2. Tõmba õmblusi aukude leidmiseks. Kvaliteetsetel esemetel on tihedad pisted ja tugevad õmblused. Proovi riideid õmbluskohtade juurest kergelt laiali tõmmata. Kui õmbluste vahel on augud, on tegemist rämpsuga.

3. Väldi plastikust ja lahtisi tõmblukke. Ole tähelepanelik ja osta riideid ning aksessuaare, millel on kinnitatud metallist lukud – need on kõige usaldusväärsemad ja kauakestvamad. Plastikust lukud lähevad tihti katki ning on märk kehvast kvaliteedist pea kõigi esemete puhul. Kontrolli alati ka eset proovides, kas lukk ikka töötab.

4. Kontrolli palistuse laiust. Pükstel ja seelikutel peaks olema palistus vähemalt 4 sentimeetrit lai. Pluusidel ja särkidel võiks see olla umbes 2 sentimeetrit. Kui esemel puudub palistus või see koht on lihtsalt õmmeldud, ei ole see kvaliteetne.

5. Sikuta kangast. Kvaliteetne ese hoiab alati oma vormi. Haara kleidi või seeliku venivast osast, sikuta seda ja lase siis lahti. Kui kangas kaotab oma vormi, on sul tegemist odava ja halva kvaliteediga kangaga.

6. Veendu, et lukud oleksid ühtlased. Kleitide, seelikute ja kõigi muude riiete lukud peaks olema pikkuselt samad, ühtlased ja sama värvi. Kõlab iseenesest mõistetavana? Jah, aga kahjuks leidub ebaühtlaste lukkudega esmeid ootamatult palju…

7. Loe hoolikalt silti. Looduslikud kangad nagu puuvill, siid ja vill on tugevad ja sünteetilisest kangast vastupidavamad. Ometi võib 100%-line puuvill pesus kiiresti kokku tõmbuda. Seetõttu on hea mõte valida riideid, millele on lisatud (5–30% ulatuses) kunstkangaid (näiteks viskoosi, polüestrit, nailonit). Sellised riided ei veni välja ja teenivad sind palju kauem.

8. Veendu, et kangas ja niit sobivad kokku. Enne, kui midagi ostad, vaata alati eseme õmblused üle. Uuri ka kanga mustrit ja niidivärvi. Kui mustrid ei sobitu ja õmblused on tehtud erinevat värvi niidiga, on see selge märk, et antud eseme valmistamisel kiirustati. Kvantiteet oli antud olukorras arvatavasti tähtsam kui kvalieet…

9. Uuri nööpe ja nööpauke. Kui tootjad valmistavad võltsinguid või madala kvaliteediga esemeid, ei pööra nad sageli tähelepanu detailidele. Just sellepärast peaksid sa enne eseme ostmist uurima nööpe ja nööpauke. Veendu, et nööbid oleksid kindlalt küljes ja niidid ei ripuks välja. Nööpaugud peaks olema ilusti õmblustega ääristatud ja võrdselt lõigatud.

10. Kontrolli servade värvust. Kui näiteks käekoti käepideme, rihmade või kinnituste värvus on ülejäänud esemest tuhmim, on see märk kehvast kvaliteedist. Sama kehtib ka esemete puhul, mille üks osa näeb muust heledam või tumedam välja. Selline värv hakkab pärast mitut pesu järk-järgult tuhmuma.

Allikas: Bright Side