Tegevusetus ja vähene liikumine ei ole sinu nahale hea. Hiljutine uurin näitab, et inimesed, kes tegid 30 minutit trenni kaks korda nädalas olid palju parema nahaga, kui need, kes liikuda ei armasta.

"Liiga kaua tööl arvuti ees istumine võib olla samuti süüdlane. Terve päev ekraani ees olemine võib tekitada kulmude vahele kortse ja vagusid," ütleb dermatoloog Sonia Batra. Ülalt alla telefoni ja tahvelarvuti peale vaatamine võib põhjustada horisontaalseid vagusid kaelale.

2. Näo liigne pesemine

Sinu naha naturaalsed õlid on sellele kaitseks – hoia nahka niisutatuna ning säilita selle tõkkefunktsioon. Seega ära pese oma nägu liiga tugevalt.

"Kui nahk on väga kuiv, praguline ja lõhestunud, siis see võib muutuda põletikuliseks," ütleb Batra. "Väldi tugevaid seepe ja puhastajaod, ära hõõru nahka ning kasuta leiget vett. Kuum vesi võib olla väga kuivatav. Väga kuiv nahk soodustab samuti kortsude teket."

3. Päikeseprillidest hoidumine

Ükskõik, kas ilm on väga päikeseline või mitte, kanna päikeseprille. "Päikeseprillide kandmine hoiab ära kissitamist ja seega ka silmade ümber ja kulmude vahele ilmuvate kortsude teket," ütleb nahaarst. Lisaks hoiavad UV-filtritega prillid eemal kahjulikud kiired, mis võivad sinu silmade ümber olevat nahka kahjustada. "Sama kehtib ka tavaliste prillide kohta – kanna neid."

4. Veidrate ilmete tegemine

Lapsed võivad küll sinu totrate näoilmete peale naerda, aga tee neid pidevalt ja regulaarselt ning sinu näole tekivad korralikud kortsud. "Su emal oli õigus – tee naljakaid nägusid ning see jääb su näole igaveseks! Korduvate näoilmete tegemine nagu naeratamine, kulmude kortsutamine ja kulmude tõstmine võivad põhjustada kurve, mis jäävad aina sügavamalt näole. Nad jäävad sinna püsivalt, kui vananed ja nahk kaotab elastsust," kostab Batra.

5. Kõrrest joomine

Joo piisavalt vett, sest see on su näole ja niiskustasemele hea, aga hoidu kõrrest. "Just nagu kulmukortsutus põhjustab kortse, nii teeb ka korduv kõrrest joomine sinu huultele," ütleb nahaarst Debra Jaliman. Huulte prunti ajamine põhjustab kortsude teket suu ümber. Need võivad olla väga sügavad ning näo välimust tunduvalt vanemaks teha. Jäta kõrre kasutamine vahele ning joo otse pudelist või klaasist. Muide, selle eest tänab ka loodus, sest plastiku kasutamist võiks tunduvalt vähendada.

6. Suitsetamine


Sigarettidest loobumine on kehale hea paljudel põhjustel. "Suitsetamine põhjustab huulte ümber kortsude teket. Kui keegi suitsetab, siis ta prunditab huuli korduvalt ning see põhjustab suu ümber vagude teket," selgitab Jaliman. Lisaks vanandab suitsetamine nahka sellega, et kahjustab vereringet.

Allikas: Popsugar