Mina olen vaid üks neist kümnest ehtekunstnikust, kelle looming on näitusel PILK esindatud. Minu jaoks on alati põnev jälgida, kui erinevad on inimesed: kui anda neile tõuge samast kohast, siis kuhu nad suunduma hakkavad ning kuhu välja jõuavad. Meie kõigi jaoks oli kahtlemata selles projektis kaks tugevat maailma. Esiteks mõtisklemine meie Eesti olemuse üle ja kuidas leida sellele vorm ehtes ning teiseks koostöö Goldtime’iga, kus erinevalt tavapärastest unikaalehte projektidest tuli luua seeriaehe, mida oleks võimalik vajadusel ka kiiresti lisaks toota. See on justkui pilgu suunamine publiku poole, ehte kandja poole. Tegelikult on Kunstiakadeemia ehtekunsti erialal see juba mitmes aasta tegelda unikaalehte kõrval ka seeriaehete loomisega. Meie kursusele oli see lihtsalt esimest korda.

Millisena näed Eesti ehtekunsti tulevikku?

Teatud mõttes näituses PILK ongi koos Eesti ehtekunsti tulevik: kümme erinevat nägemust, kümme erinevat käekirja ja karakterit. Meie olemegi tulevik. Möödas on ajad, kus inimene saab valida vaid nende olemasolevate võimaluste vahel, mida talle pakutakse. Inimene on kordumatu ning just nii kordumatu peaks olema ka ehe, mida ta kannab. Ma arvan, et maailmas, kus inimestele on kõik kättesaadav ning kus kõik järjest digitaliseerub, on oluline hoida kinni ka jäävatest väärtustest, millestki, mis on päris. Inimesed ei rahuldu vaid massidele valmistatud aksessuaaridega, nad otsivad midagi unikaalset – autoriehet. Ma usun, et ihalus selliste ainulaadsete ehete järele vaid kasvab. Eesti ehtekunst ei ole jäänud ega jää ka tulevikus kindlasti kinni vaid Eestisse, seda osatakse hinnata ka siit väljaspool.

Millised ehted on praegu moes?

See on hea jätk eelmisele küsimusele. Ma leian, et moodne inimene on rohkemat kui lihtsalt trenditeadlik. Moodne inimene on karakter ning dikteerib ise, mis moes on. Elame ju maailmas, kus igaüks on ekspert, riietuses ja ehetes on kõik lubatud – igas vormis, igas materjalis, igas suuruses. Inimesed on muutunud rohkem avatuks sellistele uutele mängudele ehetes. Seda kinnitab ka Goldtime’i edukas koostöö Eesti ehtekunstnikega – järjest rohkem inimesi tunneb huvi millegi teistsuguse järele. Samas kindlasti ka millegi oma järele – kanda Eesti ehtekunstniku loomingut on kahtlemata uhke tunne.

Millist lugu jutustavad projekti PILK Eestist inspireeritud ehted?

Enne kui füüsiliselt oma tööde kallale asusime, tegime kõik koos läbi tohutu rännaku meie eestlaslikku olemust analüüsides, otsides seda miskit, mis meid kõiki liidab, seda essentsi, mis teeb Eestist Eesti. Mõni meist leidis selle lapsepõlvemälestustes - hämmastav, kui kodused ja sarnased need mälestused inimestel on! Mõni leidis selle meie salapärastest metsadest, sest on ju meie folkloor alati tihedalt metsaga seotud olnud. Mõni leidis selle meie kaamoslikust ilmast – ühtaegu väsitav, kuid samas nii turvaline, nii oma. Mõni leidis selle hoopis duaalsusest, mis eestlaseid alati on saatnud – kuidas argised asjad käivad käsikäes millegi imelise, maagilisega. Minu töö sai inspiratsiooni sellistest igapäeva ja salapära rütmidest, nii füüsilistest kui ka peidetud rütmidest. Muistsed eestlased, kes tegid oma töid rütmiliselt, said nii asjad palju rutem tehtud ning töötulemus jäi ühtlane, selliste rutiinsete liigutuste peale vallandus peagi ka rütmiliselt kordav laul. Naised kudusid kangastelgedel ikka rütmiliselt regilaule lauldes ning sellised rütmid on ju ka meie vaipadesse ning kirivöödesse sisse kirjutatud. Iga lõimelõng moodustab mustri "piksli" ning loob nii salakirjad salasoovide ja -lugudega. Mina tõin sellised kirivöö rütmid metalli, säilitades siiski tekstiilile omase pehmuse.

Milliseid ehteid ise armastad kanda?

Olen alati armastanud suuri ehteid, ootamatuid vorme, põnevaid värve. Olen alati jumaldanud ka antiiki, klassikalist kullassepatööd, säravaid kive. Ma ei hakka enda edevust varjamagi. Olles ise ehtekunsti sees ning nende tegemise protsesside keskel, oskan hinnata unikaalehet ning minu jaoks on oluline teadmine, kust see ehe tuleb. Kannan palju teiste ehtekunstnike loomingut või siis vintage ehteid. Mida absurdsemad vormid ja sümbolid, seda toredam. Mulle meeldib, kui saan ehte üle pead murda või kui ta vallandab minus mingid fantaasiakanalid. Sest seda üks ehe just teha võikski – viia sind rännakule.

Ehtekunstinäitus PILK on avatud Viru Keskuse aatriumis. Näitusel teevad kaasa ehtekunstnikud Mariliis Hopp, Lotta Koov, Sille Luiga (kes on ka Goldtime’i auhinna võitja), Rauno Paju, Kairi Sirendi, Iris Krantsiveer, Reeli Lüütsep, Jaan Škerin, Agnes Veski ja Helina Risti. Tudengite töid on juhendanud Piret Hirv ja Eve Margus-Villems Eesti Kunstiakadeemiast.