Tervisliku kaalu hindamiseks kasutatakse kehamassi indeksit (KMI), mida arvutatakse järgneva valemi abil: kehakaal (kilogrammides) jagatud pikkuse ruuduga (meetrites). Kui saadud tulemus jääb vahemikku 19–24,9, on tegemist normaalse kehakaaluga, KMI 25–30 näitab ülekaalu ning üle 30 jääv KMI juba rasvumist, millega kaasnevad tõsisemad terviseriskid. Noorte seas tuleb ette dieetide pidamist sotsiaalsest survest ning selle osas peab lapsevanem eriti tähelepanelik olema, et mitte kahjustada veel kasvavat organismi.

Saleduspreparaatide valik on apteegis väga lai. Leidub erineva koostise ja toimeainega tooteid, millel igaühel omad eesmärgid: magusaisu vähendamine, seedimise kiirendamine, täiskõhutunde tekitamine, rasvapõletus, toitainete imendumise vähendamine toidust, organismi puhastamine jääkainetest.

Püstita realistlikud eesmärgid!

Apteekides on suur valik erinevaid kaalu alandamiseks mõeldud tooteid, kuid suur valik ei tähenda seda, et tarvitad ühte toodet ja siis teist ja muud ei peagi tegema. Alati on vajalik teha muutusi oma elustiilis – muuta toitumisharjumusi, tegeleda aktiivsemalt sportimisega või mõlemat korraga. Ainult tabletist ei piisa, et saada suveks saledaks.

Apteegist on võimalik saada n-ö lisatuge oma kaalulangetamisele ja seda mitte ainult toodete kujul. Näiteks suuremates Apotheka apteekides on võimalik lasta määrata oma kehakoostist. Kui olete saanud teada oma hetkeolukorra, tasub koos apteekriga läbi mõelda, mida peaksite tegema, et oma eesmärgid saavutada. Olles järginud soovitusi ja teinud vajalikke muudatusi, on tore minna uuesti mõne kuu möödudes apteeki ja lasta uus kehakoostise määramine teha. Tulemused on kindlasti motiveerivad.

Täiskõhutunne kiudainetest

Kiudained soodustavad soolte tööd, väljutavad ainevahetusejääke, alandavad vere kolesterooli- ja suhkrutaset. Kiudained soodustavad paisumise teel ka täiskõhutunde teket kuid ei anna kaloreid. Selline preparaat on näiteks Bio-Fiber.

Uuema aja leid, mille toime on ka teadusliku kinnituse saanud, on glükomannaan. See aine moodustab aine soolte seintele õhukese katte, mille tulemusena väheneb toitainete imendumine. Glükomannaanist ja kasetohu ekstraktist on valmistatud näiteks Kilo Trim tabletid. See Skandinaavias välja töötatud preparaat aitab kehakaalu langetamisele kaasa neil, kes peavad vähekalorilist dieeti. Mõistagi ei tohi toidulisandid toitu ennast asendada, ent kui täiskõhutunne tekib neid tarvitades kiiremini, on ka väiksem võimalus endale sisse ahmida rohkesti rasvast ja magusat, mis annavad kiirelt tunda kardetud lisakilodena.

Glükomannaani on ka Coffee Dieti koostises, kus on lisaks ka rohelisi kohviube. Kofeiin rohelise kohvioa ekstraktis aitab parandada ainevahetust. Klorogeenhape, mis samuti rohelistes kohviubades sisaldub, vähendab süsivesikute ja rasvade imendumist toidust, vähendab rasva taset maksas, suurendab rasvapõletuse ensüümi adiponektiini aktiivsust ja aitab nõnda vähendada kaalu.

Ainevahetust kiirendavad preparaadid

Tšillipipra ekstrakt soodustab kehasse ladestunud rasvade põletamist, seda leiab näiteks Chili Burn preparaadist. Tshillipipar ja rohelise tee ekstraktist saadud epigallokatehhiin-galaat aitavad kiirendada ainevahetust ning kogunenud rasvade põletamist. Chili Burni toime põhimõte on väga lihtne – vürtsikad maitseained sunnivad ainevahetust töötama suurema kiirusega, mistõttu organism põletab kaloreid rohkem kui tavaliselt.

Ainevahetust kiirendavalt mõjuvad ka rohelist teed sisaldavad preparaadid, näiteks Bio-C.L.A Booster, mis aktiviseerivad ainevahetust, soodustavad ladestunud rasvade põletamist ja aitavad ennetada rasvade ladestumist kehas.

SilvaSlim Night sisaldab ka hüdroksüsidrunhapet (HCA), mida saadakse taimest Garcinia cambogia. HCA seob rasvu ja soodustab nende väjutamist, ühtlasi pärsib rasvhapete sünteesi ja soodustab rasvhapete põletamist. Suurendades soojaenergia tootmist, tõhustab HCA organismis üldist kalorite kulutamist.

Ainevahetust kiirendab ka näiteks õunaäädikaekstrakt – näiteks Apple Cider – mis soodustab ka jääkainete väljutamist. Tundliku maoga kaalulangetajad võiksid õunaäädikat sisaldavatesse toodetesse suhtuda siiski teatud ettevaatlikkusega.

Vähenda magusaisu!

Kroom stimuleerib rasvhapete sünteesi, mõjutab rasvade ja valkude ainevahetust ning suurendab insuliini toimet keharakkudele. Seeläbi paraneb glükoosi omastamine kudede poolt ning stabiliseerub veresuhkru tase. Tavaliselt tekib suur magusaisu just siis, kui organismis veresuhkru tase langeb. Kroomi sisaldavad preparaadid nagu Bio-Chromium, Kelasin Cr või Kroom Forte sobivad hästi liigse magusaisuga kimpus olevatele inimestele.

Seitse tundi ööund

Kaalutõusu soodustab ka vähene uni ja ebapiisav puhkus. Kui aju ei saa piisavalt und ja seeläbi ka kasvuhormooni, siis võivad tekkida väsimuse ja depressiooni märgid. 7-8 tundi korralikku und aitab kehakaalu ja peavalude vastu ning tõstab märgatavalt energiataset.

Kaalutõusu põhjuseid võib olla veelgi ja väga erinevaid. Selles osas on kindlasti vajalik pidada nõu arsti või apteekriga, kes oskab jagada soovitusi elustiili muutmiseks ning vajadusel soovitada kõrvale ka sobiva toetava preparaadi. Toidulisandite võtmisel tuleb kindlasti arvesse võtta nii inimese elustiili, toitumist, esinevaid haiguseid kui ka tarvitatavaid ravimeid. Kindlasti ei tohiks ületada päevaks ette nähtud annuseid.

Lugu ilmus 2016. aasta veebruarikuu Annes & Stiilis