Minu tee moodi

Eesti Kunstiakadeemia, endise nimega ERKI, on aastate jooksul tuule tiibadesse andnud kümnetele moedisaineritele.

Eve Hanson (47)

Pärast lõpetamist tegutsesin vabakutselise moedisaineri ja stilistina, tehes kaastööd ajakirjadele. Magistriõpingute ajal, mille tulemuseks oli kaubamärgi Hula sünd, asusin tööle tollases Klementi õmblusvabrikus. Aastatel 2003–2016 olin disainer Ivo Nikkolo kaubamärgi juures, neist viimased 10 aastat Baltikas. Ivo Nikkolo brändiga töötamise ajast on mul kaks Kuldnõela. Praegu nõustan kaubamärki Iris Janvier ja mõttes on veel palju põnevat!

Kätlin Kaljuvee (33)

Pärast lõpetamist 2006. aastal töötasin Indias tekstiili- ja moedisainerina, seejärel Baltikas Montonis abidisainerina. Samal ajal olen joonistanud illustratsioone ajakirjadele ning osalenud näitustel. 2009 hakkasin tegema kangaid ja kangatrükke siidile, siidrätikuid oma graafikaga. 2011 lõin oma ettevõtte, tegelen enamasti illustratsioonide, kangaprintide ja siidrätikutega. Annan EKA tudengitele moeillustratsiooni loenguid.

Andro Kööp (50)

Pärast ülikooli olen suurema osa ajast teinud sisearhitekti tööd, aga ka koostööd Pärnu kudumisfirmaga Vikero, olnud kostüümikunstnik filmides “Ainult hulludele ehk Halastajaõde” ja “Karu süda”. (Maali)kunstnikuna olen pea iga aasta korraldanud isikunäitusi Eestis või Saksamaal ning osalenud grupi- ja ülevaatenäitustel. Vahel kavandan rõivaid oma tuttavatele ja endale.

Kaire Tali (56)

Lõpetasin ERKI 1983. aastal tekstiilikunstnikuna. Kuni 1990. aastani töötasin kunstnikuna vabrikus Tekstiil. Aastatel 1990–1996 sain uue kogemuse moefirmas Hame, mis oli esimene omataoline väikeettevõte Eestis. 1995. aastast olen igapäevaselt tegutsenud Katariina Gildis. Olen olnud ka Käsitööalbumi toimetaja, osalenud tekstiilikunstnikuna paljudel siinsetel ja rahvusvahelistel näitustel. Sel aastal tunnustati mind eelmise aasta loomingu ja näitusetegevuse eest aasta tekstiilikunstniku tiitliga.

Hanna Haring (30)

Juba EKA teisel kursusel tulin Baltikasse praktikale: kõigepealt Ivo Nikkolo juurde, hiljem liikusin Montonisse. Montonis alustasin disaineri-assistendina ja praeguseks on minust saanud Montoni naisterõivaste peadisainer. Nüüdseks olen Baltikaga samas rütmis hinganud üle seitsme aasta.

Julia Korovina (38)

Pärast ülikooli avasin oma ateljee. Hiljem töötasin Maratis ning alates 2006. aastast  Montoni disainerina. 2008. aastal asusin õppima Itaalia IED disainikooli aksessuaaride osakonnas ning lõin seejärel oma kotibrändi Jukocute, millega tegelen edukalt siiani. Elan ja töötan Itaalias.

Marin Sild (32)

Olen vabakutseline fotograaf, tegutsenud ka stilistina. Paar viimast aastat olen elanud ja töötanud Austraalias. Praegu tegelen illustratsioonide loomisega, millega tulen välja ERKI juubelishow’ jaoks disainitud kleidil.

Britt Samoson

Hakkasin stilistina tegutsema juba tudengina. Olen teinud kaastööd paljudele Eesti moeajakirjadele ning olnud ajakirjade Stiina ja Mood moetoimetaja, aga loonud aeg-ajalt ka moekollektsioone. 2013. aastal alustasin illustraatorina ning olen osalenud oma töödega mitmetel näitustel ka välismaal.

Lilli Jahilo

Registreerisin oma ettevõtte 2010. aastal ning alustasin teadlikult brändi ehitamist. Nüüdseks on väikesest ateljeest kasvanud väike moemaja ja loon oma neljaliikmelise tiimiga maailma ilusaimaid kleite, ka välisturgudele. Olen truuks jäänud erilistele trüki- ja pinnakaunistustele ning custom-värvilahendustele; plissee ja kreppšifooni kasutamine on aastatega vaid hoogu juurde saanud.

Tanel Veenre (40)

Pärast lõpetamist olen jõudsalt ehitanud end ehtekunstnikuna, õpetanud nii Kunstiakadeemias kui ka paljudes maailma ülikoolides ning viimastel aastatel arendanud intensiivselt oma kaubamärki Tanel Veenre Jewellery.

Anu Hint

Töötasin 1985–1991 Tallinna Moemajas, 1991–1994 firmades Founder ja Enelin, aastatesse 1996–2005 jäi Anu Hint Disain (FIE). Alates 2012. aastast olen tegutsenud oma ettevõttes Hint Design ning õpetanud EKA moeosakonnas ja Mainori erakoolis. Eesti Moekunstnike ühenduse juhatajana korraldan 2007. aastast moenäitusi.

Thea Pilvet-Martinson

Olen töötanud 1985–1997 õppejõuna Eesti Kunstiakadeemia moeosakonnas. 1997–1999 läbisin Moskva tekstiili- ja kergetööstusinstituudis aspirantuuri ehk magistriõpingud. 1991–1994 olin Klementi vabriku peakunstnik, alates 1995. aastast oma kaubamärgi Althea peadisainer.

Riina Põldroos (40)

Pärast Kunstiakadeemia lõpetamist olen kasvatanud lapsi, teinud stilistikat, olnud moetoimetaja ajakirjas Stiil, kirjutanud moest ja muust siia-sinna, kavandanud meesteriideid. Mul on kogu aeg olnud moestuudio, kus toimetada, ja aastas üks kuni kolm show’d. Olen võitnud vist kõik Eestis väljastatavad moeauhinnad. Praegu toimetan Aldo, Ketlini ja Taneliga ühises showroomis Embassy of Fashion. Lisaks kleitidele on mul nüüd ka käekoti- ja ehtekollektsioon.

Ketlin Bachmann

Lõpetasin Kunstiakadeemia 1999. aastal, samal aastal lõime kursusekaaslastega oma moestuudio. Olen töötanud moekunstniku, stilisti, kostüümikunstniku ja ka reklaami- ja filmikunstnikuna, 2011–2015 kirjutanud ajakirjas Mood kolumni. Olen 2010. aasta Kuldnõela võitja. 2009. aastal lõime Aldo Järvsoo ja Riina Põldroosiga moemaja Embassy of Fashion. Sellest ajast olen vaid moekunstnikuna tegutsenud – igal aastal kaks kollektsiooni.

Kirill Safonov

Olen Eesti Kunstiakadeemia magistrikraadiga disainer, Eesti Tekstiilikunstnike Liidu liige ja Eesti Moedisaini Liidu liige. Tegutsen disainerina juba 17 aastat, esimene kollektsioon tuli välja 1999. aastal. Minu loomingut on eksponeeritud näitustel ja erakollektsioonides üle maailma, viimased kollektsioonid on inspireeritud camp-esteetikast.

Veel osalevad Katrin Kuldma, Tiina Talumees, Reet Aus, Aldo Järvsoo, Kristel Kuslapuu, Jaanus Orgusaar, Piret Kuresaar ja Maire Valdma.

Artikli leiab ka Anne & Stiili 2017. aasta mainumbrist.

Jaga
Kommentaarid