Piret: Põhjamaine, nii materjalilt kui ka väiketootmise mõttes. Minu disainitud rõivastel on väga tugev etnograafiline aspekt. Ornamendid, mida kasutan, on võetud erinevatest mustritest, mis on Eesti rahvuskultuuri pärandis. Järgin mustreid kasutades alati põhimõtet, et vähem on rohkem.

Kuivõrd kajastub loomingus Sinu enda päritolu?

Piret: Vägagi kajastub. Eesti pärandi kasutamine on minu loomingu üks põhiaspekte. Nii näiteks näeb minu pruutkleitidel ja pidulikel vastuvõtukleitidel palju kodumaiseid tikandeid ja ornamente. Kogu kultuuripärandi teema paelub mind ka laiemalt, olen andnud välja raamatu ja koolitanud selles vallas tudengeid. Paar aastat tagasi said alguse minu reisid Soome-Ugri väikerahvaste juurde, mis omakorda on lisanud disainikeelde sugulasrahvastega seonduvat.

Kust leiad disainerina inspiratsiooni?

Piret: Armastan siluetis puhtaid jooni ning mängin nendega rõivaste loomisel. Minu looming on väga tugevalt inspireeritud mustrist ja sümbolistikast. Teen suures mahus eritellimustöid ning selles osas lähtun inimesest endast. Olulisteks märksõnadeks on sõnumid ja sümbolid. Näiteks, kui kliendil on tema jaoks oluline ese, kasvõi mõni erilise looga linik, siis kasutan selle elemente modernses võtmes. Suurim rõõm, mille poole püüdlen, on näha kandjat, kelle enesehinnang on tõusnud, kuna rõivad on muutnud ta ilusamaks ja enesekindlamaks. Rõivaste kohandamine kandjale on tegelikult hästi oluline ka valmisrõivaste puhul.

Uschanka

Millisesse kultuuriruumi liigitad Eesti disaini tervikuna ning kas peaksime eelistama oma maa disainerite toodangut?

Piret: Oma juurtest lähtumine on väga oluline. Sarnasuse taotlemine Põhjamaadega hakkab järjest rohkem ära väsitama, samas erineme ka Baltimaadest. Oleme värvide poolest sarnased slaavlastega ning vormilt skandinaavialikud.

Ega kellelegi ei saa otseselt öelda, mida tarbida, kuid siiski võiks eelistada oma. Igal pool maailmas võiksid kliendid toetada lokaalset toodangut, kuna nii hoitakse raha ja oskused kodumaal.

Mida võiks moeteadlik naine sel suvel kanda?

Piret: Garderoobi võiksid kindlasti kuuluda ühed mõnusalt suvised alt laienevad palazzo-püksid ning vabama joonega kott-kleit.

Autorid: Susanna Peters, Silja Viola Veilberg