Toit võib meil toimida ka preemiana – peale väsitavat treeningut või reede õhtul koju sõites tuleb tunne, et olen olnud eriti tubli ja välja teeninud midagi maitsvat, kuid see on libe tee – eriti, kui meil on kaaluga seotud eesmärgid, kuhu püüdleme.

Käsi püsti, kes on söönud terve pakitäie komme või suure tahvli šokolaadi ära, et see otsa saaks ja enam ei ole või tabas meid süütunne ja minnalaskmine! Sellise liigutusega „kogusime“ juurde vähemalt 1500 kalorit, mis on sama hea, kui auto rehvi lõhkedes torkame ka ülejäänud kolm läbi.

„Ma isiklikult ei poolda pidevaid piiranguid ja tahtejõuproove, vaid arvan, et kõike võiks mõõdukalt süüa. Söömine on siiski üks naudingutest ja osa elust, kuid igaüks meist peaks jõudma selgusele, miks me mingeid valikuid teeme ja mis seda ajendab. Iseendast, oma emotsioonidest ja mõttemustritest teadlikumaks saamisega võime teha paremaid valikuid ja kui mitte muud, siis õpime iseend paremini tundma,“ sõnab Sinusalong.ee personaaltreener ja toitumisnõustaja Janika Koch-Mäe, kes on loob terviklahendusi parima vormi saavutamiseks.

6 praktilist nõuannet, et kaalust alla võtta:

1. Söömine lahku muudest tegevustest – söömise ajal keskendu vaid söömisele. Me ei teadvusta muude asjadega tegeledes ei sissesöödud toidu kogust ega ka seda, mida suhu pisteti.

2. Isud kontrolli alla – küsi endalt, mida ma tegelikult vajan?

3. Väldi stressi – kortisoolitaseme tõus paneb meid rohkem tahtma rasvast ja magusat.

4. Loo distants enda ja ahvatluste vahel ning väldi toiduga seotud stiimuleid – pole mõtet osta kapinurka pakk küpsiseid, et neid sealt siis „mitte ära süüa“. Samuti on mõnikord mõistlik muuta tööle sõitmise või toidupoes liikumise trajektoori.

5. Suurenda liikumist – see ei tähenda, et peaks ilmtingimata jõusaali minema, kui see tegelikult üldse ei meeldi. Leia endale meelepärane ja jõukohane liikumisvorm ning tekita sellest regulaarne harjumus.

6. Jälgi, et saad iga päev piisavalt kvaliteetset uneaega – see tähendab võib-olla seda, et peadki minema varem magama ja loobuma õhtusest telekavaatamisest.