Saatejuht peab televaataja silmale nägema alati välja ilus ja pidulik ning võimalikult universaalne, et sobida terve saate formaadiga,” ütleb Puniste.

Ei maksa ära unustada ka riiete mustrit, rõhutab ta. „Teles peab jälgima, et muster poleks liiga väike – kitsas triip või ruut võib hakata ekraanil värelema. Muud asjad, nagu detailid, lõiked, värvid jne, on juba puhtalt katsetamine.”

Saatejuhte Ott Seppa ja Piret Krummi poolfnaalis stiliseerinud Aulikki Puniste jälgis otse-eetris reeglit, et mustrid ei oleks liiga väikesed ja värelevad ning panustas litritele.

Moelooja Gita Siimpoeg (24) riietab noort lauljannat Emili Jürgensit, kes astub Eesti Laulul üles projektiga xtra basic & Emily J. Siimpoeg jälgib artisti stiliseerides esmalt tema kehatüüpi, kuna teles tundub kõik „kolm korda suurem” kui tegelikkuses. „Peale selle pean oluliseks seda, mis laval toimuma hakkab – kas tegu on istuva etteastega, kas artist tantsib, mis stiili tantsuga on tegu ning millist sõnumit soovitakse edastada.”

Inga noorusliku ja kaasaegse stilistika eest hoolitses üks loo autoritest Jana Hallas.

Ei kisu ega lotenda

Seejärel kooskõlastab Siimpoeg lavalised lahendused värvikombinatsiooni, valguse ja kõige muuga. „Laval ja teles toimib alati litterkangas – valgust peegeldavad elemendid lisavad sära ja toovad artisti mõnusalt esile,” selgitab stilist, lisades, et üldpildi huvides ei maksa unustada ka pisikesi detaile.

Emily J panistas finaalis litrite särale, millele vastandusid puusaketid ja vabaaja püksid.

„Kangad peavad olema kvaliteetsed, õmblused viimistletud ja kindlasti tuleb jälgida, et kostüüm istuks ka artisti seljas nii, et kusagilt ei kisuks ega lotendaks. Stiilikujundus võtab kokku kogu esituse ning riietusega saab väga palju ilma sõnadeta öelda.”

Birgiti ja Tanja kleidid disainis Aulikki Puniste spetsiaalselt Eesti Laulu jaoks ning õmbles enamasti käsitsi. „Lavakleitides on peidus nii efektseid kangaid, sametit, litreid, pärleid, kive, neete kui ka narmaid.”

Ka Puniste sõnul on oluline jälgida kandja kehatüüpi. „Kõige keerulisem on inimese kehatüübile vastavat riietust leida kaubandusest, sest me kõik oleme ju väga erinevad,” toob ta näite.

Ingeri siirast ja ehedat esitust aitas edasi anda disainer Kirill Safonov.

Mis on suurim viga, mida artistid või nende stilistid tegema kipuvad? Aulikki Puniste sõnul on ta mõnikord märganud, et laul ja esineja riietus ei lähe omavahel kokku. „Kuulates laulu ja vaadates pilti, tekib vaatajal vastuoluline tunne ning see omakorda võib tõmmata kogu esituselt punkte maha.” Sellised vead lõid välja ka Eesti Laulu poolfinaalides, kui osa lugude puhul paistsid taustalauljad või esitusse lisatud atraktsioonid rohkem silma kui laulja ise. „Laul ja laulja peaksid selle ürituse puhul olema siiski esikohal.”