdid, ei tunne ka pärast pikka päeva kontsadel ringi jooksmist vähimatki valu. Ükskõik, kui enesekindlalt need võimsad naised ka ei astu, pikaajaline kontsade kandmine mõjutab sinu kõnnakut. Hiljuti avaldatud uuringus jälgiti kahe aasta jooksul üheksat naist, kes kandsid igal nädalal kõrgeid kontsi kokku vähemalt 40 tundi ning kümmet naist, kes kandsid kõrgeid kontsakingi väga harva. Selgus, et kõrgete kontsade kandjad ei kasuta kõndides oma lihaseid just kuigi efektiivselt. Kontsad vähendasid nende sammude pikkust ja kahjustasid ka nende loomulikku jalaasendit. Seda isegi hetkedel, mil nad olid madalates kingades.

Kas selle ennetamiseks saab midagi teha? Loomulikult tuleb kasuks juba toestusega madalate jalanõude ja spordijalatsite kandmine. Dr Neal M. Blitz ütleb, et „kõrge kontsa puhkused“ aitavad „kõrge kontsa pohmakat“ vähendada. Ekspert soovitab ka jalamassaaži, venitusharjutusi ja joogat.

Väiksem võimalus vigastada oma pahkluud

Kõrgete kontsade vigastuste tekkimiseks ei pea olema loomulik kobakäpp. Nende kandmine häirib sinu loomulikku tasakaalu. „Kui kõrgeid kontsi kannab, liigub sinu keha tasakaalupunkt kõrgemale, seega kaotab sinu keha veidi tasakaalu ning on suurem võimalus ka komistamiseks ja kukkumiseks,“ ütleb Netto. Mida kõrgem konts, seda suurema tõenäosusega võid ka kukkuda.

Mis on kõige tõenäolisem kõrgete kontsade kandmisega kaasnev vigastus? Reed arutles ühe uuringu tulemusi, mille tarbeks analüüsiti erakorralise meditsiini osakonna külastusi, mis olid seotud kõrgete kontsadega. „Kõik vigastatud inimesed olid vähem kui 55 aastat vanad ja kõige levinum vigastus oli seotud pahkluuga. See ei tule erilise üllatusena, kuna painutatud pahkluu võib kõige suurema tõenäosusega vigastustesse sattuda.“

Mis sinu pahkluuga juhtub, kui kõrgetest kontsadest täielikult loobud või neid vähem kandma hakkad? Just nii: mida vähem kõrgeid kontsi kannad, seda väiksema tõenäosusega vigastad ka oma pahkluud. Lisaks sellele on sinu pahkluu ka selle võrra tugevam.

Keha vajab aega kohanemiseks

Kui plaanid pärast pikaajalist kõrgete kontsade kandmist neist täielikult loobuda, siis tuleb välja, et keha võib vajada veidi taastumisaega. „Kui lõpetad kontsade kandmise, peab sinu keha taaskohanema sellega, et ta ei ela enam nii-öelda pidevas kallakus,“ ütleb Toronto füsioterapeut Mitchell Starkman. Seega võib taastumine veidi aega võtta.

Reed nõustub: „Kui oled harjunud kontsadel elama, võivad madalad jalanõud alguses isegi ebamugavad olla. Võib tekkida jalavalu ja ebamugavustunne ning see on seotud nii-öelda uue asendiga, mis sinu lihastesse tekib.“

Mida see siis ikkagi tähendab? „Jalgade sidekoed hakkavad uute asenditega harjuma, Achilleuse kõõlused pikenevad, alaseljavalu kaob ning sinu jalad ei ole enam pideva pinge all,“ lisab Starkman. „Kuna keha vajab kohanemisaega, soovitan alati aeglast üleminekut.“ Jah, see tähendab, et loobu kõrgetest kontsadest järk-järgult, mitte päevapealt ja täielikult.

Allikas: The List