Hall ilm nõuab särtsu

Aksessuaaride disainer Kadri Kruus on viimastel aastatel oma nobedate näppude all valmistanud kümneid ja kümneid metallikust käekotte. „Huvi metalliku vastu pole kunagi kadunud. Meil on ilm enamasti hall ja metallikust kott lisab särtsu. Värvid, mida kliendid eelistavad, sõltuvad aastaajast. Näiteks soovitakse kevadel rohkem kuldseid toone ja salatirohelist metallikut.”

Teda rõõmustab, et initsiatiiv tuleb tihti juba kliendilt endalt: „Kui näitan naha näidiseid, soovitakse just metallikut. Samas valitakse pigem väikesed kotid, mitte suured. Populaarne on pigem pisike käekott, mida võetakse ehtena. Minu toodete valikus on ka suur metalne käekott nimega Anna, kuid selle kasuks otsustavad vähesed.”

Kadri Kruus ütleb, et ka presidendi vastuvõtul jäävad aina enam silma just metallikust käekotid: „Kui kleit tellitakse enamjaolt igal aastal uus, siis näiteks väike kuldne kott on aastast aastasse ideaalne aksessuaar.”

PÄIKESEKIIR KASUKAL: La Famiglia kopranahast tumesinine kasukas saab tänu roosakaskuldsele Karl Lagerfeldi kotile hoopis teise ilme.

Lollikindel nipp

Moekunstnik Ülle Pohjanheimo ütleb metallikust rääkides, et need toonid on alati moes. Ta soovitab metallikust aksessuaare nii oma klientidele kui ka kasutab neid ise: „See on lollikindel nipp.”

Pohjanheimo mainib, et riietuses on võimalik kõige enam mängida põhitoonidega ja just seepärast eelistavad kliendid turvalisi värve. „Seda enam, et mustal, valgel, hallil, tumesinisel on kümneid varjundeid. Põhitoonidest ei väsi ära. Kui kaua sa ikka kirgast punast kleiti kannad?”

Hea nipina toob Pohjanheimo välja, et kui näiteks mustale, hallile või tumesinisele lisada metallikust aksessuaar, siis annab see aktsenti juurde ja pilt on hoopis teine. „Kui kanda näiteks halli kleiti punase metallikust kotiga, omandab hall kerge lillakaspunaka läike ja värv muudab nii tonaalsust.”

Muide, Pohjanheimo ise kannab juba aastaid suurt kuldset Kadri Kruusi kotti. Ta ütleb, et kuna eelistab peamiselt tumedaid toone, mõjub kuldne kott efektselt.

OOTAMATU KOHTUMINE: Kamuflaažiga püksid ja kuldsed kingad võivad ühtaegu ootamatu ning samas šiki kooslusena mõjuda.

Metallik – riietuse kroon

Aksessuaaridest töötavad alati kindad. Näiteks annavad kuldsed nahast kindad kogu outfit'ile kuningliku ilme. Must kostüüm muutub aga tunduvalt lustakamaks, kui lisada metallikust kingad. Mööda ei tasu vaadata ka vöödest: kitsas või lai metallikust vöö lisab aktsenti.

Julgemate pärusmaaks jäävad kuldsed või hõbedased saapad. Kui must kummik võib riietuse igavamaks muuta, siis kuldne või hõbedane teeb kogu komplekti ulakamaks – üks on selge, tähelepanuta selline komplekt ei jää.

Pohjanheimo ütleb, et metallik kingib alati mänguruumi: „Võib katsetada ka metallikust toppide või nahast mootorratturijakiga.”

Metallikut kandes näeb Pohjanheimo vaid üht ohtu: tuleb vaadata, millega seda omavahel miksida ja jälgida, et metallik tõstaks riietust ning oleks selle kroon.

Teema lõpetuseks soovitab Pohjanheimo: „Kui valid oma komplekti juurde metallikust aksessuaari, siis tuleb lihtsalt pisut pikemalt peegli ees seista ja vaadata, et kõik ikka klapiks.”